Στουρνάρας: «H ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν εξασφαλίζει διατηρήσιμη ανάπτυξη»

Στουρνάρας: «H ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν εξασφαλίζει διατηρήσιμη ανάπτυξη»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προειδοποίηση ότι «η Ελλάδα δεν έχει κατορθώσει να επιστρέψει σε διατηρήσιμη ανάπτυξη» απηύθυνε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν επαρκεί για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Στον απόηχο της αναθεώρησης προς τα κάτω των εκτιμήσεων της Κομισιόν για την ανάπτυξη φέτος από 2,7% σε 2,1%, ο κεντρικός τραπεζίτης, σε ομιλία του σε δείπνο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει μεν την εκταμίευση της δόσης και την άρση της αβεβαιότητας, αλλά χρειάζεται να γίνουν κι άλλα βήματα για την επιστροφή στη διατηρήσιμη ανάπτυξη. Μεταξύ άλλων, χτύπησε καμπανάκι για τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ τάχθηκε υπέρ της μείωσης των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα. «Είναι επείγον», είπε, «να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο αποτελεί πολύ σημαντικό εμπόδιο στην ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα όχι μόνο το τραπεζικό σύστημα, αλλά και η ελληνική οικονομία».

Για να κινηθεί σταθερά ανοδικά η οικονομία, ο διοικητής τόνισε ότι πρέπει να μην υπάρξουν παλινδρομήσεις στο δημοσιονομικό τομέα και να εξειδικευθούν τα μέτρα για το χρέος, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE, διευκολύνοντας την επιστροφή στις αγορές, την επιστροφή των καταθέσεων και «σε τελευταίο στάδιο, την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων».

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε την ανάγκη ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου, και στην κατεύθυνση αυτή κατονόμασε τις εξής προτεραιότητες:

• Τη συνεργασία και την ανάπτυξη συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ενδεικτικά, ανέφερε τους τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, της έρευνας και καινοτομίας, των τουριστικών υποδομών, του συστήματος υγείας και του ασφαλιστικού συστήματος, που «μπορεί και πρέπει να μετεξελιχθεί σε ένα σύστημα τριών πυλώνων, όπου το Δημόσιο θα συνυπάρχει με επαγγελματικά ταμεία και ιδιωτικά συστήματα ασφάλισης».

• Την ενθάρρυνση των άμεσων ξένων επενδύσεων, μέσω ενός ευνοϊκού φορολογικού συστήματος, της προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης της αδρανούς ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Στο σημείο αυτό ανέφερε την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2% του ΑΕΠ μετά το 2020 και την αξιοποίηση του 1,5% του ΑΕΠ για τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας και του κεφαλαίου.

• Στον κλάδο της μεταποίησης, την τεχνολογική εξειδίκευση και την ένταξη των ελληνικών επιχειρήσεων σε διεθνείς παραγωγικές αλυσίδες αξίας.

• Τη μετάβαση από μια οικονομία χαμηλής εξειδίκευσης και εντάσεως τεχνολογίας σε μια οικονομία υψηλής εντάσεως τεχνολογίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή