Με μοντέλο «MPS» το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών

Με μοντέλο «MPS» το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κωδικός είναι «MPS» και αυτή τη στιγμή είναι ίσως ο πιο καυτός σε όλο το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό λόμπι. Προέρχεται από τα αρχικά της ιταλικής τράπεζας Banca Monte dei Paschi di Siena, της αρχαιότερης στη Γηραιά Ηπειρο και ενδεχομένως της πιο προβληματικής στην παρούσα φάση. Οι έμμεσα και άμεσα ενδιαφερόμενοι γνωρίζουν πως σε ό,τι την αφορά βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια διάσωσής της, μέσω ενός μοντέλου ανακεφαλαιοποίησης, που, αν πετύχει, τότε θα εφαρμοσθεί γενικότερα στην Ευρώπη. Θα πετύχει; Αγνωστο.

Εξ αυτού του λόγου η αγωνία αυξάνει (και) στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί και το δικό της τραπεζικό σύστημα, αν σε έναν χρόνο από σήμερα κριθεί ότι χρήζει νέας ανακεφαλαιοποίησης, αυτό το μοντέλο θα εφαρμόσει, κατά πάσα πιθανότητα. Εφόσον, βεβαίως, πετύχει στην περίπτωση των Ιταλών. Γι’ αυτό και όλοι –ακόμη και στην Αθήνα– έχουν την προσοχή τους στραμμένη στη Σιένα.

Θα χρειασθούν, όμως, οπωσδήποτε ανακεφαλαιοποίηση οι ελληνικές τράπεζες το 2018 και, αν ναι, τι είδους και σε τι ύψος; Επ’ αυτού, οι απαντήσεις ποικίλλουν. Εξαρτάται, κυρίως, από το ποιος ρωτάει και δευτερευόντως ποιον ερωτά. Αυτό, όμως, δεν έχει σημασία. Εκείνο που μετράει είναι η ουσία. Και η ουσία είναι ότι πιθανότατα δεν θα χρειασθεί όλες να πιουν το πικρό ποτήρι –κάποια ή κάποιες μάλλον θα το αποφύγουν– ενώ, αν υπάρξουν κάποιες που τελικώς δεν θα τα καταφέρουν, τότε το «MPS» θα είναι οδηγός.

Ο,τι κι αν γίνει, ωστόσο, ένα είναι μάλλον πιθανό: Οτι από αυτή τη διαδικασία θα τη γλιτώσουν οι καταθέτες. Κι αυτό γιατί η –όποια– ανακεφαλαιοποίηση, σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, θα έχει προληπτικό χαρακτήρα.

Συνεπώς, δείχνει να αποφεύγεται το resolution. Η ανακεφαλαιοποίηση, εφόσον χρειασθεί κι όπου χρειασθεί, θα γίνει με τα κεφάλαια από τα stress tests και κάπου εκεί, κάπως έτσι, η διαδικασία θα λάβει τέλος.

Ολα πάντως θα γίνουν πολύ πιο ξεκάθαρα αμέσως μόλις ξεκαθαρίσει η ιστορία της Monte dei Paschi di Siena. Με την περίπτωσή της ασχολείται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εδώ και περίπου έναν χρόνο, σε απευθείας συνεννόηση με το Βερολίνο και βεβαίως εν πλήρει γνώσει των Βρυξελλών. Μάλιστα, για την ιστορία, αλλά και για να τονισθεί η κρισιμότητα της κατάστασης, πρέπει να αναφερθεί και το εξής περιστατικό:

Ηταν τον περασμένο Αύγουστο, όταν ο Tζέιμς Ντίμον, διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής τράπεζας J.P.Morgan και από τους δύο τρεις ισχυρότερους τραπεζίτες παγκοσμίως αυτή τη στιγμή, σε μια τρατορία της Ρώμης, τρώγοντας με τον τότε Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, συμφωνούσαν για ένα σχέδιο διάσωσης της MPS. To αποτέλεσμα; Απέτυχε! Και κάπως έτσι ανέλαβε δράση ο επίσης Ιταλός επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, που την ξέρει καλύτερα απ’ όλους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή