Κινητοποιήσεις συμβασιούχων στην καθαριότητα

Κινητοποιήσεις συμβασιούχων στην καθαριότητα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στάση εργασίας προειδοποιούν τα συνδικάτα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε περίπτωση που απολυθούν οι 15.000 συμβασιούχοι ως συνέπεια της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν τριήμερη απεργία από χθες έως και τη Δευτέρα και ζητούν κατανόηση από τους πολίτες. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να οργανώσει την αποκομιδή των απορριμμάτων για το τριήμερο, κάτι που ωστόσο είναι δύσκολο, καθώς περίπου 700 άτομα που εργάζονται στην καθαριότητα είναι συμβασιούχοι.

Κυβερνητικές δηλώσεις

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση διαμηνύει με δηλώσεις και δεσμεύσεις στελεχών της ότι θα εξευρεθεί τρόπος οι συμβασιούχοι όχι μόνο να πληρωθούν αλλά και να μονιμοποιηθούν.

Την επόμενη Τρίτη, από τις 11 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου, θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας ενώ στις 12 θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Εσωτερικών. Η κινητοποίηση, όπως διευκρινίζουν, αφορά όλους τους εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανεξάρτητα με τη σχέση και τη θέση εργασίας τους.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είναι αντισυνταγματική η παράταση των συμβάσεων για ακόμα μία φορά των εργαζομένων στους ΟΤΑ, την οποία η κυβέρνηση είχε αποφασίσει και δρομολογήσει με σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων. Σε εφαρμογή της απόφασης, εφόσον δεν θα παραταθούν οι συμβάσεις, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, φτάνουν τις 15.000 (κυρίως εργαζόμενοι στην καθαριότητα και στις κοινωνικές δομές των δήμων, αλλά και τεχνικό προσωπικό), θα πρέπει όχι μόνο να απολυθούν αλλά και να επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν εισπράξει.

Διαβεβαιώσεις ότι «οι συμβασιούχοι θα πληρωθούν» έδωσε με συνέντευξή της στον Alpha 9.89 η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη, διευκρινίζοντας ότι ο τρόπος πληρωμής θα αποφασιστεί όταν δημοσιευθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οπως επεσήμανε η υπουργός, «μας απασχολεί ιδιαίτερα πώς θα λυθεί το πρόβλημα των ανθρώπων που μένουν εγκλωβισμένοι αλλά προσκρούει σε θέματα του Συντάγματος και σε δημοσιονομικούς περιορισμούς».

Αναφέρθηκε επίσης και στην παρούσα κατάσταση όσον αφορά τους συμβασιούχους: «Σήμερα έχουμε μπροστά μας εργαζομένους πολλών ταχυτήτων. Εχουν προσληφθεί καθαριστές, που είναι πολύ σκληρή δουλειά, με 650 ευρώ. Υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν έχουν προσληφθεί με τη δική μας κυβέρνηση. Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα αυτών που είναι σε τέτοιες συνθήκες εργασίας και μάλιστα είναι και ζήτημα της Δικαιοσύνης. Τα προηγούμενα χρόνια χωρίς προσλήψεις τα προβλήματα στο Δημόσιο ήταν πολλά. Αυτοί που φωνάζουν σήμερα για τους συμβασιούχους είναι οι πρώτοι που προχώρησαν σε παράταση συμβάσεων. Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να σταματήσει ο κατακερματισμός των εργασιακών σχέσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή