Ματιές στον κόσμο

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκέντρωση αστέρων στη Μετροπόλιταν Οπερα

NEA YOΡΚΗ

Η νέα παραγωγή της τετράωρης όπερας του Ρίχαρντ Στράους «Der Rosenkavalier» στη Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης διήρκεσε ένα μήνα και η τελευταία παράσταση δόθηκε χθες το βράδυ. Η αυλαία γι’ αυτό το λαμπρό ανέβασμα, που συζητήθηκε πολύ, σηματοδότησε και πάλι το άστρο του σκηνοθέτη Ρόμπερτ Κάρσεν που είχε υπογράψει πρόσφατα, πάλι στη Μετ, τον «Φάλσταφ». Ο Κάρστεν τοποθέτησε τον «Ιππότη με το Ρόδο» του Στράους στις τελευταίες ημέρες της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων (π. 1911) δίνοντας με συμβολικό τρόπο έντονη λάμψη, χρυσό και βασιλικό κόκκινο σε πολλές σκηνές, όπως αυτή της φωτογραφίας, με τους λαμπρούς πρωταγωνιστές, τον Αυστριακό βαρύτονο Guenther Groissboeck και την Αμερικανίδα σοπράνο Renee Fleming. Τη διανομή ενίσχυσε θεαματικά και η παρουσία της σπουδαίας Elina Garanca, που έκανε πολλούς να μιλήσουν για ένα dream team επί σκηνής. Ηταν μια συμπαραγωγή με το Κόβεντ Γκάρντεν, το θέατρο Κολόν του Μπουένος Αϊρες και το θέατρο Ρέτζο του Τορίνου.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Οι Pink Floyd στο V&A

H προβολή του βίντεο για το «A Learning to fly» σηματοδότησε, ανάμεσα σε άλλα, την επικοινωνιακή καμπάνια της έκθεσης «Pink Floyd Exhibition: Their Mortal Remains» στο Βικτόρια και Αλμπερτ στο Λονδίνο. Η έκθεση είναι αφορμή για επισκόπηση όχι μόνο στην πορεία του θρυλικού συγκροτήματος αλλά και στο πνεύμα της δεκαετίας του 1960. Η έκθεση άνοιξε χθες και θα διαρκέσει έως την 1η Οκτωβρίου.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ο οίκος της Ευρωπαϊκής Ιστορίας

Νέο μουσείο το House of European History, που άρχισε να λειτουργεί στις Βρυξέλλες με σκοπό να αφηγηθεί μια μακρά αλλά συνεκτική ιστορία των ευρωπαϊκών λαών σε μια κοινή πολιτισμική δεξαμενή. Το μουσείο εγκαινιάστηκε πριν από μία εβδομάδα και παρουσιάζει 1.500 εκθέματα από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες από τον 19ο αιώνα έως σήμερα. Εμφαση δίνεται στη θεσμική συγκρότηση της δημοκρατίας.

ΠΑΡΙΣΙ

Nicolas Eekman στον «Δεσμό»

Χαρακτικά και σχέδια του Nicolas Eekman (1889-1973), που το 1928 είχε εκθέσει με τον φίλο του Μοντριάν στην γκαλερί Jeanne Bucher, παρουσιάζονται στην γκαλερί «Δεσμός» του Παρισιού (14, rue Vandamme), στο Μονπαρνάς, σε συνεργασία με το ίδρυμα «Le sillon Nicolas». Στην ίδια γειτονιά είχε ζήσει ο Eekman, o «Φλαμανδός του Μονπαρνάς», που το 1921 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ντίκενς, ανατόμος της κοινωνίας

Δείτε τον ηθοποιό Σάιμον Κάλοου να ποζάρει ως άλλος Κάρολος Ντίκενς με το μπαστούνι περιπάτου, που κάποτε ανήκε στον ίδιο τον Ντίκενς. Φωτογραφήθηκε με αφορμή τη νέα έκθεση στο Μουσείο – Κατοικία Ντίκενς στο Λονδίνο, όπου πριν από λίγες ημέρες εγκαινιάστηκε νέα έκθεση με θέμα «Restless Shadow: Dickens the Campaigner». Η έκθεση, με πολλά προσωπικά αντικείμενα, δείχνει την άλλη πλευρά του Ντίκενς, ως δημοσιογράφου και κοινωνικού ανατόμου με ενδιαφέρον για κάθε τι «κοινωνικό», για κάθε τι που παρήγε η ίδια η κοινωνία. Η έκθεση θα διαρκέσει ώς τις 29 Οκτωβρίου.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Tζακομέτι στην Τέιτ

Τα αποστεωμένα γλυπτά του Αλμπέρτο Τζακομέτι ασκούν εντυπωσιακή έλξη σε ένα διεθνές κοινό. Στο Λονδίνο, που είναι συχνά εκτεθειμένο στην τέχνη του Ελβετού καλλιτέχνη, συμβαίνει τώρα ένα από τα γεγονότα που θα σημαδέψουν αυτό το καλοκαίρι. Η έκθεση έργων του Τζακομέτι στην Τέιτ Μόντερν θα διαρκέσει ώς τις 10 Σεπτεμβρίου, και θεωρείται η σπουδαιότερη αναδρομική των τελευταίων είκοσι χρόνων. Παρουσιάζονται πάνω από 250 έργα. Ορισμένα από τα προπλάσματα και τα σχέδια εκτίθενται για πρώτη φορά παγκοσμίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή