Η Κίνα ανοίγει την αγορά ομολόγων της

Η Κίνα ανοίγει την αγορά ομολόγων της

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Πεκίνο σχεδιάζει να ανοίξει διάπλατα τις πύλες της τεράστιας ομολογιακής αγοράς του, ύψους 3,3 τρισ. δολαρίων, στους ξένους επενδυτές.

Εν μέρει, προέβη σε αυτήν την κίνηση για να ενισχύσει το γουάν. Εντούτοις, το ίδιο το κινεζικό εθνικό νόμισμα αποδεικνύεται μείζον εμπόδιο στην ευόδωση αυτού του σχεδίου.

Σήμερα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι ξένοι ελέγχουν λιγότερο από το 2% των 3,3 τρισ. δολαρίων σε ομόλογα, ενώ διατείνονται ότι τα δύο βασικά θέματα που τους απασχολούν είναι η πρόσφατη εξασθένηση του νομίσματος λόγω της αυστηρά ελεγχόμενης ισοτιμίας και πώς θα μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους εκτός Κίνας. Επιπροσθέτως, οι ξένοι επενδυτές προβληματίζονται επειδή δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν επακριβώς το ρίσκο, όταν στη δεξαμενή των εταιρικών ομολόγων ύψους 2,1 τρισ. δολαρίων τα περισσότερα τα έχουν κρίνει κατάλληλα για επένδυση οι εγχώριοι οίκοι αξιολόγησης. Με απλά λόγια, όλα τα ανωτέρω δεν ανήκουν στη βαθμίδα των «ομολόγων-σκουπιδιών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 10ετή κρατικά ομόλογα της Κίνας έχουν την υψηλότερη επίδοση μέσα σε δύο χρόνια, ενώ, συγκριτικά με το επιτόκιο των αμερικανικών αντίστοιχων ομολόγων, εμφανίζουν τη μεγαλύτερη διαφορά στα επιτόκιά τους σε περίοδο οκταμήνου.

Κι αυτό καταδεικνύει το δίλημμα των παραγόντων της αγοράς, οι οποίοι, στην περίπτωση της Κίνας, βρίσκονται ενώπιον μιας ελκυστικής αγοράς αλλά με πολλούς κινδύνους.

«Αν οι επενδυτές θέλουν να αποκτήσουν μεγαλύτερη έκθεση σε κινεζικά ομόλογα, αυτό μπορεί να γίνει από αύριο κιόλας», παρατηρεί ο Αντι Σίμαν, συνεταίρος και ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στον οίκο διαχείρισης κεφαλαίων Stratton Street στο Λονδίνο. «Ωστόσο, δυστυχώς δεν θα το πράξουν, επειδή είναι δύσκολο να τους πείσεις για το νόμισμα – δεν θέλουν ομόλογα σε γουάν».

Η κινεζική κυβέρνηση από το 2016 έχει αποδυθεί σε εκστρατεία χαλιναγώγησης των εκροών κεφαλαίων και αποκλιμάκωσης των ισχυρών πιέσεων στο γουάν. Αυτή η είδηση κυριαρχούσε στον διεθνή οικονομικό Τύπο πέρυσι. Παράλληλα, όμως, με αυτήν τη διαδικασία, η Κίνα ανοίγει την αγορά ομολόγων και την αγορά παραγώγων, αποσκοπώντας στο να προσελκύσει νέα κεφάλαια.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ δήλωσε τον Μάρτιο ότι η χώρα του μελετά το ενδεχόμενο να διασυνδέσει φέτος τις συναλλαγές σε ομόλογα με το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, όπως έχει γίνει ήδη με τις μετοχές κινεζικών ομίλων, και να παράσχει πολύ πιο εύκολη πρόσβαση στους ξένους. Τα κινεζικά ομόλογα έχουν συμπεριληφθεί σε ορισμένους μικρής γκάμας δείκτες, τους οποίους διαχειρίζονται η Citigroup και η Βloomberg. Εν τω μεταξύ, πριν αποφασίσει το Πεκίνο να ανοίξει διάπλατα την ομολογιακή του αγορά, επέτρεπε στους ξένους επενδυτές να συμμετάσχουν, ακολουθώντας ένα σύστημα ποσοστώσεων.

Ο διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας) Ζου Σιαοτσουάν είχε δηλώσει την πρόθεσή του να εργαστεί προς την κατεύθυνση της περαιτέρω απελευθέρωσης της αγοράς. Συγκεκριμένα είπε: «Δεν σκοπεύουμε να συμπεριληφθούν τα ομόλογα σε γουάν σε κάποιον συγκεκριμένο ομολογιακό δείκτη, αλλά θα πιέζουμε σταθερά προς αυτήν την κατεύθυνση».

Αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του, εκτιμά ότι η πρωτοβουλία διασύνδεσης της ομολογιακής αγοράς της Κίνας με το Χονγκ Κονγκ καθώς και άλλες μεταρρυθμίσεις στοχεύουν να απαντήσουν στα ερωτήματα όσων παρέχουν τους ομολογιακούς δείκτες και αφορούν τη δυνατότητα πρόσβασης των ξένων στους κινεζικούς τίτλους.

Αναφορικά με τις προοπτικές της ισοτιμίας του γουάν ως προς το δολάριο, «παρεμποδίζουν την εισροή κεφαλαίων στην ομολογιακή αγορά της Κίνας», επισημαίνει o Ροχίτ Αρόρα, υπεύθυνος στρατηγικής μετοχών της UBS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή