Ο Τσακαλώτος …ανεβάζει το αφορολόγητο

Ο Τσακαλώτος …ανεβάζει το αφορολόγητο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιχειρηματολογία των κυβερνητικών βουλευτών που συμμετέχουν στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, στις οποίες θα συζητηθεί το νομοσχέδιο της νέας συμφωνίας με τους εταίρους, ανέλαβαν να διαμορφώσουν οι υπουργοί που διαπραγματεύτηκαν τις κρίσιμες παραμέτρους της συμφωνίας. Την αρχή έκανε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος μαζί με την υφυπουργό του, Κατερίνα Παπανάτσιου, συνέχισε ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης και τη σκυτάλη αναμένεται να παραλάβει σήμερα η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου. Το νομοσχέδιο πρόκειται να ψηφιστεί στη Βουλή την επόμενη Πέμπτη και οι διεργασίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας εντείνονται, προκειμένου να παρουσιαστεί η συμφωνία στις συζητήσεις στη Βουλή με ένα όσο το δυνατόν πιο θετικό πρόσημο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσακαλώτος ανέβασε χθες το αφορολόγητο –μετά τη μείωση που θα επέλθει από την 1η Ιανουαρίου του 2019– από τις 5.686 ευρώ που προβλέπει η συμφωνία στις 6.250 ευρώ. Πώς προήλθε η μικρότερη μείωση; Με την ενεργοποίηση των αντιμέτρων για φοροελαφρύνσεις, που τελούν υπό την αίρεση επίτευξης των συμφωνηθέντων στόχων. Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε επίσης σε μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% από τις αρχές Ιουλίου. Ο κ. Τσακαλώτος ενσωμάτωσε στη «ζύμωση» με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την ευρύτερη ανάλυση των προοπτικών που διαμορφώνονται για την οικονομία, αναφέρθηκε στη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων ως θετικό δείγμα αντίδρασης των αγορών, στην προοπτική προσέλκυσης επενδύσεων και στη διαμόρφωση αυτού που ο ίδιος έχει περιγράψει ως ανοικτού διαδρόμου, μετά την ολοκλήρωση της εξειδίκευσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Πάντως, νωρίτερα χθες, ο ίδιος φρόντισε να αποσαφηνίσει ότι τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα ψηφιστούν χωρίς να συμπεριληφθεί η πρόβλεψη ότι δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα για το 2019 και 2020 εάν προηγουμένως δεν υλοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος. Επί τούτου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι η λεγόμενη «ρήτρα» μη εφαρμογής των μέτρων είναι πολιτική και καλύπτεται από τη σχετική δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ενημέρωση

Η ενημέρωση των κυβερνητικών βουλευτών εξελίχθηκε χωρίς ενστάσεις, καθώς δεν τίθεται θέμα μη ψήφισης των μέτρων. Υποβλήθηκαν, ωστόσο, πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις, ιδιαίτερα για τα θέματα που έχουν βρεθεί στην προμετωπίδα παλαιότερων πολιτικών τοποθετήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τα ενεργειακά και τα προβλεπόμενα για τη ΔΕΗ, αλλά και τα εργασιακά. Οσον αφορά τα εργασιακά και ασφαλιστικά, η κ. Αχτσιόγλου θα ενημερώσει σε νέα συνεδρίαση σήμερα, στις 10 π.μ., τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στις αρμόδιες επιτροπές.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο κ. Τσακαλώτος χθες το πρωί εμφανίστηκε έντονα φιλοευρωπαϊστής, προβληματισμένος αλλά και αισιόδοξος ταυτόχρονα για το μέλλον της Ευρωζώνης και ανέφερε ότι μια ενδεχόμενη διάλυση της Ευρωζώνης θα συνιστούσε τεράστιο πρόβλημα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλες τις χώρες της Ε.Ε. Απαντώντας σε ερώτηση του Οδ. Κωνσταντινόπουλου (ΔΗΣΥ) αναφορικά με την επένδυση στο Ελληνικό, αναφέρθηκε σε κυβερνητική δέσμευση να προχωρήσει η επένδυση όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή