Καραβίας: «Η υψηλότερη ανάπτυξη βοηθάει τον περιορισμό προβληματικών δανείων»

Καραβίας: «Η υψηλότερη ανάπτυξη βοηθάει τον περιορισμό προβληματικών δανείων»

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αισιοδοξία του για την επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων για το 2017 υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εurobank Φωκίων Καραβίας, μιλώντας σε πάνελ με θέμα τις τράπεζες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο συνεδρίου που γίνεται με την ευκαιρία της πραγματοποίησης της ετήσιας συνέλευσης της EBRD στην Κύπρο. Ο κ. Καραβίας τόνισε ότι η επίτευξη των στόχων είναι εφικτή λόγω και του γεγονότος ότι η χώρα μας το 2017 εισέρχεται σε μια περίοδο αναπτυξιακών ρυθμών, ύστερα από πολυετή ύφεση.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι γενικότερα θα χρειαστούν 5 με 6 χρόνια οικονομικής σταθερότητας για μια δραστική περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και επιστροφή τους σε πιο φυσιολογικά επίπεδα. Σε ερώτηση σχετικά με την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, ο κ. Καραβίας επισήμανε ότι καταρτίζεται ο οδικός χάρτης από την Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών για την περαιτέρω σταδιακή τους άρση και εκτίμησε ότι η πλήρης άρση τους θα γίνει σταδιακά στη διάρκεια του 2017 και κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2018. Αναφερόμενος γενικότερα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank επισήμανε ότι μετά τις 3 ανακεφαλαιοποιήσεις διαθέτει επαρκή κεφάλαια και δεν θα χρειαστεί καμία νέα ανακεφαλαιοποίηση ενόψει των πανευρωπαϊκών τεστ αντοχής το 2018.

Ο κ. Καραβίας επισήμανε ακόμα ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα επιθυμούν με θέρμη τη χρηματοδότηση υγιών επενδυτικών σχεδίων και γενικότερα τη χρηματοδότηση των αναγκών των ιδιωτών, αλλά υπάρχει θέμα χαμηλής υγιούς ζήτησης.

Ερωτηθείς σχετικά με τον αριθμό των τραπεζών που μπορούν να λειτουργούν στη χώρα μας, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι το μέλλον θα δείξει τον σωστό αριθμό των τραπεζών, που μειώθηκε δραστικά στη διάρκεια των τελευταίων ετών, επισημαίνοντας πάντως ότι περαιτέρω μείωση του αριθμού τους ενδέχεται να εγείρει ζητήματα συγκέντρωσης και ανταγωνισμού. «Δεν νομίζω να συμβεί αυτό στο κοντινό μέλλον», υπογράμμισε.

Μιλώντας γενικότερα για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, επισήμανε ότι σήμερα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι το 2008 για μια σειρά παραγόντων που επικεντρώνονται και στη διαδικασία ολοκλήρωσης της τραπεζικής ενοποίησης και στην ενιαία εποπτεία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή