ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ουάσιγκτον υπέγραψε εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο

Θα επιτρέπεται πλέον η πώληση υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ. Ομως, το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι οι κινεζικές τράπεζες θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην αμερικανική αγορά.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Εμπορική συμφωνία «δέκα σημείων» μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου ανακοινώθηκε χθες, η οποία ανοίγει την πόρτα της κινεζικής οικονομίας στους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης και στις εταιρείες πιστωτικών καρτών των ΗΠΑ. Αίρεται, επίσης, η απαγόρευση στις εισαγωγές αμερικανικού βόειου κρέατος και θα επιτραπεί η πώληση υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ. Ως αντάλλαγμα, η Κίνα θα μπορεί να εισάγει μαγειρεμένο κοτόπουλο στις ΗΠΑ. Ομως, το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι οι κινεζικές τράπεζες θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην αμερικανική αγορά. Η εν λόγω συμφωνία θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως το πρώτο κεφάλαιο του σχεδίου της εκ του σύνεγγυς συνεργασίας 100 ημερών που ανακοίνωσαν οι πρόεδροι ΗΠΑ και Κίνας στη συνάντηση που είχαν τον Απρίλιο. Δόθηκε, μάλιστα, δωδεκάμηνη παράταση στο σχέδιο των 100 ημερών, προκειμένου να ενταθούν οι επαφές και να γίνουν στενότερες οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, όπως γνωστοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Η εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα αντανακλά τη διάθεση του Αμερικανού προέδρου να είναι λιγότερο συγκρουσιακός και επικριτικός απέναντι στο Πεκίνο σε σχέση με τις προεκλογικές υποσχέσεις του. Προεκλογικά, ο κ. Τραμπ είχε απειλήσει την Κίνα ότι θα την κατηγορούσε επισήμως για χειραγώγηση του νομίσματός της και ότι θα επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές της, για να περιορίσει το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας με τις ΗΠΑ, που προσεγγίζει τα 348 δισ. δολάρια. Σε συνέντευξη που έδωσε πριν από μία εβδομάδα στον Economist, ο κ. Τραμπ δήλωσε ότι συμπαθεί τον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

Ο Γουίλμπορ Ρος, υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, επισήμανε χθες ότι η νέα συμφωνία θα οδηγήσει σε μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ με την Κίνα έως τα τέλη του 2017, εξισορροπώντας τις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις. Οι ΗΠΑ έχουν, επίσης, προσπαθήσει να αξιοποιήσουν το θετικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί τον τελευταίο καιρό, ώστε να πείσουν την Κίνα να τιθασεύσει, στο μέτρο του δυνατού, την προκλητική συμπεριφορά της Βορείου Κορέας. Γι’ αυτό και ο υφυπουργός Οικονομικών της Κίνας, Ζιου Γκουάνγκγιαο, δήλωσε μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της συμφωνίας ότι «τα οικονομικά ζητήματα δεν πρέπει να αποκτούν πολιτική χροιά».

Δείγμα καλής διάθεσης εκ μέρους των ΗΠΑ αποτελεί η απόφαση της Ουάσιγκτον να στείλει εκπροσώπους της στη σύνοδο «Μια Ζώνη, Ενας Δρόμος», που θα γίνει στο Πεκίνο αυτό το Σαββατοκύριακο, με στόχο την αναβίωση και επέκταση του «Δρόμου του Μεταξιού» μέχρι την Ευρώπη. Εν συνεχεία, η Κίνα θα στείλει τον Ιούλιο αντιπροσώπους της στις ΗΠΑ για να συναντηθούν με ξένους επενδυτές.

Οπως επισημαίνει ο Καρίσμα Βασβάνι, ανταποκριτής του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου BBC στην Ασία, η συμφωνία αυτή δίνει την εντύπωση ότι επωφελούνται οι ΗΠΑ, από τη στιγμή που οι αμερικανικές εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου και οι Αμερικανοί παραγωγοί βόειου κρέατος θα αποκτήσουν πρόσβαση στην αναδυόμενη μεσαία τάξη της Κίνας. Ολα τα προηγούμενα χρόνια κυρίαρχη ήταν η πεποίθηση ότι η Κίνα ωφελούνταν περισσότερο από τις εμπορικές συναλλαγές της με τις ΗΠΑ. Τώρα, όπως σχολιάζει ο κ. Βασβάνι, ο κ. Τραμπ δεν θα μπορεί να κατηγορήσει την Κίνα για χειραγώγηση του νομίσματός της ή για την εφαρμογή αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ