Πακιστάν: To Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Μπαλουχιστάν

Πακιστάν: To Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Μπαλουχιστάν

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη φονική βομβιστική επίθεση εναντίον της αυτοκινητοπομπής που μετέφερε τον αντιπρόεδρο της Γερουσίας του Πακιστάν στην επαρχία του Μπαλουχιστάν στα κεντρικά της χώρας.

Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της οργάνωσης, «Αμάκ», ανακοίνωσε την ανάληψη της ευθύνης, σημειώνοντας ότι την επίθεση εκτέλεσε ένας άνδρας ζωσμένος με εκρηκτικά.

Η έκρηξη έλαβε χώρα ακριβώς δίπλα στην αυτοκινητοπομπή του αντιπροέδρου της Γερουσίας στη μαστιζόμενη από τη βία επαρχία του Μπαλουχιστάν, σκοτώνοντας τουλάχιστον 25 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 35, 10 εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση, ανακοίνωσαν Πακιστανοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της αστυνομίας, Γκανζαφάρ Αλί Σα,  μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγεται και ο οδηγός του αυτοκινήτου που επέβαινε ο Χαϊντέρι.

Ο αντιπρόεδρος της Άνω Βουλής του κοινοβουλίου, γερουσιαστής Αμπντούλ Γκαφούρ Χαϊντέρι, ο οποίος είναι μέλος του δεξιού σουνιτικού κόμματος, Τζαμιάτ ε Ουλέμα Ισλάμ, το οποίο ανήκει στην κυβέρνηση συνεργασίας του πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, δήλωσε λίγα λεπτά μετά την έκρηξη, πως πιστεύει ότι ο ίδιος υπήρξε ο στόχος της επίθεσης, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να τραυματιστεί σοβαρά.

Καθότι το Ισλαμικό Κράτος δεν ανέλαβε άμεσα την ευθύνη για την επίθεση, αρχικά όλα έδειχναν ότι για την επίθεση ευθύνεται κάποια από τις ένοπλες εξτρεμιστικές οργανώσεις που επιχειρούν στην περιοχή, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ομάδες των Ταλιμπάν και ντόπιοι αυτονομιστές, οι οποίοι μάχονται την κεντρική κυβέρνηση της χώρας επί δεκαετίες, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο από τα πλούσια αποθέματα αερίου της περιοχής.

P { margin-bottom: 0.08in; }

Επιπλέον, παρότι το ζήτημα της ασφάλειας έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα, μετά την καταστολή διάφορων ένοπλων οργανώσεων το 2014, ένα νέο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων τον Φεβρουάριο άφησε περισσότερους από 100 νεκρούς, εντείνοντας τις πιέσεις κατά της κυβέρνησης του Σαρίφ. Τα πρώτα σενάρια για την επίθεση έβλεπαν σύνδεση του σημερινού χτυπήματος με το τελευταίο αυτό κύμα επιθέσεων.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή