Γερμανία: Υπεξαίρεση ενός εκατ. ευρώ στο «Αντλον»

Γερμανία: Υπεξαίρεση ενός εκατ. ευρώ στο «Αντλον»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υπάλληλοι ενός από τα διασημότερα ξενοδοχεία του κόσμου, του ξενοδοχείου «Αντλον» του Βερολίνου, κατηγορούνται ότι υπεξαίρεσαν περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ πουλώντας αναψυκτικά αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία του ξενοδοχείου στην πελατεία του και βάζοντας τα χρήματα στην τσέπη αντί να τα αποδίδουν στον νόμιμο ιδιοκτήτη.

Το ξενοδοχείο «Αντλον», όπου κατά καιρούς έχουν φιλοξενηθεί σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, κατήγγειλε στις Αρχές την κατάσταση την οποία ανακάλυψε από τους εσωτερικούς ελέγχους. Η εισαγγελία του Βερολίνου ερευνά κάποιους υπαλλήλους, αλλά δεν έχουν γίνει περισσότερα στοιχεία γνωστά σχετικά με την υπόθεση. Η επιχείρηση ανακοίνωσε ότι η πελατεία της δεν επηρεάστηκε από τη δραστηριότητα των υπόπτων.

Το «Αντλον» βρίσκεται στην Πλατεία των Παρισίων, στο νοτιοδυτικό άκρο της λεωφόρου Ούντερ ντεν Λίντεν, ακριβώς απέναντι από την Πύλη του Βρανδεμβούργου. Το διάσημο ξενοδοχείο χτίστηκε από το Λόρεντς Αντλον, έμπορο κρασιών, και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 1907. Κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο καταστράφηκε μερικώς από πυρκαγιά που ξέσπασε στο κελάρι με τα κρασιά, η οποία πυροδοτήθηκε από μεθυσμένους στρατιώτες του Ερυθρού Στρατού.

Συνέχισε, ωστόσο, να λειτουργεί μέχρι το 1984, οπότε και κατεδαφίστηκε. Στις 23 Αυγούστου του 1997, μετά την επανένωση της Γερμανίας, ένα νέο ξενοδοχείο εγκαινιάστηκε με το ίδιο όνομα. Η διακόσμησή του είναι πολυτελής με στοιχεία από μάρμαρο και τροπική ξυλεία. Από το παλαιό ξενοδοχείο το μόνο στοιχείο που διασώθηκε είναι μία περίτεχνη κρήνη που κοσμεί την κεντρική αίθουσα του νέου κτιρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Αντλον» παρέμεινε το κοινωνικό κέντρο της πόλης κατά τη ναζιστική περίοδο, αν και οι ναζί προτιμούσαν ως επιλογή το ξενοδοχείο Κάιζερχοφ, που βρισκόταν σε μικρή απόσταση από την καγκελαρία. Η λειτουργία του ξενοδοχείου εξακολούθησε καθ’ όλη τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και μάλιστα κατασκευάστηκε και ένα πολυτελές καταφύγιο για τους πελάτες του, ενώ οικοδομήθηκε και περιμετρικά ένας τοίχος ώστε οι αίθουσές του να γλιτώσουν από τα συντρίμμια. Κατά τη διάρκεια της Μάχης του Βερολίνου, κάποια μέρη του κτιρίου μετατράπηκαν σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

Διάσημοι επισκέπτες

Ο πρώτος που επισκέφθηκε το πολυτελές ξενοδοχείο, προσκεκλημένος του ιδιοκτήτη του, ήταν ο αυτοκράτορας της Γερμανίας Γουλιέλμος Β΄, ενώ μεταξύ των επισκεπτών του περιλαμβάνονται o τσάρος Νικόλαος της Ρωσίας, η βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας, ο Φρανκλίνος Ρούσβελτ, ο Τόμας Εντισον, ο Χέρμπερτ Χούβερ, ο Μπιλ Κλίντον, αλλά και ο Δαλάι Λάμα, ο Αλβέρτος Αϊνστάιν, ο Κόφι Ανάν και πολλοί άλλοι. Πολλές διασημότητες από τον χώρο της τέχνης φιλοξενήθηκαν επίσης εκεί, όπως ο Τόμας Μαν, ο Τσάρλι Τσαπλιν, η Γκρέτα Γκάρμπο, η Μάρλεν Ντίτριχ, ενώ σχετικά πρόσφατα εκεί διέμεινε ο Μάικλ Τζάκσον, ο οποίος μάλιστα κρέμασε το παιδί του από το μπαλκόνι προκειμένου να το δείξει στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή