Σινοαμερικανική «μάχη» σε εξέλιξη για Εθνική Ασφαλιστική

Σινοαμερικανική «μάχη» σε εξέλιξη για Εθνική Ασφαλιστική

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία εισήλθε η διαδικασία για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, με τους πιθανότερους κύριους διεκδικητές να είναι το αμερικανικό επενδυτικό σχήμα ΕΧΙΝ και η κινεζική Fosun. Η επιλογή θα στείλει πολλαπλά μηνύματα καθώς αναμένεται να γίνει μεν με επιχειρηματικά κριτήρια, αλλά εκ των πραγμάτων υπάρχει και η γεωπολιτική διάσταση. Και οι δύο προτάσεις έχουν τα δυνατά αλλά και τα αδύναμα σημεία τους. Αναλυτικά:

Η πρόταση της EXIN

Η αμερικανική πρόταση φέρεται να έχει την υποστήριξη της κυβέρνησης Τραμπ, όπως δείχνουν και «υψηλόβαθμες» επιστολές από την Ουάσιγκτον, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στο γεγονός ότι εάν επιλεγεί η ΕΧΙΝ θα πρόκειται για την πρώτη σημαντική αμερικανική επένδυση και μάλιστα από Ελληνοαμερικανούς. Πρόκειται για εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα ενθαρρύνει την εμπλοκή και άλλων επενδυτών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που τελούν εν αναμονή.

Παράλληλα, τη στιγμή που η Αθήνα προσδοκά τη στήριξη της Ουάσιγκτον λόγω των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, πολλοί προβάλλουν τα οφέλη που θα είχαν αμερικανικές επενδύσεις στην περιοχή για την οικοδόμηση ισχυρότερων δεσμών συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Και, φυσικά, η ελληνοαμερικανική κοινότητα προσβλέπει στην περαιτέρω εμπλοκή της στην ελληνική οικονομία.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι επανειλημμένως κατά το παρελθόν ομογενείς επέδειξαν μεν ενδιαφέρον για συγκεκριμένες επενδύσεις, αλλά τελικά οπισθοχώρησαν, τίθεται και το ερώτημα κατά πόσον η πρόταση της ΕΧΙΝ είναι ουσιαστική και τα σχέδιά της, όντως, έχουν τη μακροπρόθεσμη προοπτική για την οποία μιλούν τα στελέχη του αμερικανικού σχήματος.

Η πρόταση της Fosun

Σε ό,τι αφορά την πρόταση της κινεζικής Fosun, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι φέρεται να ενδιαφέρεται και για την Εθνική Τράπεζα, αν και όχι πρωτίστως γι’ αυτήν. Επίσης οι Κινέζοι ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και άρα γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στη χώρα μας, γεγονός το οποίο λειτουργεί ενισχυτικά στην υποψηφιότητά τους.

Από την άλλη, πολλοί βλέπουν με σκεπτικισμό την προοπτική περαιτέρω διείσδυσης κινεζικών συμφερόντων στην ελληνική οικονομία και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την προοπτική πλήρους «κινεζοποίησης». Επιπροσθέτως, εγείρουν ερωτήματα για τις μέχρι τώρα δράσεις της εταιρείας στην ασφαλιστική αγορά άλλων χωρών, αλλά και για τον βαθμό στον οποίο θα είναι δεσμευμένοι να μείνουν και να επεκτείνουν την επενδυτική τους δράση στην Ελλάδα.

Τα επόμενα βήματα

Την εβδομάδα που μας πέρασε ολοκληρώθηκε ένας ακόμη κύκλος ενημέρωσης των υποψηφίων επενδυτών που φέρονται οι επικρατέστεροι στη διαγωνιστική διαδικασία. Η διοίκηση της ΕΤΕ που «τρέχει» τη διαδικασία της πώλησης αναμένεται να τους καλέσει για να βελτιώσουν τις προσφορές τους. Η σχετική πρόσκληση αναμένεται τις επόμενες μέρες με στόχο η ιδιωτικοποίηση να ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαΐου.

Η δέσμευση του ομίλου της ΕΤΕ είναι να πωλήσει το 75% της εταιρείας, αλλά το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί αφορά έως και το 100%, ποσοστό για το οποίο έχουν καταθέσει προσφορές οι υποψήφιοι επενδυτές, ενώ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι και η σύμβαση bankassurance για την πώληση ασφαλιστικών προϊόντων από το τραπεζικό δίκτυο.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Ασφαλιστικής ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα τις οικονομικές καταστάσεις του 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή