Στη διαχείριση της Pillarstone η αναδιάρθρωση της Famar

Στη διαχείριση της Pillarstone η αναδιάρθρωση της Famar

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Pillarstone περνάει και επισήμως η φαρμακοβιομηχανία Famar της οικογένειας Μαρινόπουλου, που αποτελεί και την πρώτη εταιρεία που αναλαμβάνει η πανευρωπαϊκή πλατφόρμα που δραστηριοποιείται στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων με την υποστήριξη του KKR. Η συμφωνία για την ανάληψη της Famar, που είχε ουσιαστικά περάσει σε τραπεζικά χέρια μετά τα προβλήματα που είχε ο όμιλος Μαρινόπουλου, προβλέπει την αναχρηματοδότηση της εταιρείας με 40 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά τον δανεισμό που είχαν παράσχει οι τράπεζες στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της εταιρείας που συμφωνήθηκε με τους βασικούς μετόχους της οικογένειας Μαρινόπουλου.

Την ανακοίνωση για ανάληψη της Famar από την Pillarstone έκανε η τελευταία, δύο μόλις ημέρες μετά την αδειοδότησή της από την Τράπεζα της Ελλάδος για τη δραστηριοποίησή της στην ελληνική αγορά. Αμεσα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινωθούν και οι επόμενες εταιρείες που θα αναλάβει η Pillarstone, μεταξύ των οποίων, όπως έχει γράψει η Οικονομική «Κ» είναι η πτηνοτροφική μονάδα «Χρυσά Αυγά», μια επιχείρηση από τον κλάδο της ξυλεμπορίας και μια τουριστική επιχείρηση. Το χαρτοφυλάκιο που έχει συμφωνήσει να αναλάβει η Pillarstone από την Alpha Bank και τη Eurobank ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ, ενώ συζητήσεις γίνονται και με άλλες τράπεζες.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η συμφωνία μεταξύ της Pillarstone και των δανειστών της Famar τον Μάρτιο (σημειώνεται ότι πιστωτές είναι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες) έδωσε στην εταιρεία πρόσβαση σε μακροχρόνια επενδυτικά κεφάλαια από τους μετόχους και τους δανειστές της. Η συμφωνία επέτρεψε στην εταιρεία να σταθεροποιήσει την κεφαλαιακή της δομή και της παρέχει τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της επιχείρησης.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε με την ομόφωνη υποστήριξη όλων των εμπλεκομένων, πιστωτών, μετόχων, διοίκηση και τους βασικούς πελάτες και ήδη μέλη της Pillarstone, εκ των οποίων ο διευθύνων σύμβουλος Τζον Ντέιβισον και ο Νταν Χάξμπι έχουν ήδη γίνει μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Famar, με στόχο, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «την ισχυροποίηση της δομής διακυβέρνησης της εταιρείας». Ουσιαστικά, η συμφωνία προβλέπει την αποχώρηση των παλαιών μετόχων τόσο από τη μετοχική σύνθεση όσο και από τη διοίκηση της εταιρείας και, όπως ανακοίνωσε η Pillarstone, η εταιρεία προσέλαβε τον νέο οικονομικό διευθυντή Μάρκους Χελτζλ.

Ο όμιλος της Famar βαρύνεται με δανειακές υποχρεώσεις της τάξης των 150 εκατ. ευρώ προς ξένο επενδυτικό κεφάλαιο, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνεται η νέα χρηματοδότηση. Το 2016 έκλεισε για τη Famar με κύκλο εργασιών της τάξης των 400 εκατ. ευρώ (έναντι 445 εκατ. περίπου το 2015) και οριακή μόνον λειτουργική κερδοφορία. Η αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών της δημιούργησε την ανάγκη για πρόσθετη χρηματοδότηση, η οποία σε πρώτη φάση προήλθε από τις πιστώτριες τράπεζες και στη συνέχεια ανέλαβε η Pillarstone. Μεταξύ των πιστωτών θα παραμείνει και το επενδυτικό κεφάλαιο που έχει ήδη χρηματοδοτήσει την εταιρεία με τις απαιτήσεις του ακέραιες.

Η Famar ιδρύθηκε το 1949 στην Ελλάδα και θεωρείται ένας από τους σημαντικούς παραγωγούς φαρμακευτικών και άλλων σκευασμάτων προσωπικής φροντίδας, όπως και υπηρεσιών για τρίτους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Εχει μεγαλώσει μέσα από αυτόνομη ανάπτυξη αλλά και σειρά εξαγορών τρίτων παραγωγών σε Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία και Ελλάδα. Σύμφωνα με τον όμιλο, λειτουργεί δίκτυο 12 μονάδων παραγωγής σε 5 ευρωπαϊκές χώρες και της Βόρειας Αμερική, 4 κέντρα ανάπτυξης και 3 κέντρα διανομής. Τον Απρίλιο, η Famar απέκτησε την μονάδα παραγωγής της Bayer στο Pointe-Claire του Καναδά, με σκοπό να ενισχύσει την παρουσία της στην Βόρεια Αμερική. Προσφέρει παραγωγή καθώς και υπηρεσίες logistics σε πελατολόγιο άνω των 140 πολυεθνικών και τοπικών πελατών σε περισσότερες από 15 χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή