Μία… γκαλερί στο υπουργείο Παιδείας

Μία… γκαλερί στο υπουργείο Παιδείας

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, με φανερό ενθουσιασμό και χαρά, επέμενε να περιδιαβούμε στους τρεις ορόφους του υπουργείου Παιδείας για να ξεναγήσει την «Κ» στη μεγαλύτερη γκαλερί έργων σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα. Και δεν υπερβάλλει, όπως ίσως έχουμε συνηθίσει από τους πολιτικούς. Συνολικά 600 έργα τέχνης από τη συλλογή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), τα οποία έως τώρα βρίσκονταν κάπου αποθηκευμένα στους χώρους της Σχολής, «ταξίδεψαν» στο κτίριο του υπουργείου στο Μαρούσι, για να βρουν μια νέα, μοντέρνα, καλοσυντηρημένη στέγη.

Η έκθεση των έργων ξεκινά από το εντυπωσιακό ισόγειο του υπουργείου Παιδείας και κοσμεί όλους τους ορόφους του τριώροφου κτιρίου, ακόμη και έξω από το λεγόμενο «μπούνκερ», όπως ονομάζουν κάποιοι τους χώρους όπου κάθε χρόνο, στη διάρκεια των Πανελληνίων Εξετάσεων, πανεπιστημιακοί και καθηγητές σχολείων «κλειδώνονται» για να επιλέξουν τα θέματα των εξετάσεων, απομονωμένοι και σε άκρα μυστικότητα για τη διατήρηση του αδιάβλητου.

Συνολικά 600 έργα

«Στους τρεις ορόφους του κτιρίου φιλοξενούνται περίπου 600 έργα, εκ των οποίων 70 γλυπτά και τα υπόλοιπα πίνακες και εγκαταστάσεις», λέει στην «Κ» ο Περικλής Αντωναρόπουλος, ζωγράφος και στέλεχος της ΑΣΚΤ. Τα έργα, αποφοίτων παλαιότερων και νεότερων ετών, ανήκουν στην Πινακοθήκη της Σχολής, η συλλογή της οποίας περιλαμβάνει περίπου 9.000 έργα.

Για τις 25 Μαΐου, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προγραμματίζει τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης, την οποία θα μπορούν να επισκεφθούν ελεύθερα πολίτες, εκπαιδευτικοί και, φυσικά, μαθητές. «Η προσπάθειά μας είναι να συνδέσουμε την εκπαίδευση με την τέχνη. Αλλά ας μην το παραβλέπουμε και αυτό. Κοιτάξτε πόσο εντυπωσιακά αλλάζει η όψη ενός δημόσιου κτιρίου όταν οι τοίχοι του κοσμούνται από έργα τέχνης», παρατηρεί, μιλώντας στην «Κ» για το θέμα, ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γιάννης Παντής.

Ηδη από το 2012

«Πρόκειται για μια ιδιαίτερη έκθεση καθώς παρουσιάζεται στους χώρους ενός υπουργείου. Περιμένουμε τα σχόλια του κοινού», προσθέτει ο κ. Αντωναρόπουλος, ο οποίος ακούγεται ενθουσιασμένος. Ο ίδιος θυμάται το πρώτο ανάλογο πιλοτικό πρόγραμμα, όταν στους χώρους του υπουργείου από τον Νοέμβριο του 2012 –επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και με αρμόδιο υφυπουργό τον Θεόδωρο Παπαθεοδώρου– παρουσιάστηκαν 92 έργα ζωγραφικής και γλυπτικής. Τότε, η έκθεση είχε προγραμματιστεί να έχει διάρκεια δύο μήνες, ωστόσο οι ουρές που σχηματίζονταν κάθε μέρα –υπολογίζεται ότι την επισκέφθηκαν περίπου 200 σχολεία με 10.000 μαθητές– επέβαλαν την παράτασή της για ένα επιπλέον τετράμηνο.

Ετσι, τώρα δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης της έκθεσης. Ο στόχος είναι, σε συνεργασία με την ΑΣΚΤ, η έκθεση να αποκτήσει μονιμότητα και προβλέπεται τα έργα να ανανεωθούν ύστερα από μια πενταετία.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό και οι ώρες λειτουργίας προβλέπεται να είναι από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου, στις 2 το μεσημέρι (η ακριβής διεύθυνση είναι Ανδρέα Παπανδρέου 37, στο Μαρούσι). Και όπως τονίζει ο κ. Παντής, «οι τέχνες συμπληρώνουν το εκπαιδευτικό έργο. Διαμορφώνουν αξίες σε όλους, μικρότερους ή μεγαλύτερους θεατές, και κινητοποιούν την επιθυμία για έρευνα και δημιουργία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή