Τα τουρκικά πανεπιστήμια ανοίγουν σε Ελληνες φοιτητές

Τα τουρκικά πανεπιστήμια ανοίγουν σε Ελληνες φοιτητές

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 100.000 αλλοδαποί φοιτητές, προερχόμενοι από 119 χώρες, σπουδάζουν κατά τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά σε τουρκικά πανεπιστήμια. Ιδρύματα με ιστορία αιώνων, αλλά και νέα, προσπαθούν να γίνουν ανταγωνιστικά ευρωπαϊκών ιδρυμάτων, προσφέροντας προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών σε όλα τα επιστημονικά πεδία, αλλά και αναζητώντας ακαδημαϊκές και ερευνητικές συνεργασίες σε όλον τον κόσμο.

«Στόχος μας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα στον τομέα της εκπαίδευσης, που σήμερα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της διπλωματίας των κοινωνιών. Θέλουμε να επενδύσουμε στους νέους μας, προσφέροντας έτσι μεγάλη υπηρεσία για το μέλλον των σχέσεών μας», δήλωσε ο γενικός πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη Ορχάν Γιαλμάν Οκάν, σε εκδήλωση για την παρουσίαση πέντε τουρκικών πανεπιστημίων, στο πλαίσιο της 14ης Διεθνούς Εκθέσεως Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Οκάν παρατήρησε πως στην Ελλάδα υπάρχει ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για την εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας, το οποίο απέδωσε στον διπλασιασμό του όγκου των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών και την αύξηση του αφίξεων τουριστών εκατέρωθεν.

«Θέλουμε συνεργασία στην έρευνα, επιδιώκουμε ανταλλαγές καθηγητών και φοιτητών, θέλουμε ανοίγματα στα Βαλκάνια», ανέφερε ο πρύτανης του Canakkale Onsekiz Mart University, καθήγητης Γιουτσέλ Ατσέρ. «Οσο πλησιάζουμε, βλέπουμε πόσο πολύ μοιάζουμε», παρατήρησε με τη σειρά του ο καθηγητής Ερχάν Ταμπάκογλου, πρύτανης του Πανεπιστημίου Αδριανούπολης, όπου διδάσκεται και η ελληνική γλώσσα. «Στις πρωτοποριακές εργασίες φοιτητών δίνουμε μεγάλη υποστήριξη», είπε ο πρύτανης του Namk Kemal University, καθηγητής Οσμάν Σίμτσεκ, ενώ ο πρύτανης του Krklareli University, καθηγητής Μπουλέντ Σενγκορούρ ανέπτυξε το σχέδιο δημιουργίας μιας φοιτητούπολης στην οποία το 10% θα είναι αλλοδαποί φοιτητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή