Η νέα αύξηση εισφορών απειλεί με κατάρρευση τα έσοδα του ΕΦΚΑ

Η νέα αύξηση εισφορών απειλεί με κατάρρευση τα έσοδα του ΕΦΚΑ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κατάρρευση κινδυνεύουν τα έσοδα του ΕΦΚΑ, άμα τη ψηφίσει των νέων επώδυνων μέτρων που κρύβει η συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών. Η έμμεση αύξηση των εισφορών για σημαντικό μέρος από το συνολικά 1,4 εκατ. ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών αναμένεται να ανασχέσει την όποια προσπάθεια καταβάλλουν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι να πληρώσουν τις εισφορές τους, ακόμη κι αν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Την Παρασκευή λήγει η προθεσμία εμπρόθεσμης πληρωμής των εισφορών Μαρτίου, που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του νεοπαγούς υπερταμείου, καθώς έως την προηγούμενη εβδομάδα η πορεία των εσόδων δεν ήταν καθόλου ικανοποιητική.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Ομιλο για τα Κοινωνικά και Εργασιακά Δικαιώματα (ΟΚΕΔ), μέσα σε ένα μήνα, μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, η εισπραξιμότητα στα έσοδα του ΕΦΚΑ από τις εισφορές των μη μισθωτών υποχώρησε κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα, εκδόθηκαν 1.414.520 ειδοποιητήρια και τον Ιανουάριο καταβλήθηκαν 173,1 εκατ., έναντι απαιτητού ποσού 249,8 εκατ. ευρώ. Συνολικά, πλήρωσε το 63,24% των ασφαλισμένων το 69,29% των ποσών. Τον Φεβρουάριο, εξοφλήθηκε το 56,05% των ειδοποιητηρίων (793.018) και καταβλήθηκε το 60,1% (151,5 εκατ. ευρώ), από τα συνολικά 252,1 εκατ.που απαιτήθηκαν. Και όλα αυτά σε διάστημα ολίγων ημερών που μεσολάβησαν μεταξύ της καταβολής των ασφαλίστρων Ιανουαρίου και αυτών του Φεβρουαρίου. Και παρά το γεγονός ότι για το 80% των ασφαλισμένων – ελευθέρων επαγγελματιών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, αναλογούν χαμηλότερα ασφάλιστρα φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο όμιλος, από τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης για την καθιέρωση του νέου τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών ήταν η δικαιότερη κατανομή αυτών ώστε να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα του συστήματος. Ετσι, καθιερώθηκαν εισφορές επί του καθαρού εισοδήματος. Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών βέβαια, που πρόκειται να ψηφιστεί ως διάταξη στο υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου με τα μέτρα – αντίμετρα της περιόδου 2019-2020, αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, τινάζοντας στον αέρα την όποια επιδίωξη για αύξηση ή έστω διατήρηση της εισπραξιμότητας πέριξ του 60%. Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ανεξάρτητα από την εξέλιξη των εσόδων του ΕΦΚΑ για τις εισφορές Μαρτίου αυτοαπασχολουμένων, αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών, τους επόμενους μήνες η πορεία θα είναι φθίνουσα, καθώς θα αποσταλούν σε περίπου 250.000 αυτοαπασχολούμενους και οι εισφορές που αναλογούν στην επικουρική ασφάλιση (7%) και στο εφάπαξ (4%).

Μάλιστα, ο ΟΚΕΔ, επιστημονικός συνεργάτης του οποίου είναι ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης, εκτιμά ότι με τον νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών, τα ασφάλιστρα που θα κληθούν να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες θα είναι αυξημένα έως και κατά 11,95%, ενώ για τους επιστήμονες η αύξηση ενδέχεται να φθάνει ακόμη και το 22,95%. Και αυτό, εφόσον υπολογιστεί η έκπτωση της τάξης του 15% στο τελικό ποσό εισοδήματος βάσει του οποίου θα γίνουν οι νέοι υπολογισμοί.

Για παράδειγμα, η επιβολή εισφορών επί των… εισφορών, σε εισόδημα ελεύθερου επαγγελματία της τάξης των 10.000 ευρώ το 2017, θα οδηγήσει σε εισφορές 2.695 ευρώ. Επί του νέου διευρυμένου εισοδήματος, οι εισφορές το 2018 θα ανέλθουν σε 2.908,1, ήτοι αύξηση 7,9%, και σε 3.421,3 ευρώ το 2019 (+27%). Στην περίπτωση επιστήμονα με αντίστοιχο εισόδημα της τάξης των 10.000 ευρώ το 2017, οι εισφορές θα είναι 3.795 ευρώ. Το εισόδημα θα… διευρυνθεί το 2018 σε 11.725 ευρώ και οι εισφορές θα ανέλθουν σε 4.449,92 ευρώ (+17,3%), ενώ θα εκτιναχθούν στις 5.235,2 ευρώ το 2019 (+38%), καθώς το εισόδημα θα υπολογιστεί στις 13.795 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή