Πηγή έμπνευσης

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια καλύβα στο δάσος, ένα ξύλινο κιόσκι μέσα σε φάρμα, ένα πολυσύχναστο καφέ, μια αποθήκη με θέα στο ποτάμι. Στη μοναχική διαδικασία της συγγραφής, διάσημοι ποιητές και λογοτέχνες αναζήτησαν και βρήκαν το δικό τους καταφύγιο.

1. Σκωτία, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ.

Άνοιξε στο Εδιμβούργο το 1995 και είχε την τύχη μία από τις πελάτισσές του να πλάσει –καθισμένη στην πίσω αίθουσά του με θέα το περίφημο κάστρο– την ιστορία μιας ατίθασης παρέας ανήλικων μάγων που έμελλε να κατακτήσει τον πλανήτη, από βιβλιοκριτικούς μέχρι σινεφίλ. Το The Elephant House απολαμβάνει σήμερα την αίγλη που ακολουθεί παντού τη διάσημη σειρά βιβλίων και ταινιών του Χάρι Πότερ, αφού η κάποτε άσημη θαμώνας του δεν είναι άλλη από την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Το μαγαζί σερβίρει πρωινό, γεύμα, δείπνο, έχει ποικιλία σε τσάγια, κρασιά και μπίρες και υπενθυμίζει με την ιστορία του στους απανταχού ιδιοκτήτες καφέ πως, αν κάποιος από τους πελάτες τους πιάνει τραπέζι με τις… ώρες, δεν χρειάζεται να δυσανασχετούν: μπορεί τελικά να είναι ο νέος συγγραφικός κολοσσός αυτού του κόσμου.  

www.elephanthouse.biz


2. Φλόριντα, Έρνεστ Χέμινγουεϊ

Κτίσμα του 1851 στην οδό Whitehead του νησιού Key West αγοράστηκε από τον  Έρνεστ Χέμινγουεϊ το 1931. Ο συγγραφέας έζησε σε αυτό με τη δεύτερη σύζυγό του Πολίν και τους δύο γιους τους, Πάτρικ και Γκρέγκορι, μέχρι το 1940, οπότε και αναχώρησε για Κούβα. Εκεί έγραψε, μεταξύ άλλων, το βιβλίο «Να έχεις και να μην έχεις», που μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστές τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και τη Λορίν Μπακόλ. Το μεγάλο αξιοθέατο του σπιτιού-μουσείου είναι οι εξαδάχτυλες γάτες που κυκλοφορούν ανενόχλητα, ποζάροντας φιλάρεσκα στους τουρίστες. Κάποιες θεωρούνται απόγονοι της αυθεντικής εξαδάχτυλης Snow White του ίδιου του Χέμινγουεϊ.  

www.hemingwayhome.com


3. Μασαχουσέτη, Χένρι Ντέιβιντ Θορό

Μόλις 45 χρόνων έφυγε από τη ζωή o πολυπράγμων Αμερικανός ποιητής, φιλόσοφος και ιστορικός Χένρι Ντέιβιντ Θορό (1817-1862), ο ριζοσπάστης απόφοιτος του Χάρβαρντ που φλέρταρε με τον αναρχισμό, δόξαζε την πνευματικότητα έναντι του υλισμού και τη φύση έναντι της πόλης. Ένα από τα γνωστότερα βιβλία του είναι το «Walden ή Η ζωή στο δάσος» (πρωτοδημοσιεύτηκε το 1854), στο οποίο περιγράφει την εμπειρία που απέκτησε ζώντας επί δύο χρόνια, δύο μήνες και δύο ημέρες στις όχθες της λίμνης Walden στη Μασαχουσέτη, σε ένα σπιτάκι που έχτισε μόνος του. Στη φωτογραφία εικονίζεται ρεπλίκα της αυθεντικής καλύβας του Θορό, ο οποίος, σε μια εποχή αποθέωσης της εκβιομηχάνισης, είχε το θάρρος να διαφοροποιηθεί από τους πολλούς, αναζητώντας το νόημα της ζωής στη φύση.  

www.thoreausociety.org


4. Aγγλία, Βίτα Σάκβιλ-Ουέστ

Το Sissinghurst είναι ένα μικρό χωριό στην κομητεία του Κεντ, διάσημο στους βιβλιόφιλους από την Αγγλίδα ποιήτρια και σχεδιάστρια κήπων Βίτα Σάκβιλ-Ουέστ, μούσα της Βιρτζίνια Γουλφ, και από τον διπλωμάτη και λογοτέχνη σύζυγό της σερ Χάρολντ Τζορτζ Νίκολσον. Οι δυο τους δημιούργησαν το Sissinghurst Castle Garden, έναν μνημειώδη κήπο εντός του οποίου βρίσκεται το South Cottage της φωτογραφίας. Ήταν το ησυχαστήριο του ζεύγους, στο οποίο βρισκόταν και το δωμάτιο λουλουδιών όπου η Βίτα περιέθαλπε τα άρρωστα άνθη, αλλά και το δωμάτιο όπου ο σερ Νίκολσον έγραφε κοιτώντας τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος. Πλέον, ο χώρος είναι ανοιχτός στο κοινό, επομένως αν ο δρόμος σάς βγάλει στο Sissinghurst, περάστε για να περιηγηθείτε στο προσωπικό τους καταφύγιο.

www.nationaltrust.org.uk 


5. Αγγλία, Βιρτζίνια Γουλφ

O Λέοναρντ και η Βιρτζίνια Γουλφ επέλεξαν το Monk’s House, μια ξύλινη αγροικία του 17ου αιώνα στο ανατολικό Σάσεξ, για να ζήσουν μεγάλο μέρος της ζωής τους, να γράψουν και να υποδεχτούν μέλη του διάσημου καλλιτεχνικού κύκλου του Bloomsbury, στον οποίο και ανήκαν. Αξίζει να περάσετε μια βόλτα, όχι μόνο για να τη δείτε από κοντά –μαζί με το Writing Lodge, το συγγραφικό καταφύγιο της Γουλφ–, αλλά και για να συμμετάσχετε στα δρώμενα που πραγματοποιούνται στον χώρο. Ένα από αυτά είναι η ξενάγηση με οικοδέσποινα τη Μαρί Μπαρθόλομιου, η οποία ανακαλεί τις αναμνήσεις της από την εποχή που ο πατέρας της και κηπουρός του σπιτιού, Πέρσι Μπαρθόλομιου, σκάλιζε τον κήπο πλάι στον Λέοναρντ («Recollections of a Gardener’s Daughter», δωρεάν, μέχρι τον Οκτώβριο).

www.nationaltrust.org.uk


6. Νέα Υόρκη, Μαρκ Τουέιν

Ο ιδανικός χώρος έμπνευσης διαφοροποιείται από δημιουργό σε δημιουργό. Στην περίπτωση του Μαρκ Τουέιν, ήταν ένα ξύλινο οκτάγωνο κιόσκι που χτίστηκε ειδικά γι’ αυτόν στη φάρμα Quarry, στην Elmira της Νέας Υόρκης. Εδώ γεννήθηκαν βιβλία-σταθμοί στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπως «Οι περιπέτειες του Χακ Φιν». Το κιόσκι βρισκόταν μακριά από το κυρίως οίκημα κι έτσι ο Αμερικανός συγγραφέας μπορούσε να γράφει χωρίς να ενοχλεί ή να ενοχλείται από κανέναν. Σήμερα η ιστορική λογοτεχνική καλύβα έχει μεταφερθεί στην πανεπιστημιούπολη του Elmira College. 

marktwainstudies.com


7. Ουαλία, Ντίλαν Τόμας 

Έζησε μόλις 39 χρόνια. Τα τελευταία τέσσερα τα πέρασε στο Boathouse στην ουαλική πόλη Laugharne, η ταράτσα του οποίου «έβλεπε» στις εκβολές του ποταμού Taf, με τους ερωδιούς, τις καλημάνες, τις βίδρες και τους ψαράδες. Κοντά στο βασικό κτίσμα βρισκόταν και το αποθηκάκι (ανακατασκευή του εικονίζεται στη φωτογραφία) όπου έγραψε ποιήματα όπως το «Over Sir John’s Hill», στο οποίο περιγράφει πώς τα πουλιά παραμονεύουν τη λεία τους μέσα σε αυτό το πανέμορφο τοπίο. Το σπίτι έχει μετατραπεί σε μουσείο. Στους χώρους του θα δείτε θραύσματα από τη ζωή του θρυλικού Ουαλού ποιητή μαζί με τη θέα που ενέπνευσε τα σπαρακτικά του ποιήματα.

www.dylanthomasboathouse.com 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή