Εκλογές – βαρόμετρο για τον Σουλτς

Εκλογές – βαρόμετρο για τον Σουλτς

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΛΩΝΙΑ. Βαρόμετρο ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου θεωρούνται οι αυριανές περιφερειακές εκλογές στo πολυπληθέστερο γερμανικό κρατίδιο, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς έλαβε ενεργά μέρος στην προεκλογική εκστρατεία στο πλευρό της τοπικής πρωθυπουργού Χανελόρε Κραφτ, καθώς ενδεχόμενη απομάκρυνση της Κραφτ από το αξίωμά της θα αποτελούσε σοβαρό πλήγμα για τις προοπτικές του Σουλτς.

To δημοσκοπικό προβάδισμα της Κραφτ, που έφθανε τις 14 μονάδες, έχει εξανεμιστεί, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, ενώ οι προοπτικές παραμονής της στην εξουσία υπονομεύονται και από την αδυναμία των Πρασίνων, που είναι έως σήμερα κυβερνητικοί εταίροι της. Η Κραφτ έχει αποκλείσει τριμερή συμμαχία με τους Πρασίνους και την Αριστερά, ενώ έχει επικεντρώσει την προεκλογική της καμπάνια περισσότερο στην προσωπικότητά της και λιγότερο στα πεπραγμένα της διακυβέρνησής της. Παρότι επί των ημερών της Κραφτ δημιουργήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, την ίδια περίοδο η αύξηση της φτώχειας στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία ήταν εντονότερη απ’ ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο κρατίδιο της Γερμανίας.

Νόμος, καθημερινότητα

Στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν την Κραφτ, οι Χριστιανοδημοκράτες του Αρμιν Λάτσετ έχουν επιμείνει κυρίως σε ζητήματα νόμου και τάξης, καταγγέλλοντας την αύξηση των διαρρήξεων και σε προβλήματα της καθημερινότητας, όπως τα μποτιλιαρίσματα και η κατάσταση στα σχολεία. Αντιθέτως, οι ομιλίες του Μάρτιν Σουλτς αναφέρονται σε θέματα όπως η δικαιοσύνη, ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια. Ο Σουλτς παίζει «εντός έδρας», αφού ήταν επί χρόνια δήμαρχος της μικρής πόλης Βίρζελε, κοντά στο Ααχεν, και εξακολουθεί να ζει στην πόλη.

Επειτα από δύο εκλογικές απογοητεύσεις για τους Σοσιαλδημοκράτες, στα μικρά κρατίδια της Σάαρ και του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, η πίεση προς το κόμμα ενόψει των αυριανών εκλογών είναι μεγάλη. Ηταν ενδεικτικός ο τίτλος, χθες, του περιοδικού Spiegel, που έφερε το λογοπαίγνιο «Sinkt Martin? » (βουλιάζει ο Μάρτιν;) αντί του μεσσιανικού χαρακτηρισμού Sankt Martin (άγιος Μάρτιν), με τον οποίο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε υποδεχθεί την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του για την καγκελαρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή