Πύραυλο εδάφους – εδάφους κατασκεύασε η Τουρκία

Πύραυλο εδάφους – εδάφους κατασκεύασε η Τουρκία

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτυχή δοκιμή του πρώτου εθνικής κατασκευής πυραύλου με την ονομασία «Καταιγίδα» (Bora) ανακοίνωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Φικρί Ισίκ. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, ο μεγάλου βεληνεκούς (280 χλμ.) και μετρίου διαμετρήματος (611 mm) πύραυλος κατασκευάστηκε στη Σινώπη από όπου και εκτοξεύθηκε προς στόχο στη Μαύρη Θάλασσα. «Η Τουρκία κατασκευάζει πλέον τους πυραύλους της. Εχουμε αποκτήσει μεγάλη αυτοπεποίθηση», δήλωσε στο A Haber ο κ. Ισίκ. Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι εδάφους-εδάφους φέρουν συμβατική κεφαλή 470 κιλών και κατασκευάζονται από την κρατική εταιρεία «Ροκετσάν», η οποία έχει αναλάβει και άλλα φιλόδοξα σχέδια κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς.

Η γενική διεύθυνση αμυντικών βιομηχανιών της Τουρκίας είχε ανακοινώσει πριν από λίγο καιρό ότι το σύστημα «Καταιγίδα» θα παραδοθεί για χρήση στον στρατό ξηράς της γείτονος, που διαθέτει μικρού και μεσαίου, αλλά όχι μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους. Οι κατασκευαστές έχουν θέσει αρκετά φιλόδοξους στόχους, καθώς εκτιμούν ότι ο «Bora» μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω, ώστε να καλύπτει βεληνεκές έως και 1.000 χιλιόμετρα, εν ολίγοις πολλαπλάσιο από τα 280 που επιτεύχθηκε από τη χθεσινή δοκιμή στη Σινώπη. Ο «Bora» αναπτύσσεται στην Τουρκία από το 2009 –με πρότυπο κινεζικής κατασκευής πύραυλο– και, εφόσον τα αποτελέσματα της χθεσινής δοκιμής πιστοποιηθούν, τότε η Αγκυρα θα πρέπει να μοιραστεί τις σχετικές πληροφορίες και με το ΝΑΤΟ. Οι ειδικοί, πάντως, αναμένουν περισσότερα δείγματα για τις πραγματικές δυνατότητες του «Bora» και επισημαίνουν ότι, συνήθως, σε τέτοιες περιπτώσεις η μεγαλύτερη εμβέλεια αποκτάται εις βάρος της ακρίβειας ενός πυραύλου, ζήτημα που κατά πάσα πιθανότητα οι Τούρκοι δεν έχουν αντιμετωπίσει ακόμα. Οι ίδιοι αναφέρουν, επίσης, ότι η ανακοίνωση της εμβέλειας των 280 χιλιομέτρων είναι πιθανώς παραπλανητική, καθώς οποιοδήποτε βλήμα ξεπερνά τα 300 χλμ. ενεργοποιεί τις προβλέψεις του Καθεστώτος Ελέγχου Πυραυλικής Τεχνολογίας (MTCR), το οποίο έχει υπογράψει και η Τουρκία.

Πώληση πλοίων

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του κ. Ισίκ δεν θα πρέπει να διαχωρίζονται και από τη 13η Διεθνή Εκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (IDEF ’17) που διοργανώνεται τις τελευταίες ημέρες στην Κωνσταντινούπολη. Πέρα από την πυραυλική δοκιμή την οποία ανακοίνωσε ο κ. Ισίκ, λίγο νωρίτερα είχε μιλήσει για πώληση πολεμικών πλοίων τουρκικής κατασκευής προς τη Σαουδική Αραβία. Η πολεμική βιομηχανία της γείτονος αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι ίδιοι οι Τούρκοι αξιωματούχοι, το ποσοστό εξάρτησης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από ξένους εξοπλισμούς έχει πέσει κάτω από 40%. Ως εκ τούτου, γίνεται σαφές ότι η πυραυλική δοκιμή στη Μαύρη Θάλασσα έχει και… διαφημιστική διάσταση για την αγορά των 76 κρατών που συμμετείχαν στη διεθνή έκθεση.

Παραβιάσεις

Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες, αμέσως μετά την αναχώρηση του Tούρκου Α/ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ από την Αθήνα, επαναλήφθηκαν οι συνήθεις παραβιάσεις, καθώς και μία εμπλοκή δύο τουρκικών και δύο ελληνικών F-16, στις 17.35 στα νότια της Χίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή