Και νέα νάρκη στο Ελληνικό από το… δασαρχείο

Και νέα νάρκη στο Ελληνικό από το… δασαρχείο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απρόβλεπτες συνέπειες για την αποκρατικοποίηση του Ελληνικού προκαλεί η απόφαση του δασάρχη Πειραιά να κηρύξει δασική έκταση 37 στρέμματα του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας. Η απόφαση με ημερομηνία 11 Μαΐου που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, αναμένεται να επιφέρει τουλάχιστον πολύμηνη καθυστέρηση στην αποκρατικοποίηση, αν όχι το οριστικό ναυάγιό της. Επίσης οδηγεί σε νέες ατραπούς τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, οι οποίοι έχουν θέσει ως προαπαιτούμενο την επίλυση των «δασικών» και «αρχαιολογικών» υποθέσεων του Ελληνικού.

Ειδικότερα το 118ο σημείο της λίστας με τα 140 προαπαιτούμενα που έχει καταρτιστεί μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης, προβλέπει ότι οι ελληνικές αρχές θα επιλύσουν ενόψει της συμφωνίας τα «δασικά και αρχαιολογικά θέματα» που απασχολούν την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Η απόφαση του δασάρχη Πειραιά φυσικά δεν συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η εξέλιξη αυτή δημιουργεί καθυστέρηση επίλυσης των «δασικών θεμάτων» 4 έως 5 μηνών.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, κατά της απόφασης του δασάρχη θα υποβληθεί ένσταση είτε από το ΤΑΙΠΕΔ είτε από την προς πώληση εταιρεία Ελληνικόν Α.Ε. Οι πιθανότητες να κερδηθεί η ένσταση είναι μεγάλη, δεδομένου ότι η «δασική» έκταση του Ελληνικού μέχρι το 1939 ήταν χορτολιβαδική. Επιπλέον, υπάρχει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), η οποία χαρακτηρίζει την έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό ως μη δασική. Τη γνωμοδότηση είχε ζητήσει ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης.

Ωστόσο, η όλη διαδικασία αναμένεται να προκαλέσει νέες καθυστερήσεις στην αποκρατικοποίηση.

Σίγουρα θα απαιτηθεί κάποιος χρονικό διάστημα για να υποβληθεί η ένσταση κατά της απόφασης του δασάρχη Πειραιά και κυρίως θα πρέπει να υπάρξει χρόνος για τη συζήτηση και λήψη οριστικής απόφασης από τα όργανα της αποκεντρωμένης περιφέρειας. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η διαδικασία αυτή μπορεί να απαιτήσει 4 έως 5 μήνες. Υπενθυμίζεται ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση του Ελληνικού έγινε το 2011, ενώ η πρώτη υπογραφή σύμβασης αξιοποίησης υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2014.

Εφόσον ο χαρακτηρισμός των 37 στρεμμάτων στο Ελληνικό παραμείνει ως «δασικός», τότε θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η αποχώρηση του επενδυτή από την επένδυση και η ακύρωση της όλης διαδικασίας. Και αυτό γιατί η έκταση που επιζητούν κάποιοι να χαρακτηριστεί δάσος, αφορά ένα κομμάτι που έχει χωροθετηθεί η μεγαλύτερη εμπορική εκμετάλλευση, δηλαδή η δημιουργία ξενοδοχείου, καζίνο, εμπορικού κέντρου, χώρων αναψυχής κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή