Ρωσία: Υποκινητής θρησκευτικού μίσους ο 22χρονος που έπαιζε Pokemon Go μέσα σε εκκλησία

Ρωσία: Υποκινητής θρησκευτικού μίσους ο 22χρονος που έπαιζε Pokemon Go μέσα σε εκκλησία

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρωσικό δικαστήριο επέβαλε σήμερα ποινή φυλάκισης τρεισήμισι ετών με αναστολή στον 22χρονο που είχε συλληφθεί το 2016, επειδή έπαιζε το βίντεοπαιχνίδι Pokemon Go μέσα σε ρωσική Ορθόδοξη εκκλησία.

Ο Ρουσλάν Σοκολόφσκι κρίθηκε ένοχος για υποκίνηση θρησκευτικού μίσους, επειδή ανέβασε στο YouTube ένα βίντεο με τον ίδιο να παίζει το παιχνίδι στο κινητό του τηλέφωνο μέσα σε μια εκκλησία της περιοχής του, η οποία είχε χτιστεί προς τιμήν του τσάρου Νικόλαου ΙΙ και της οικογένειάς του. Το βίντεο είδαν περισσότεροι από 1,9 εκατομμύρια επισκέπτες της ιστοσελίδας.

Ο 22χρονος βρίσκεται σε προσωρινή κράτηση από τον Οκτώβριο. 

Το δικαστήριο του Εκατερίνμπουργκ στα Ουράλια Όρη καταδίκασε επίσης τον 22χρονο σε 160 ώρες παροχής κοινωφελούς εργασίας και του επέβαλε να μην εμφανίζεται σε δημόσιους χώρους.

Η δικαστής Εκατερίνα Σοπόνιακ, η οποία έκρινε ένοχο τον Σοκολόφσκι, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του και τα βίντεο του «ασέβεια προς την κοινωνία» και προσανατολισμένα στο να «προσβάλουν το θρησκευτικό αίσθημα». 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την εκδίκαση της υπόθεσης του, ο 22χρονος ευχαρίστησε τα ΜΜΕ για τη στάση τους απέναντι στο όλο ζήτημα, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από πολλές πλευρές ως κυνήγι μαγισσών. 

«Θα είχα σίγουρα μπει στη φυλακή, εάν δεν υπήρχε η στήριξη των δημοσιογράφων», σημείωσε. 

Γενικότερα, η δίωξη του Σοκολόφσκι έχει προκαλέσει δριμεία κατακραυγή στη Ρωσία, με πολλούς να τη χαρακτηρίζουν καταδίκη του αθεϊσμού. 

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Σοβιετική Ένωση, όπου 98% του πληθυσμού ήταν άθεοι και τώρα ακούω μία ετυμηγορία που καταδικάζει έναν άνθρωπο για αθεϊσμό», ανέφερε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβαλνί, με κοινοποίηση του στο Twitter.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή