Στο 2,1% από 2,7% χαμηλώνει τον πήχυ της ανάπτυξης η Κομισιόν

Στο 2,1% από 2,7% χαμηλώνει τον πήχυ της ανάπτυξης η Κομισιόν

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. H παρατεταμένη αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε τους τελευταίους μήνες στην ελληνική οικονομία, με τη μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ήταν ο βασικός λόγος που όλοι ανεξαιρέτως οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας έχουν επιδεινωθεί. Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, που παρουσιάστηκαν χθες στις Βρυξέλλες, η εκτίμηση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας περιορίστηκε σημαντικά στο 2,1% το 2017 έναντι του 2,7% που ήταν τον Φεβρουάριο και στο 2,5% από το 3,1% για το 2018. Παρά τα ιδιαίτερα θετικά λόγια του αρμόδιου επιτρόπου, Π. Μοσκοβισί, για την ελληνική οικονομία, ο ίδιος ήταν που επανέλαβε αρκετές φορές πως «για ισχυρή ανάπτυξη, χρειάζεται γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης», συνδέοντας με αυτό τον τρόπο την εξασθενημένη ανάπτυξη με τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ενδεικτικές της ζημίας που έκαναν στην οικονομία οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις είναι οι εκτιμήσεις για την αύξηση των επενδύσεων, καθώς τον Φεβρουάριο υπολογίζονταν στο 12% και χθες η πρόβλεψη αυτή μειώθηκε στο μισό (6,3%). Για το 2018 η πρόβλεψη αναθεωρήθηκε από το 14,2% στο 10,8%.

Το μέγεθος του χρέους δεν έμεινε και αυτό ανεπηρέαστο από τις καθυστερήσεις, καθώς αυξήθηκε 1,5 μονάδα φέτος και 4 μονάδες το 2018. Τον Φεβρουάριο η Ε.Ε. εκτιμούσε ότι στα τέλη του 2017 το χρέος θα ήταν στο 177,2% του ΑΕΠ, ενώ τώρα εκτιμάται στο 178,8%. Για το 2018 το χρέος προβλέπεται πλέον να διαμορφωθεί στο 174,6% του ΑΕΠ, όταν τον χειμώνα η αντίστοιχη εκτίμηση ήταν στο 170,6%.

Το έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί στο 1,2% του ΑΕΠ το 2017 και να μετατραπεί σε πλεόνασμα ύψους 0,6% το 2018. Ομως και σε αυτό τον δείκτη οι χειμερινές προβλέψεις της Επιτροπής ήταν πιο θετικές, με το έλλειμμα για το 2017 να παρουσιάζεται ελαφρώς μειωμένο στο 1,1% και το πλεόνασμα ελαφρώς περισσότερο για το 2018 στο 0,7%.

Ο κ. Μοσκοβισί, θέλοντας να σχολιάσει τις διαφορές που εντοπίζονται στις προβλέψεις της Επιτροπής που απέχουν μόλις μερικούς μήνες η μία από την άλλη, είπε πως «εξαιτίας μερικών καθυστερήσεων έχουμε προβλέψεις που είναι ελαφρά χειρότερες». Για τον κ. Μοσκοβισί είναι ξεκάθαρη η απευθείας σχέση ανάμεσα στο πώς εκτελείται το πρόγραμμα και στην εμπιστοσύνη που δημιουργεί στους επενδυτές.

Αλλος σημαντικός δείκτης της οικονομίας που είχε και αυτός κάμψη μέσα σε μερικούς μήνες ήταν αυτός της απασχόλησης, που η πρόβλεψη για το 2017 ήταν αύξηση 2,1% και χθες υποβαθμίστηκε στο 1,4%, ενώ η πρόβλεψη για το 2018 ήταν το 2,2% και χθες μειώθηκε στο 1,7%. Και η ανεργία επηρεάστηκε αρνητικά, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με τις χειμερινές προβλέψεις. Από το 22% που βρισκόταν η πρόβλεψη για το 2017 τον Φεβρουάριο, η ανεργία προβλέπεται στο 22,8%, ενώ πιο δυσοίωνα είναι τα νούμερα για το 2018 όπου η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 21,6% αντί για 20,3% τον χειμώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή