Είναι μακρύς ακόμη ο δρόμος για λήξη της ποσοτικής χαλάρωσης

Είναι μακρύς ακόμη ο δρόμος για λήξη της ποσοτικής χαλάρωσης

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόωρη θεωρεί ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι οποιαδήποτε συζήτηση για αντίστροφη μέτρηση και τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ή για αύξηση των επιτοκίων του ευρώ. Μιλώντας χθες ενώπιον του ολλανδικού Κοινοβουλίου στη Χάγη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπεραμύνθηκε του QE μέσω του οποίου η τράπεζα έχει συγκεντρώσει στο χαρτοφυλάκιό της τίτλους αξίας άνω του 1,5 τρισ. ευρώ. Ανέφερε πως η αναπτυξιακή της πολιτική έχει οδηγήσει σε σταθερή ανάκαμψη της Ευρωζώνης και αντέκρουσε για ακόμη μία φορά τις πιέσεις του Βερολίνου και χωρών της Ευρωζώνης, όπως η Ολλανδία, που συμμερίζονται τις θέσεις των Γερμανών, και επανέλαβε πως είναι πολύ νωρίς για να δηλώσει η τράπεζα ότι κατήγαγε νίκη στο μέτωπο του πληθωρισμού.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της πολιτικής της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι επικαλέστηκε την αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης που επί 15 συναπτά τρίμηνα κυμαίνεται από 0,3% έως 0,8%, ενώ την περασμένη χρονιά οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν υψηλότεροι από οποιασδήποτε άλλης μεγάλης οικονομίας. Δεδομένου ότι μιλούσε ενώπιον Ολλανδών βουλευτών, ο κ. Ντράγκι αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της ολλανδικής οικονομίας που επιταχύνθηκε στο 2,2% την περασμένη χρονιά, χάρη στην εγχώρια ζήτηση, τη βελτίωση της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης αλλά και του εισοδήματος των Ολλανδών. Στον ευεργετικό αντίκτυπο της πολιτικής της ΕΚΤ συμπεριέλαβε τα 4,5 εκατ. θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν την τελευταία τριετία και την υποχώρηση της ανεργίας στην Ευρωζώνη, που τόνισε πως βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2009. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ο πρόεδρος της ΕΚΤ επικαλέστηκε την επιτυχία της να σταθεροποιήσει τον δείκτη. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως οι εκτιμήσεις των στελεχών της, που αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για πληθωρισμό 1,7% για το τρέχον έτος και για 1,6% το 2018, προϋποθέτουν την πλήρη εφαρμογή της νομισματικής της πολιτικής.

Εκτός από τις εκκλήσεις για εσπευσμένο τερματισμό του QE, ο Μάριο Ντράγκι αντέκρουσε και τις προτάσεις πολιτικών και οικονομολόγων να χαλαρώσει η τράπεζα τα κριτήρια με τα οποία επιλέγει ομόλογα, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα ανεπάρκειας επιλέξιμων τίτλων. Σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις που έχει δεχθεί η ΕΚΤ αναφορικά με τις παρενέργειες της άκρως αναπτυξιακής της πολιτικής, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως «η νομισματική πολιτική συνεπάγεται πάντα κάποια παρεπόμενα». Σε αυτά ανέφερε την άνοδο των τιμών των ακινήτων, τη διόγκωση του χρέους των νοικοκυριών και την απουσία τόκων στις καταθέσεις. Προσέθεσε, όμως, ότι μέχρι στιγμής είναι περιορισμένες αυτές οι παρενέργειες αλλά και ότι η πολιτική της ΕΚΤ ενισχύει την απασχόληση, που με τη σειρά της ενισχύει το εισόδημα των νοικοκυριών και τα φορολογικά έσοδα και αποβαίνει προς όφελος των Ευρωπαίων εργαζομένων, επιχειρηματιών, επενδυτών, δανειοληπτών και φορολογουμένων.

Ειδική αναφορά έκανε στο ακανθώδες θέμα της κερδοφορίας των τραπεζών που έχει πληγεί από τα μηδενικά και τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα να υφίσταται η τράπεζα συνεχώς πιέσεις από Γερμανούς πολιτικούς για τερματισμό του προγράμματος. Υποστήριξε πως η αναπτυξιακή πολιτική της ΕΚΤ «στηρίζει την ανάκαμψη και περιορίζει τις πτωχεύσεις και τα “κόκκινα” δάνεια, συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών». Παραδέχθηκε ότι, αναλόγως με το πόσο υγιείς είναι οι ισολογισμοί των τραπεζών, θα εξαρτηθεί ποιες τράπεζες θα πληγούν περισσότερο από την πολιτική των μηδενικών και των αρνητικών επιτοκίων. Προέβλεψε, πάντως, πως η κερδοφορία των τραπεζών θα ενισχυθεί από την αύξηση του δανεισμού και την ενίσχυση της χρηματιστηριακής αξίας ορισμένων τίτλων στο χαρτοφυλάκιό τους.

Σύμφωνα, πάντως, με τους Financial Times, η υποδοχή που επεφύλαξε το ολλανδικό Κοινοβούλιο στον Μάριο Ντράγκι δεν ήταν η πλέον φιλική, όπως θα αναμενόταν, άλλωστε, καθώς η Ολλανδία είναι από τις χώρες που συντάσσονται με το Βερολίνο. Οι Ολλανδοί πολιτικοί έχουν επικρίνει με την ίδια δριμύτητα που το έχουν κάνει οι Γερμανοί ομόλογοί τους το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή