Συναντήσεις Τσίπρα με Κρ. Λαγκάρντ και Σι Τζινπίνγκ

Συναντήσεις Τσίπρα με Κρ. Λαγκάρντ και Σι Τζινπίνγκ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας για ενίσχυση των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα θα αποτελέσει την κορωνίδα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο. Για την Αθήνα, στη δεδομένη συγκυρία, το εν λόγω μνημόνιο με την NDRC, την επιτροπή σχεδιασμού κινεζικών επενδύσεων στο εξωτερικό, που θα αφορά μια σειρά από τομείς και κυρίως την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, τη ναυτιλία, τις ναυπηγοεπισκευές, τις μεταφορές, τον τουρισμό, θα αποτελέσει ένα σήμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και, παράλληλα με το κλείσιμο της συμφωνίας με τους εταίρους, η χώρα είναι έτοιμη να αλλάξει σελίδα. Επιπλέον, το πρωθυπουργικό επιτελείο προσδοκά, στη συνάντηση που θα έχει ο κ. Τσίπρας με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο του φόρουμ για την αναβίωση του Δρόμου του Μεταξιού, να λάβει ένα θετικό σήμα όσον αφορά την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Ο κ. Τσίπρας, κατά την παραμονή του στην κινεζική πρωτεύουσα, πρόκειται να συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ. Αύριο ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο Φόρουμ των Πόλεων, που διοργανώνεται αυτές τις ημέρες στο Πεκίνο και αφορά αδελφοποιημένες ελληνικές και κινεζικές πόλεις, στο οποίο συμμετέχουν Ελληνες δήμαρχοι. Από το πρωθυπουργικό επιτελείο υπογραμμίζουν ότι, δεδομένων των μεγεθών των κινεζικών πόλεων, το φόρουμ αποκτά ιδιαίτερη σημασία όσον αφορά την αύξηση των τουριστικών ροών από την Κίνα προς την Ελλάδα και την πολιτιστική συνεργασία.

Χώρα-κόμβος

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού στο φόρουμ για την αναβίωση του Δρόμου του Μεταξιού, ενός πρότζεκτ για τη στρατηγική σύνδεση της Κίνας με την Ευρώπη, στο οποίο αναμένεται να επενδυθούν 1 τρισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία, αναδεικνύεται η σημασία της Ελλάδας ως χώρας-κόμβου στη σύνδεση αυτή. Στο αμιγώς διμερές επίπεδο, με τη συμφωνία που θα υπογραφεί θα ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων από μεγάλες κινεζικές εταιρείες, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι έχει γίνει προσεκτική προεργασία όλο το προηγούμενο διάστημα. Παράλληλα, θα συζητηθεί η προοπτική αύξησης των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων προς την κινεζική αγορά.

Ο κ. Τσίπρας, στο περιθώριο του φόρουμ, θα συναντηθεί, επίσης, με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή