Το νότιο παραλιακό μέτωπο γίνεται το νέο… πρόσωπο της Πάτρας

Το νότιο παραλιακό μέτωπο γίνεται το νέο… πρόσωπο της Πάτρας

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Κάτι αρχίζει να αλλάζει προς το καλύτερο στο παραλιακό μέτωπο της Πάτρας. Μια μεγάλη έκταση ανάμεσα στο παλιό και το νέο λιμάνι, που μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν έρημη και γεμάτη με μπάζα, μετατρέπεται σε έναν αγαπημένο χώρο χιλιάδων Πατρινών. Πρόκειται για το νότιο πάρκο, που δημιουργήθηκε μάλιστα κοντά σε υποβαθμισμένες συνοικίες της πόλης. Εκεί οι κάτοικοι βρίσκουν πλέον μία δημιουργική διέξοδο, δίπλα στο κύμα, έχοντας την ευκαιρία να περπατήσουν, να αθληθούν, να κάνουν ποδήλατο, να παίξουν τα παιδιά τους και να απολαύσουν τη βόλτα τους κοντά στη θάλασσα.

Στο νότιο πάρκο μπορεί να συναντήσει κανείς κυριολεκτικά τους πάντες, αφού όλες οι ηλικίες έχουν κάτι να κάνουν και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται διαρκώς οι επισκέπτες. Αλλωστε, δεν είναι μακριά από το κέντρο της Πάτρας και όποιος θέλει μπορεί να φθάσει εκεί, ακόμη και περπατώντας. Το πάρκο επισκέπτονται καθημερινά, τώρα ειδικά που βελτιώθηκαν οι καιρικές συνθήκες, οικογένειες με μικρά παιδιά, αφού υπάρχει μεγάλη παιδική χαρά, άνδρες και γυναίκες που βρίσκουν την ευκαιρία για τζόκινγκ, αλλά και άθληση στα υπαίθρια όργανα που έχουν τοποθετηθεί, ποδηλάτες που αξιοποιούν τον ποδηλατόδρομο, αλλά και την πίστα ορεινής ποδηλασίας, όπως και ηλικιωμένοι που έχουν έναν ιδανικό χώρο για περπάτημα. Παράλληλα, το νότιο πάρκο είναι και ιδανικός χώρος για πραγματοποίηση μεγάλων υπαίθριων εκδηλώσεων.

Από την πλευρά του, ο δήμος προχωρεί στην περαιτέρω αξιοποίηση του πάρκου, που το χαρακτηρίζει «την αυλή της Πάτρας». Οι παρεμβάσεις γίνονται εξ ολοκλήρου από τους εργαζομένους του δήμου και χωρίς καμία εργολαβία. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Πατρέων Χρήστος Κορδάς, πρόσφατα φυτεύθηκαν 1.500 δέντρα, όπως πεύκα, ελιές, αρμυρίκια, δάφνες, θάμνοι κ.λπ., τα περισσότερα εκ των οποίων μεταφέρθηκαν από τα κηπάρια του δήμου. Μάλιστα, η δενδροφύτευση έγινε με την εθελοντική συμμετοχή πολλών μαθητών. Επίσης, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, κατασκευάστηκαν δύο γήπεδα μπάσκετ, ενώ πρόκειται να κατασκευαστεί και ένα γήπεδο μπιτς βόλεϊ.

Οι ανάγκες για την άρδευση του πάρκου δεν επιβαρύνουν το δίκτυο της πόλης, αλλά καλύπτονται από την αξιοποίηση ενός αρτεσιανού που υπάρχει στον χώρο του πρώην εργοστασίου του «Λαδόπουλου». Μέχρι πρόσφατα αυτό το νερό κατέληγε στη θάλασσα. Ακόμη, ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι για τη διαμόρφωση του πάρκου υπήρξε χορηγία από τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών για την κατασκευή της παιδικής χαράς και της τοποθέτησης φωτισμού.   Ουσιαστικά, η δημιουργία του νότιου πάρκου είναι η πρώτη κίνηση για την αξιοποίηση του θαλασσίου μετώπου που παραχωρήθηκε στον Δήμο Πατρέων και εκτείνεται από το νότιο λιμάνι μέχρι την παραλιακή περιοχή της Γλυφάδας, συνολικής έκτασης 270 στρεμμάτων. Παράλληλα, ο δήμος αναμένεται να ξεκινήσει παρεμβάσεις και στη βόρεια  παραλιακή περιοχή της Πάτρας, όπου ήδη πολλοί κάτοικοι τη χρησιμοποιούν για περπάτημα και τζόκινγκ μέχρι την πλαζ και το έλος της Αγυιάς. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, μέσω της αξιοποίησης προγράμματος για βιώσιμη αστική ανάπτυξη, ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ, θα γίνουν βελτιώσεις του χώρου στην περιοχή της πλαζ, όπως θεατράκι, διάδρομοι στο έλος της Αγυιάς  μικροί εκθεσιακοί χώροι κ.ά.  

Παράλληλα, ο δήμος σχεδιάζει και την αξιοποίηση του πλατανόδασους, συνολικής έκτασης 60 στρεμμάτων, που βρίσκεται σε παραλιακή περιοχή ανάμεσα στον χώρο της πλαζ και του Ρίου και το οποίο πρόσφατα παραχωρήθηκε από τον ΟΑΕΔ. Οπως είπε ο αντιδήμαρχος, θα γίνουν ήπιες παρεμβάσεις, όπως καθαρισμοί, προστασία από φωτιές, τοποθέτηση φωτισμού κ.ά., ώστε να αποδοθεί προς χρήσιν στους κατοίκους της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλατανόδασος, σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου Πατρών, είναι ένα από τα λίγα στο είδος του πανελλαδικώς, αφού παρόμοια οικοσυστήματα σε τόσο μικρή απόσταση από πόλεις είναι πολύ σπάνια. Επίσης, η δημιουργία τέτοιου είδους δάσους είναι πολύ δύσκολη, γιατί απαιτείται ειδικό οικολογικό περιβάλλον και μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμη, όπως αναφέρεται στην ίδια έκθεση, «παρ’ όλες τις έντονες ανθρωπογενείς επιδράσεις που έχει υποστεί η μικρή αυτή δασική έκταση, διατηρείται ακόμη σε σχετικά καλή κατάσταση, γεγονός που αποδεικνύεται από την υψηλή του βιοποικιλότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή