Πτώση κατέγραψαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές

Πτώση κατέγραψαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχώρησαν χθες οι μετοχές των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων από το υψηλό 21μήνου, που είχε καταγραφεί πριν από μία ημέρα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με πτώση 0,52%. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Dax υποχώρησε κατά 0,36%, αφού είχε καταγράψει νέο ρεκόρ ανόδου στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Στο Παρίσι ο δείκτης Cac-40 έχασε χθες το 0,32% της αξίας του. Στη Μαδρίτη ο δείκτης Ibex-35 παρουσίασε πτώση 1,57%.

Η στερλίνα διολίσθησε έναντι του ευρώ και του δολαρίου, μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για ανάπτυξη στη Βρετανία από την Τράπεζα της Αγγλίας. Ο διοικητής της βρετανικής κεντρικής τράπεζας Μαρκ Κάρνεϊ δήλωσε ότι θα μείνει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%, προειδοποιώντας για πτώση των πραγματικών εισοδημάτων έως τα τέλη του έτους. Στο Λονδίνο, ο δείκτης Ftse-100 ενισχύθηκε οριακά (0,02%). Η στερλίνα, όμως, εμφάνισε πτώση 0,46% στο 1,2851 δολ. και 0,45% στο 1,1846 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βρετανικό νόμισμα δεν έχει ξεπεράσει το 1,30 δολ. από τις αρχές Οκτωβρίου, πτώση που αποδίδεται στο πολιτικό και οικονομικό τοπίο που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται μετά το Brexit.

Στη Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 παρουσιάσαν απώλειες 0,20% και 0,40%, αντίστοιχα, λίγο πριν από το κλείσιμο. Οι μετοχές του κλάδου βασικών καταναλωτικών αγαθών και ενέργειας παρουσίαζαν τη μεγαλύτερη πτώση. Τα απογοητευτικά αποτελέσματα του πολυκαταστήματος Macy’s για το α΄ τρίμηνο του έτους οδήγησαν τη μετοχή της σε απώλειες μέχρι και 13% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Παρομοίως, η μετοχή της Snap υποχώρησε έως και 23%, λόγω ανακοίνωσης για μείωση των χρηστών της εφαρμογής της: Snapchat. Η μεγαλύτερη του αναμενομένου πτώση των αποθεμάτων πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα έδωσε ώθηση στην τιμή του αργού, η οποία διαμορφώθηκε στα 48 δολ. το βαρέλι με άνοδο 1,35%. Η τιμή του Brent στο Λονδίνο παρουσίασε κέρδη 1,33% στα 50,91 δολ. το βαρέλι. Η μείωση της προσφοράς στις ΗΠΑ αποτέλεσε θετικό σημάδι για μείωση της υπερπροσφοράς «μαύρου χρυσού» παγκοσμίως. Βέβαια, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στη σύνοδο του ΟΠΕΚ τέλη Μαΐου, όπου θα αποφασιστεί επισήμως αν θα παραταθεί η συμφωνία για «πάγωμα» της ημερήσιας παραγωγής των κρατών-μελών για ένα ακόμη εξάμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή