Πρόταση εξαγοράς ΕΝΚΛΩ από fund του Λουξεμβούργου

Πρόταση εξαγοράς ΕΝΚΛΩ από fund του Λουξεμβούργου

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδυτική πρόταση 100 εκατ. ευρώ για να εξαγοράσουν και να θέσουν σε λειτουργία τις βιομηχανικές μονάδες της υπό εκκαθάριση Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (ΕΝΚΛΩ), στην οποία είχαν ενσωματωθεί όλες οι εταιρείες του παλαιού ομίλου Λαναρά, κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Αθηνών το fund Αiglon, με έδρα το Λουξεμβούργο, που εκπροσωπεί ελληνικά συμφέροντα.

Η πρόταση εξαγοράς συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή 100 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των περιουσιακών στοιχείων της πτωχευθείσης εταιρείας αποτιμάται σε 25 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει καταρτιστεί.

Ωστόσο, δικαστικοί κύκλοι που παρακολουθούν τη διαδικασία εκποίησης εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς μιλούν ακόμη και για χειραγώγηση της διαδικασίας εκποίησης της πτωχευτικής περιουσίας της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας. Στη σχετική πρόταση αναφέρεται ότι οι επενδύσεις των 100 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν, εκτός από την εξαγορά τριών μονάδων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, και στη ναυτιλία και στον τουρισμό. Με βάση τον σχεδιασμό του fund, η ιδιοκτησία της νέας εταιρείας θα ανήκει κατά 80% στο επενδυτικό κεφάλαιο και κατά 20% στους πρώην εργαζομένους και οι μισθοί θα ξεκινούν από 751 ευρώ. Αρχικά προβλέπεται ότι θα απασχοληθούν 300 εργαζόμενοι, που στον τρίτο χρόνο θα ανέρχονται σε 500 και τον πέμπτο σε 700 άτομα.

Παράλληλα με την επαναφορά των θέσεων εργασίας, εκτιμάται ότι δημιουργούνται έως και επτά δραστηριότητες, όπως αυτές των μεταφορών, των μηχανολογικών εργασιών και των logistics, που σημαίνει ότι υπάρχει πολλαπλασιαστική εργασιακή δυναμική.

Το 1999, όταν σχεδόν ολόκληρη η Ελλάδα έπαιζε μετά μανίας στο Χρηματιστήριο, ο αείμνηστος Θωμάς Λαναράς διοικούσε την οικογενειακή του επιχείρηση Κλωνατέξ, με την κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ. Στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία ήταν ήδη σε ημιθανή κατάσταση. Τα δάνεια ήταν όλα σε καθυστέρηση από το 2008.

Από τον Μάρτιο του 2009, οι παραγωγικές της δραστηριότητες είχαν, ουσιαστικά, σταματήσει. Τον Φεβρουάριο του 2010 ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τον Φεβρουάριο του 2012 η Κομισιόν απεφάνθη ότι οι ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων προς την εταιρεία συνιστούσαν έμμεση κρατική επιδότηση. Η Ελλάδα διατάχθηκε να ανακτήσει περίπου 37 εκατ. ευρώ από την εταιρεία, η οποία είχε ήδη περιέλθει σε αδυναμία πληρωμών.

Τον Ιούλιο του 2012, η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία τέθηκε υπό εκκαθάριση. Τον Δεκέμβριο του 2015, η κυβέρνηση αποφάσισε το «πάγωμα» αυτής της διαδικασίας, με σκοπό την αναβίωση-επαναλειτουργία της επιχείρησης, με όποιες βιομηχανικές μονάδες και όσα περιουσιακά στοιχεία δεν είχαν εκποιηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή