Ο Τζον Λένον στην πιο ποπ …χάρτινη εκδοχή του

Ο Τζον Λένον στην πιο ποπ …χάρτινη εκδοχή του

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kαθισμένος στο ντιβάνι ενός ανώνυμου (φανταστικού) ψυχοθεραπευτή σε ένα διαμέρισμα του συγκροτήματος «Ντακότα» στο Upper West Side του Μανχάταν, όπου έζησε (και πέθανε) και ο ίδιος, ο Τζον Λένον μιλάει για τη ζωή του, τις αποτυχίες και τους θριάμβους του, τη δύσκολη παιδική ηλικία του στο Λίβερπουλ, τη σχέση του με τη Γιόκο Ονο, τη σόλο καριέρα του και τις αυτοκαταστροφικές τάσεις του. Οσοι δεν έτυχε να διαβάσουν το μυθιστόρημα «Λένον» του Γάλλου συγγραφέα, σεναριογράφου και φανατικού θαυμαστή των Μπιτλς, Νταβίντ Φενκινός, γνωστού, μεταξύ άλλων, για το βιβλίο «La Délicatesse» που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστές τους Οντρέ Τοτού και Φρανσουά Νταμιένς, έχουν την επιλογή να ξεκινήσουν την ανάγνωση από την καινούργια, πιο… ποπ εκδοχή του. To ασπρόμαυρο γκράφικ νόβελ «Lennon: The New York Years» φέρει την υπογραφή του κωμικού συγγραφέα Éric Corbeyran, ο οποίος «ειδικεύεται» στη γραφή κειμένου για εικονογραφημένα βιβλία, και τoυ Γάλλου σκιτσογράφου Horne. Κατά τα άλλα, βασίζεται στο μυθιστόρημα του Φενκινός, το οποίο είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο και, σύμφωνα με τον δημιουργό του, αποτελεί δείγμα «πραγματικής βιογραφικής μυθοπλασίας».

Εσωτερική αναζήτηση

Η τελευταία περίοδος της ζωής του διάσημου Αγγλου μουσικού (τα νεοϋορκέζικα χρόνια του, που διήρκεσαν από το 1975 ώς τη δολοφονία του στις 8 Δεκεμβρίου του 1980 στην είσοδο του συγκροτήματος «Ντακότα») ήταν μια περίοδος εσωτερικής αναζήτησης, εντάσεων, ανατροπών αλλά και δημιουργίας. Υστερα από περίπου μία πενταετία απομόνωσης, στη διάρκεια της οποίας είχε αφοσιωθεί σχεδόν αποκλειστικά στη φροντίδα του δεύτερου γιου του Σον, προσπαθώντας να ξεχάσει την «κακομεταχείριση» του ίδιου και τις γυναίκας του από τα διεθνή ΜΜΕ, είχε αρχίσει και πάλι να ασχολείται με τη μουσική. Ο Λένον του Φενκινός έχει πλέον κατακτήσει την ωριμότητα ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης, έτσι μπορεί να μιλήσει με σχετική αποστασιοποίηση για τις νεανικές του απογοητεύσεις, την εγκατάλειψή του από τη μητέρα του και τη μόνιμη απουσία του πατέρα του, τα γεγονότα που οδήγησαν στη διάλυση των Μπιτλς, τα βίαια ξεσπάσματά του και τις αλλαγές που συντελέστηκαν μέσα του μετά τη γέννηση του Σον, τον Οκτώβριο του 1975. Παρότι χρησιμοποίησε τη φαντασία του για να περιγράψει τον εσωτερικό κόσμο του μουσικού, ο Φενκινός παρέμεινε κατά το δυνατόν πιστός στην ιστορική πραγματικότητα, αντλώντας υλικό από δημοσιεύματα, συνεντεύξεις και (συμβατικές) βιογραφίες.

Το γκράφικ νόβελ «Lennon: The New York Years» εκδόθηκε στα γαλλικά το 2015 και κυκλοφορεί στα αγγλικά στις 30 Μαΐου από την IDW. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του Νταβίντ Φενκινός «Είσαι και φαίνεσαι» (εκδ. Στερέωμα), «Η έκπληξη» (εκδ. Ελληνικά Γράμματα ), «Αυτόνομες καρδιές» και «Το ερωτικό δυναμικό της γυναίκας μου» (εκδ. Κασταλία).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή