Οι ΗΠΑ επιχειρούν να κατευνάσουν την Τουρκία

Οι ΗΠΑ επιχειρούν να κατευνάσουν την Τουρκία

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ανταλλάγματα στον τομέα της στενότερης συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών κατά της τρομοκρατίας προτίθενται να προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία, προκειμένου να «χρυσώσουν» το χάπι της πρόσφατης απόφασης για εξοπλισμό Κούρδων ανταρτών στη Συρία. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις συναντήθηκε χθες με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε μια προσπάθεια γεφύρωσης του γιγάντιου χάσματος που ανοίγει η απόφαση αυτή.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο Μάτις επαναβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να προστατεύουν την ασφάλεια της Τουρκίας, χώρας συμμάχου στο ΝΑΤΟ. Η δήλωση αυτή έγινε ως αναγνώριση των ανησυχιών της Αγκυρας, η οποία θεωρεί ότι το κουρδικό ΡΚΚ, που έχει εξεγερθεί στο εσωτερικό της Τουρκίας, και το YPG (οι στρατιωτικές δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας) είναι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος.

Η Ουάσιγκτον συνεργάζεται εδώ και χρόνια με το YPG, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα παράσχει στο κουρδικό κόμμα βαρύ οπλισμό, προκειμένου να επισπευσθεί η κατάληψη της Ράκα, της πόλης που αποτελεί προπύργιο των τζιχαντιστών στη Συρία. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι το YPG είναι η πιο αποτελεσματική δύναμη κατά των τζιχαντιστών, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει ότι «δεν μπορείς να παλέψεις μία τρομοκρατική οργάνωση στηρίζοντας μία άλλη».

Ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι υπηρεσίες των ΗΠΑ στο εξής θα μοιράζονται περισσότερες πληροφορίες με τις αντίστοιχες τουρκικές, ώστε να βοηθήσουν την Αγκυρα να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την τρομοκρατία. «Υποστηρίζουμε την Τουρκία στη μάχη κατά του PKK. Ποτέ δεν δίνουμε όπλα στο PKK και ούτε ποτέ θα δώσουμε», είπε ο Μάτις.

Δηλώσεις Γιλντιρίμ

Πριν από τη χθεσινή συνάντηση, ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε πει ότι «υπάρχει ακόμη η ευκαιρία να λάβουν οι ΗΠΑ υπόψη τις ευαισθησίες της Τουρκίας. Αλλιώς, το αποτέλεσμα δεν θα επηρεάσει μόνο την Τουρκία. Μία αρνητική έκβαση θα επηρεάσει και τις ΗΠΑ». Το ζήτημα αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε δημοσίως τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την απόφασή τους.

Η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει προσδιορίσει δημοσίως την ποσότητα και τον τύπο των όπλων, ενώ αξιωματούχος είπε ότι η ροή όπλων δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Ενδεικτικά, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι στα όπλα θα περιλαμβάνονται όλμοι 120mm, οπλοπολυβόλα, πυρομαχικά και ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα. Αξιωματούχοι που περιέγραψαν το οπλοστάσιο, τηρώντας την ανωνυμία τους, συμπλήρωσαν ότι δεν θα περιλαμβάνει πυροβόλα ή αντιαεροπορικούς πυραύλους, ενώ η χρήση τους θα επιτηρείται ώστε να διασφαλισθεί ότι χρησιμοποιούνται μόνο κατά των τζιχαντιστών.

Η μάχη για την κατάληψη της Ράκα πλησιάζει στην πιο κρίσιμη φάση της, μετά την κατάληψη, χθες, της γειτονικής πόλης Τάκμπα και σημαντικού υδροηλεκτρικού φράγματος. «Πρόκειται για μία ακόμη νίκη», είπε ο εκπρόσωπος του συνασπισμού που μάχεται κατά των τζιχαντιστών, Αμερικανός συνταγματάρχης Τζον Ντόριαν. «Η πόλη ήταν σημαντικός κόμβος συντονισμού. Οι επιχειρήσεις για την απομόνωση και την κατάληψη της Ράκα συνεχίζονται». Οι δύο πόλεις απέχουν μεταξύ τους 40 χιλιόμετρα.

30.000 μετακινήθηκαν

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, έπειτα από ημέρες αιματηρών μαχών, περίπου 70 τζιχαντιστές εγκατέλειψαν τις θέσεις τους στην πόλη, αφήνοντας πίσω τους βαρύ οπλισμό. Η έκβαση αυτή επέτρεψε την αποναρκοθέτηση του φράγματος. Περίπου 30.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στην Τάκμπα από την έναρξη των μαχών, στις 21 Μαρτίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή