ΚΟΣΜΟΣ

Πώς βλέπει το Βερολίνο τις προτάσεις Μακρόν

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

«Καταρχήν ο Μακρόν θα πρέπει να δρομολογήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων. Το έχει αναγνωρίσει, το γνωρίζει αυτό. Εμείς φυσικά και θα τον στηρίξουμε στις μεταρρυθμιστικές του αυτές προσπάθειες. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Είναι προς το συμφέρον μας να βελτιωθεί η κατάσταση στη Γαλλία, να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά της διότι αυτό θα βελτίωνε την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης εν γένει (…)», είπε στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk (DLF) ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των χριστιανδημοκρατικών κομμάτων (CDU/CSU) Μίχαελ Φουξ.

Επισήμανε εν τούτοις ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας έχει εκφράσει θέσεις οι οποίες βρίσκουν τους Γερμανούς συντηρητικούς κατηγορηματικά αντίθετους: «Υπάρχει, για παράδειγμα, ένα σημείο, στο οποίο σίγουρα δεν θα συμφωνήσουμε. (…) Τα περίφημα ευρωομόλογα. Πρόκειται επί της ουσίας για την κοινοτικοποίηση κρατικών ομολόγων και αυτό δεν το θέλουμε, διότι ο καθένας πρέπει να έχει την ευθύνη για τα ομόλογά του. Δεν θέλουμε να αναλάβουμε ως Γερμανία την ευθύνη για τρίτους. Σίγουρα δεν θα το κάνουμε. Άλλωστε δεν βοηθά και δεν πρόκειται να δώσει ώθηση στις μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία. Η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, αυτό το γνωρίζει ο καθένας. Το 35ωρο δεν είναι πλέον επίκαιρο στην Ευρώπη, πόσο μάλλον στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό θα πρέπει να το δει ο Μακρόν. Αλλά νομίζω ότι το γνωρίζει».

Oι Γερμανοί χριτιανοδημοκράτες εναντιώνονται με τόσο σθένος στην έκδοση ευρωομολόγων «διότι απλά η ευθύνη θα βρίσκονταν πλέον στα χέρια όλων και όχι εκείνων των χωρών που δανείζονται. Και όταν υπάρχουν κοινοτικές εγγυήσεις είναι πολύ πιο εύκολο να πει κανείς, ας δανειστώ τώρα περισσότερα χρήματα. Θέλουμε να τηρούνται από όλους τα κριτήρια που δώσαμε στους εαυτούς μας και τα οποία, παρεμπιπτόντως, παραβίασαν πρώτες Γερμανία και Γαλλία υπό τους Σρέντερ και Σιράκ. Ο στόχος πρέπει να είναι η τήρηση των κριτηρίων. Η Γερμανία βρίσκεται σε καλό δρόμο. Και αποδεικνύει ότι όταν ασκείς μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, τότε μειώνεται και η ανεργία. Έχουμε με διαφορά τη χαμηλότερη νεανική ανεργία στη Γερμανία την ώρα που στη Γαλλία είναι κάτι παραπάνω από διπλάσια. Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να κοιτάξουμε από κοινού διότι οι νέοι χρειάζονται μια προοπτική για το μέλλον», τόνισε ο κ. Φουξ.

Η πρόταση Μακρόν για έναν κοινό υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης χρειάζεται εξειδίκευση, επισήμανε τέλος ο Μίχαελ Φουξ: «Πρόκειται απλώς για προτάσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα. Τι θα φέρει ο ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών; Εάν μπορεί να επιβάλει μέτρα για να παραμένουν οι χώρες σε μεταρρυθμιστική τροχιά, τότε έχει καλώς. Αλλά εάν υπάρχει μόνον για να φέρει την κοινοτικοποίηση του χρέους, τότε αυτό δεν μας βοηθά».

Πηγή: Deutsche Welle

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ