Ενδιαφέρον από τα ΕΛΠΕ για την εξαγορά της Jet Oil

Ενδιαφέρον από τα ΕΛΠΕ για την εξαγορά της Jet Oil

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σφήνα» στην υπόθεση αναδιάρθρωσης της Jet Oil μπαίνουν τα ΕΛΠΕ, που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σχετικά για το σχέδιο διάσωσης που έχει υποβάλει η ρωσικών συμφερόντων εταιρεία Cetracore Energy. Πηγές του ομίλου αναφέρουν ότι εξετάζουν πρόταση στοχευμένη σε συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία της Jet Oil και με όρους και προϋποθέσεις για την ανάληψη των οικονομικών της υποχρεώσεων, την οποία και θα υποβάλουν στις πιστώτριες τράπεζες, στην περίπτωση που δεν τελεσφορήσει η συμφωνία με την Cetracore Energy. Πρόθεση των ΕΛΠΕ είναι να αξιοποιήσουν την καταληκτική προθεσμία για αποκλειστικές διαπραγματεύσεις των τραπεζών με τον υφιστάμενο επενδυτή, που λήγει στις 15 Μαΐου, για να υποβάλουν την πρότασή τους. Το γεγονός, εξάλλου, ότι το καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές προς τη Jet oil παρήλθε από τις 24 Μαρτίου και μέχρι σήμερα δεν υπήρξε συμφωνία εξυγίανσης, έχει προκαλέσει έντονη φημολογία στην ενεργειακή αγορά περί πιθανού ναυαγίου. Αυτό που ευρέως κυκλοφορεί είναι ότι κάποιες εκ των τραπεζών δεν έχουν κάνει αποδεκτές τις εγγυήσεις που παρέχει η Cetracore Energy.

Πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο, αναφέρουν ότι οι ενστάσεις που πράγματι είχαν διατυπωθεί από τις τράπεζες έχουν αρθεί μετά την υποβολή νέων στοιχείων από τον υποψήφιο επενδυτή. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι οι τράπεζες έχουν υπογράψει το προσύμφωνο, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σαφή εκτίμηση για το εάν και πότε θα υπάρξει συμφωνία για την κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσης στο Δικαστήριο με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των τραπεζών. To σχέδιο που έχει υποβάλει ο υποψήφιος επενδυτής προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, μερική διαγραφή υφιστάμενων υποχρεώσεων, εξόφληση μέρους των υπολοίπων μέσω του τιμήματος που θα καταβάλει ή συνδυασμό τιμήματος, διαγραφής μέρους των απαιτήσεων και ανάληψης μέρους του ανεξόφλητου δανεισμού. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η Cetracore Energy προτείνει τίμημα 111,5 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην αξία που έχουν αποτιμήσει οι τράπεζες τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στο Καλοχώρι.

Στις εγκαταστάσεις αυτές, που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για εξαγωγές προς τις χώρες των Βαλκανίων, στοχεύουν και τα ΕΛΠΕ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ελέγχοντας σημαντικό δίκτυο πρατηρίων σε Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο και ΠΓΔΜ. Αυτό που φαίνεται να ανησυχεί τα ΕΛΠΕ είναι μια επιθετική στρατηγική τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στα Βαλκάνια της ρωσικής Rosneft, που συμμετέχει με ποσοστό (19,9%) στην Cetracore Energy με έδρα την Αυστρία. Το πώς θα κινηθεί ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός είναι μια αγωνία που διαπνέει ολόκληρη την αγορά πετρελαιοειδών, αφού μπορεί εάν το επιδιώξει να ανατρέψει πλήρως τις υφιστάμενες ισορροπίες. Με αυτή την έννοια, η πρόταση εξαγοράς της Jet Oil αποτελεί κυρίως μια αμυντική κίνηση των ΕΛΠΕ έναντι του ρωσικού ανταγωνισμού που ήδη αντιμετωπίζει στην αγορά των Βαλκανίων, όπου έχει έντονη παρουσία η Lukoil. Ο όμιλος των ΕΛΠΕ στοχεύει στην ενίσχυση της θέσης του στα Βαλκάνια και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζει την επαναλειτουργία του αγωγού Θεσσαλονίκης – Σκοπίων. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του ομίλου το κλίμα στα Σκόπια έχει ωριμάσει για μια τέτοια εξέλιξη, καθώς την περίοδο των αγροτικών κινητοποιήσεων υπήρξαν σοβαρά προβλήματα τροφοδοσίας της αγοράς, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί κυρίως στον επιχειρηματικό κόσμο η στρατηγική σημασία της λειτουργίας του πετρελαιαγωγού. Με την επαναλειτουργία του αγωγού θα μπορέσουν οι εγκαταστάσεις των ΟΚΤΑ, όπως εξηγούν στελέχη των ΕΛΠΕ, να λειτουργήσουν ως hub καυσίμων για την τροφοδοσία και των γειτονικών βαλκανικών χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή