Τρόμος, αίμα και βρικόλακες κάτω από τον ουρανό της Αθήνας

Τρόμος, αίμα και βρικόλακες κάτω από τον ουρανό της Αθήνας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρικόλακες, τέρατα και δολοφόνοι: Αυτό το καλοκαίρι, πλάσματα βγαλμένα από τους χειρότερους εφιάλτες μας προσγειώνονται στην Αθήνα για να «συμμετάσχουν» στο μεγάλο αφιέρωμα στον βρετανικό γοτθικό τρόμο, που ετοιμάζει το φετινό, 7ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της πόλης (Athens Open Air Film Festival) σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αποκατεστημένες κόπιες κλασικών ταινιών, που στην πλειονότητά τους αποτελούν μεταφορές δημοφιλών έργων της γοτθικής λογοτεχνίας, όπως ο «Φρανκεστάιν» της Μαίρης Σέλεϊ, ο «Δράκουλας» του Μπραμ Στόκερ, το «Δόκτωρ Τζέκιλ και κύριος Χάιντ» του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον ή τα διηγήματα του Εντγκαρ Αλαν Πόε. Με αφετηρία την ομιχλώδη Βρετανία, το εν λόγω κινηματογραφικό ρεύμα δεν άργησε να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, κερδίζοντας εκατομμύρια οπαδούς. Επί σχεδόν έναν αιώνα, μερικοί από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες καταπιάστηκαν με το υπερφυσικό και τις πιο σκοτεινές πτυχές του ανθρώπου, συνειδητοποιώντας πως το κοινό τους δεν επιθυμούσε τίποτα τόσο έντονα όσο το να ουρλιάζει από φόβο μέσα στην ασφάλεια μιας κινηματογραφικής αίθουσας.

Αρχίζοντας με το μικρού μήκους «Mistletoe Bough» (1904) του Πέρσι Στόου, ένα από τα πρώτα δείγματα της γοτθικής κινηματογραφίας που ήρθε στο φως πολύ πρόσφατα και δεν έχει προβληθεί ποτέ στην Ελλάδα, το ταξίδι στην ιστορία του τρόμου φτάνει ώς την «Παρέα των λύκων» (1984) του Νιλ Τζόρνταν, μια βίαιη, ακατάλληλη για ανηλίκους εκδοχή της κοκκινοσκουφίτσας. Ενδιάμεσοι σταθμοί είναι η «Νύχτα του Δαίμονα» (1957) του Ζακ Τουρνέρ με πρωταγωνιστή έναν ορθολογιστή επιστήμονα που έρχεται αντιμέτωπος με μια αρχαία κατάρα, το «Καταραμένο σκιάχτρο» (1973) του Ρόμπιν Χάρντι για πρώτη φορά στην ολοκληρωμένη εκδοχή που προτιμούσε ο σκηνοθέτης του, η μακάβρια όσο και κωμική «Νύχτα των βρικολάκων» (1967) του Ρόμαν Πολάνσκι σε επετειακή προβολή για τα 50 χρόνια από την κυκλοφορία της και το «Μάντεψε ποιον θα σκοτώσουν απόψε» (1945) των Αλμπέρτο Καβαλκάντι, Τσαρλς Κράιτον, Μπέιζιλ Ντίαρντεν και Ρόμπερτ Χάμερ. Φυσικά, από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να λείπει ο «Δράκουλας» του Τέρενς Φίσερ με τον Κρίστοφερ Λι.

Οπως κάθε χρόνο, οι ταινίες του Athens Open Air Film Festival θα προβληθούν από τον Ιούνιο ώς τον Αύγουστο σε ατμοσφαιρικές τοποθεσίες της πόλης με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ αναμένεται σύντομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή