Στο 1,8% περιόρισε την εκτίμηση για την ανάπτυξη φέτος το ΥΠΟΙΚ

Στο 1,8% περιόρισε την εκτίμηση για την ανάπτυξη φέτος το ΥΠΟΙΚ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μέρα μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προσγείωσε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του 2017 στο 2,1%, ήρθε χθες το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών να κατεβάσει τον προβλεπόμενο ρυθμό ακόμη πιο χαμηλά, στο 1,8%.

Η αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεων του υπουργείου Οικονομικών από το 2,7% του προγράμματος κατά σχεδόν 1 ποσοστιαία μονάδα, αποκαλύφθηκε χθες από τη δημοσιοποίηση έκθεσης του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, το οποίο αξιολόγησε το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017-2021. Το ίδιο το μεσοπρόθεσμο, το οποία θα αποτελέσει τμήμα του αναμενόμενου πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί, αλλά το Δημοσιονομικό Συμβούλιο περιέλαβε έναν πίνακά του στην έκθεση αξιολόγησής του. Από εκεί προκύπτει ότι το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 1,8% για φέτος (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,7%), 2,4% για το 2018, 2,6% για το 2019, 2,3% για το 2020 και 2,2% για το 2021. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν εκτιμά, στις προχθεσινές εαρινές της προβλέψεις, ρυθμό ανάπτυξης 2,2% φέτος και 2,5% το 2018, ενώ η έκθεση του ΔΝΤ του περασμένου Απριλίου (World Economic Outlook) ανέφερε ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,2% φέτος και 2,7% το 2018. Επομένως, σε όλα το υπουργείο Οικονομικών είναι ελαφρώς πιο απαισιόδοξο.

Για την ανεργία, εξάλλου, το μεσοπρόθεσμο εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 21% φέτος, στο 19,8% το 2018, στο 18,3% το 2019, στο 17,1% το 2020 και στο 16,3% το 2021.

Ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπει 3,5% του ΑΕΠ για όλα τα χρόνια ώς το 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, (που δεν περιλαμβάνονται στην αξιολόγηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου), το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι προ μέτρων το σχετικό ποσοστό θα είναι υψηλότερο του 3,5%, στέλνοντας έτσι το μήνυμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος ότι η εφαρμογή των αντίμετρων είναι εξασφαλισμένη.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, μια ανεξάρτητη αρχή, που συστάθηκε βάσει μνημονιακής υποχρέωσης το 2014 και πρωτολειτούργησε το 2015 με πρόεδρο τον Π. Κορλίρα, υποστηρίζει στην έκθεσή του ότι ακόμη και αυτοί οι αναθεωρημένοι προς τα κάτω ρυθμοί ανάπτυξης είναι αισιόδοξοι. Κι αυτό γιατί προϋποθέτουν μία σειρά από εξελίξεις (βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, επιστροφή σε ομαλές συνθήκες λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων) που ακόμη παραμένουν ως «ζητούμενα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ετσι, παρότι υποστηρίζει ότι οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο από το 2018) «κρίνονται κατ’ αρχάς εφικτοί», χτυπάει καμπανάκι για το ενδεχόμενο να χρειαστούν «διορθωτικά μέτρα» σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι εκτιμώμενοι ρυθμοί ανάπτυξης.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο είναι εκ του νόμου αρμόδιο να αξιολογεί τους προϋπολογισμούς και τα μεσοπρόθεσμα προγράμματα, ενώ δημοσιοποιεί εκθέσεις για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας δύο φορές τον χρόνο.

Η χθεσινή αξιολόγηση του μεσοπρόθεσμου είναι θετική, υπό την έννοια ότι υιοθετεί τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις του, αλλά με πολλές επιφυλάξεις.

«Ο στόχος για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα αντιμάχεται εν μέρει τον στόχο για πραγματική αύξηση του ΑΕΠ με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,4%», αναφέρει η έκθεση, την οποία υπογράφει ο κ. Κορλίρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή