Σφοδρές αντιδράσεις για τους συμβασιούχους

Σφοδρές αντιδράσεις για τους συμβασιούχους

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόσο στους δημάρχους όσο και στους εργαζομένους, από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που καθορίζει ως αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στους δήμους και μάλιστα προβλέπει και την επιστροφή των χρημάτων που έχουν καταβληθεί. Η ΚΕΔΕ ζητεί την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος είχε ασκήσει μεγάλη πίεση στους δημάρχους προκειμένου να υπογράψουν την παράταση των συμβάσεων. Ο υπουργός Εσωτερικών, από την πλευρά του, όσον αφορά την απόφαση και τις συνέπειές της, δεν τοποθετήθηκε συγκεκριμένα. Εκανε, μάλιστα, λόγο για «εικαζόμενη απόφαση από το Ελεγκτικό συνέδριο» και στράφηκε κατά της «Καθημερινής», το δημοσίευμα της οποίας, όπως τόνισε, προκάλεσε ένα ακατάσχετο και παντελώς ατεκμηρίωτο σχολιασμό. Δεσμεύτηκε εκ νέου ότι οι εργαζόμενοι όχι μόνο θα πληρωθούν, αλλά και θα μονιμοποιηθούν.

Η κυβέρνηση, αγνοώντας επιδεικτικά τα μηνύματα της Δικαιοσύνης εδώ και καιρό, προσπάθησε να μεθοδεύσει με απανωτές τροπολογίες και νομοθετικές παρεμβάσεις την παράταση των συμβάσεων, προκειμένου να κρατήσει σε ομηρία χιλιάδες εργαζομένους. Τους προηγούμενους μήνες το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν είχε εγκρίνει εμβάσματα πληρωμών από δήμους για τους εργαζομένους που η σύμβασή τους είχε παραταθεί, με την αιτιολογία ότι η παράταση των συμβάσεων είναι αντισυνταγματική. Ωστόσο οι αποφάσεις αυτές δεν ελήφθησαν σοβαρά υπ’ όψιν από την ηγεσία του υπ. Εσωτερικών, που με τροπολογίες σε άσχετους νόμους επεδίωξε να παρακάμψει τις συνταγματικές ρυθμίσεις. Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Σκουρλέτης, κατά δήλωσή του, είχε παρέμβει στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ζητώντας από τους διευθυντές τους να επιβάλουν πειθαρχικές ποινές στους δημάρχους που δεν υπογράφουν την παράταση των συμβάσεων.

Μετά την ηχηρή συνολική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που ανατρέπει όλους τους κυβερνητικούς χειρισμούς, κρίνοντας αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων, η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) κάλεσε χθες τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη να παραιτηθεί και, αν ο ίδιος δεν πάρει την απόφαση, προκάλεσε τον πρωθυπουργό να τον αποπέμψει.

«Τον εκθέτει πολιτικά η δικαστική εξέλιξη στο ζήτημα των συμβασιούχων, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Επιβεβαιώνεται η ΚΕΔΕ όταν υποστήριζε ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης ήταν συνταγματικά έωλες» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ενωση, καταλογίζοντας, εκτός των άλλων, ανευθυνότητα στην κυβέρνηση και ζητώντας από τον υπουργό «να ζητήσει συγγνώμη από τους δημάρχους».

Ενωση Δήμων

Η Ενωση Δήμων υπενθυμίζει τη στάση του υπουργού που εδώ και εβδομάδες καταφερόταν εναντίον των δημάρχων, οι οποίοι δίσταζαν ή δεν ήθελαν να υπογράψουν την παράταση των συμβάσεων γνωρίζοντας ότι υπάρχει νομοθετικό πρόβλημα. «Ο κ. Σκουρλέτης οφείλει να ζητήσει συγγνώμη καταρχήν από τους εργαζομένους, τους οποίους ουσιαστικά εξαπάτησε τάζοντας τους «λαγούς με πετραχήλια. Αλλά και από τους δημάρχους, τους οποίους όλο αυτό το διάστημα απειλεί με πειθαρχικές κυρώσεις αν δεν εφαρμόσουν διατάξεις και νόμους που κρίθηκαν από τη Δικαιοσύνη αντισυνταγματικές».

Το υπουργείο Εσωτερικών όχι μόνο δεν διευκρίνισε πώς θα λυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει, αλλά επανέφερε το θέμα της μονιμοποίησης.

«Η κυβέρνηση, όπως έχει ανακοινώσει κατ’ επανάληψιν, επεξεργάζεται ήδη σχέδιο νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα επιλύει οριστικά το θέμα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου ή έργου στο δημόσιο τομέα, με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο κ. Σκουρλέτης, προσθέτοντας ότι «οι κάθε λογής αυτόκλητοι φρουροί της συνταγματικής νομιμότητας θα κληθούν πολύ σύντομα να αναλάβουν την ευθύνη διατύπωσης θέσης».

Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι τονίζουν ότι σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι δεν φέρουν καμία ευθύνη και θα πρέπει να πληρωθούν για το χρονικό διάστημα που εργάστηκαν. «Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κατάσταση ομηρείας με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Κασσάνδρας, Βασίλειος Κυρίτσης ο οποίος είχε αρνηθεί να προχωρήσει σε παράταση των συμβάσεων των εργαζόμενων στην καθαριότητα. «Το λάθος ήταν από την αρχή της κυβέρνησης που επέβαλε σε όλους τους δήμους να τηρήσουν την ίδια στάση απέναντι στους συμβασιούχους ανεξάρτητα από τις ανάγκες». Οπως προσθέτει, πολλοί δήμοι δεν έκαναν αίτηση για να προσλάβουν υπαλλήλους με οκτάμηνες συμβάσεις, καθώς θεωρούσαν ότι με την παράταση των συμβάσεων θα έχουν προσωπικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή