Τζιχαντιστής δικάζεται στην Ελλάδα

Τζιχαντιστής δικάζεται στην Ελλάδα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θράκης οδηγούνται σήμερα ο 30χρονος Σερβοσουηδός Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς και ο 21 ετών υπήκοος Υεμένης Αμέρ αλ Χασάνι, κατηγορούμενοι και οι δύο για διασυνδέσεις με οργανώσεις ισλαμικής τρομοκρατίας. 

Κρατούνταν για περισσότερο από ένα χρόνο, ο πρώτος στη δικαστική φυλακή Κορυδαλλού και ο δεύτερος στις φυλακές νέων Βόλου, και πριν από μερικά εικοσιτετράωρα μετήχθησαν υπό άκρα μυστικότητα στην Κομοτηνή, ενόψει της έναρξης της δίκης τους, σήμερα.

Αντιμετωπίζουν δίωξη για διακεκριμένη οπλοκατοχή σε βαθμό κακουργήματος, καθώς επίσης για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, κατηγορίες που επισείουν ποινή κάθειρξης έως και 20 χρόνων.

Ο Μπεκτάσεβιτς, γνωστός και με το ψευδώνυμο «Μάξιμος», και ο Χασάνι συνελήφθησαν στις αρχές Ιανουαρίου 2016 στην Αλεξανδρούπολη. Εντοπίστηκαν στον σταθμό των ΚΤΕΛ, κρίθηκαν ύποπτοι και ελέγχθηκαν από δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Στην κατοχή τους βρέθηκαν δύο μαχαίρια και ένας αορτήρας πολεμικού όπλου.

Ο Μπεκτάσεβιτς ήταν καταχωρισμένος στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (Schengen Information System – SIS) ως ύποπτος για ισλαμική τρομοκρατία, ενώ ο νεαρός υπήκοος Υεμένης ήταν άγνωστος στις υπηρεσίες Πληροφοριών της Ε.Ε. και πιθανολογείτο ότι είχε στρατολογηθεί από τον «Μάξιμο».

Αμέσως μετά τη σύλληψή τους, Ελληνες αξιωματούχοι ασφαλείας είχαν επισημάνει ότι, ενώ για τον 30χρονο είχε προβλεφθεί το μέτρο της διακριτικής επιτήρησης, οι υπηρεσίες Πληροφοριών της Σουηδίας δεν είχαν ενημερώσει τις ελληνικές για τις κινήσεις του Μπεκτάσεβιτς.

Ο τελευταίος μαζί με τον νεαρό συνταξιδιώτη του είχαν φύγει οδικώς από το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας με προορισμό την Κοπεγχάγη και από εκεί είχαν ταξιδέψει αεροπορικώς στην Αθήνα χρησιμοποιώντας γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα, ο πρώτος ένα σουηδικό διαβατήριο που κατείχε νόμιμα και ο δεύτερος ένα διαβατήριο Υεμένης. Παρέμειναν δύο εικοσιτετράωρα στην Αθήνα, απ’ όπου, κατά πληροφορίες, είχαν αγοράσει τα δύο μαχαίρια και στη συνέχεια ταξίδεψαν στην Αλεξανδρούπολη με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Εβρου.

Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, σκοπός τους ήταν να περάσουν στην Τουρκία και να καταλήξουν σε εδάφη υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους. Οι ίδιοι, πάντως, είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες και είχαν υποστηρίξει ότι βρίσκονταν στην Ελλάδα για διακοπές.

Ο «Μάξιμος» είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2005 σε σπίτι στο Σεράγεβο, στο οποίο αστυνομικοί είχαν βρει μια αυτοσχέδια ζώνη με εκρηκτικά, έναν πυροκροτητή, 18 κιλά εκρηκτικά και ένα βίντεο στο οποίο δύο άνδρες με κουκούλες εμφανίζονταν να απειλούν με τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη. Εκθεση των υπηρεσιών Πληροφοριών ΗΠΑ και Κροατίας, το 2006, ανέφερε ότι ο Μπεκτάσεβιτς είχε διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και τον ηγέτη της στο Ιράκ Αλ Ζαουάχρι. Καταδικάστηκε σε 14 χρόνια κάθειρξη, τα οποία εξέτισε αρχικά στη Βοσνία και στη συνέχεια τη Σουηδία. Αποφυλακίστηκε το 2011 και, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη Σουηδία, το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι τη σύλληψή του στην Ελλάδα, κατηγορήθηκε για μικροπαραβάσεις, όπως παράνομη οπλοκατοχή, κλοπή πετρελαίου κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή