Μέτρα αναδιανομής πλούτου ζητεί το ΔΝΤ από τη Γερμανία

Μέτρα αναδιανομής πλούτου ζητεί το ΔΝΤ από τη Γερμανία

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση της φορολογίας ακινήτων και των φόρων μεγάλης περιουσίας, περικοπές των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία και επενδύσεις που θα συνεισφέρουν στη μείωση της εισοδηματικής ανισότητας συνιστά το ΔΝΤ στο Βερολίνο.

Οπως σχολιάζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, οι συστάσεις αυτές αποτελούν πολιτική παρέμβαση εν μέσω προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία. Θα παρουσιαστούν επισήμως την επόμενη Δευτέρα, αλλά διέρρευσαν από πηγές του Ταμείου στη Handelsblatt, που τις ερμηνεύει ως «τονωτική ένεση» στον επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς. Δεν πρόκειται, πάντως, για τις συνήθεις εκκλήσεις που επανειλημμένως έχει απευθύνει το Ταμείο προς τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης να προχωρήσει σε αύξηση των δαπανών με σκοπό τη μείωση των πλεονασμάτων της και των ανισορροπιών εντός της Ευρωζώνης. Αυτή τη φορά η παρέμβαση αφορά τις ανισορροπίες στο εσωτερικό της γερμανικής οικονομίας, καθώς προτείνει μείωση των φορολογικών συντελεστών στα χαμηλότερα εισοδήματα και αύξηση των φόρων ακινήτων και μεγάλης περιουσίας.

Οπως τονίζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα, οι προτάσεις του ΔΝΤ συνάδουν πλήρως με το «σχέδιο των 10 σημείων» που παρουσίασε προ ολίγων εβδομάδων το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, του οποίου ηγείται η Μπριγκίτε Ζίπρις, μέλος των Σοσιαλδημοκρατών. Στόχος του εν λόγω σχεδίου είναι να επωφεληθούν από την ανάπτυξη όλα τα τμήματα της γερμανικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η επόμενη κυβέρνηση που θα αναλάβει μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου πρέπει να θέσει σε προτεραιότητα τις επενδύσεις και ειδικότερα σε έργα υποδομής. Για τον σκοπό αυτό συνιστά στο Βερολίνο να απλουστεύσει το ρυθμιστικό πλαίσιο και να μεριμνήσει προκειμένου να απελευθερωθούν δισεκατομμύρια ευρώ από ομοσπονδιακά κεφάλαια και επιδοτήσεις που παραμένουν αδρανή. Τονίζει, άλλωστε, πως η Γερμανία έχει ακόμη περιθώρια για περαιτέρω αυξήσεις των μισθών καθώς δεν υπάρχει κίνδυνος να εκτιναχθεί ο πληθωρισμός. Στη Γερμανία παραμένει κάτω του 1% ο δομικός πληθωρισμός, στον οποίο δεν περιλαμβάνονται οι ευμετάβλητες τιμές των καυσίμων και των τροφίμων.

Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται τον Σοσιαλδημοκράτη υφυπουργό Οικονομίας, Ματίας Μάχνιγκ, που δήλωσε σύμφωνος με τη μόνιμη σύσταση του ΔΝΤ προς τη Γερμανία  «να χρησιμοποιήσει τα πλεονάσματά της για επενδύσεις και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ώστε να επωφεληθούν όλοι από την ανάπτυξη». Δεν συνάδουν, πάντως, όλες οι προτάσεις του Ταμείου με το πρόγραμμα των Σοσιαλδημοκρατών. Ο επικεφαλής τους, Μάρτιν Σουλτς, τάσσεται υπέρ της παράτασης του χρόνου που θα δικαιούνται επίδομα ανεργίας οι μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι. Κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με ακύρωση παλαιότερης μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού και συγκεκριμένα των περικοπών που έγιναν πριν από 10 χρόνια και σύμφωνα με το ΔΝΤ βελτίωσαν τη γερμανική αγορά εργασίας.

Σύμφωνα, πάντως, με τις πηγές που μίλησαν στη Handelsblatt, το Ταμείο δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν στην τελική έκθεσή του για τη γερμανική οικονομία θα συνιστά άμεσα τη μείωση των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, επειδή κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εκληφθεί ως υπερβολικά ευθεία παρέμβαση στην προεκλογική εκστρατεία.

Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις που είχαν, όμως, τις τελευταίες ημέρες με τους εκπροσώπους του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και της Bundesbank, τα στελέχη του Ταμείου τόνισαν επανειλημμένως ότι βρίσκουν υπερβολική τη φορολογική επιβάρυνση των Γερμανών και ιδιαιτέρως των χαμηλότερων εισοδημάτων.

Υψηλά πλεονάσματα

Υπό τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει συγκεντρώσει πλεόνασμα ύψους 19 δισ. ευρώ και εκτιμά πως μέχρι το 2020 θα έχει αντλήσει επιπλέον έσοδα ύψους 55 δισ. ευρώ. Ετσι το ΔΝΤ εκφράζει προβληματισμό για το γεγονός ότι επανειλημμένως τα φορολογικά έσοδα του γερμανικού κράτους υπερβαίνουν τις προσδοκίες, με αποτέλεσμα να ρωτά τα στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης αν συνήθως υποτιμούν τα φορολογικά έσοδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή