Πρώτη στάση Μακρόν, το Βερολίνο

Πρώτη στάση Μακρόν, το Βερολίνο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παράδοση των τελευταίων δεκαετιών θέλει τον εκάστοτε πρόεδρο της Γαλλίας να επιλέγει, αμέσως μετά την εκλογή του, ως πρώτο προορισμό του στο εξωτερικό το Βερολίνο. Ο ευρωπαϊστής Εμανουέλ Μακρόν δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Οπως ανακοινώθηκε χθες, ο νέος πρόεδρος θα συναντηθεί με την Αγκελα Μέρκελ στην έδρα της γερμανικής καγκελαρίας τη Δευτέρα, μία μόλις ημέρα μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του. «Επιθυμούμε να εργαστούμε από κοινού βάσει των προτεραιοτήτων μας: ασφάλεια, οικονομία, επενδύσεις, κοινωνική προστασία», δήλωσε χθες στενός συνεργάτης του νέου προέδρου αναφορικά με τη συνάντηση της Δευτέρας.

Μία ημέρα νωρίτερα, η Αγκελα Μέρκελ είχε περιγράψει, σε αδρές γραμμές, τι δικαιούται και τι δεν δικαιούται να προσδοκά ο Εμανουέλ Μακρόν από τη χώρα της. «Μα ποιοι είμαστε εμείς για να βοηθήσουμε τη Γαλλία;», διερωτήθηκε ρητορικά η Γερμανίδα καγκελάριος από το βήμα επιχειρηματικού φόρουμ που διοργάνωσε η εφημερίδα Rheinische Post στο Ντίσελντορφ. Εσπευσε, όμως, να προσθέσει: «Ευχαρίστως θα εκπονούσα σχέδια ανάπτυξης με τον Εμανουέλ Μακρόν, τα οποία θα δώσουν ελπίδα στους πολίτες ότι θα έχουν δουλειά». Επιπλέον, η κ. Μέρκελ εμφανίστηκε πρόθυμη να συζητήσει «περαιτέρω μέτρα προς ενίσχυση της Ευρωζώνης, τα οποία προτείνει ο νέος Γάλλος πρόεδρος».

Μετά το Βερολίνο, ο Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφθεί γαλλικά στρατεύματα στο εξωτερικό, όπως έγινε γνωστό από το επιτελείο του. Χθες ο νέος πρόεδρος τηλεφώνησε στον επικεφαλής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, ρίχνοντας το βάρος του υπέρ της υποψηφιότητας του Παρισιού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Στο μεταξύ, μυστήριο παραμένει η –ειλημμένη, κατά δήλωσή του– απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν για το πρόσωπο που θα αναλάβει από μεθαύριο την πρωθυπουργία. Πιθανολογείται ότι ο νέος πρόεδρος θα επιλέξει κάποιον πολιτικό από τον συντηρητικό χώρο, όπως ο δήμαρχος Χάβρης Εντουάρ Φιλίπ ή ο επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος Modem Φρανσουά Μπαϊρού, χωρίς όμως να αποκλείεται ο σοσιαλιστής Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ή ο γραμματέας του προεδρικού κόμματος (LRM) Ρισέρ Φεράν.

Πάντως, οι μέχρι πρότινος άριστες σχέσεις του Μακρόν με τον Μπαϊρού διαταράχθηκαν μετά την ανακοίνωση των πρώτων 428 υποψηφιοτήτων (σε σύνολο 577 εδρών) από το προεδρικό κόμμα. Ο Μπαϊρού δυσαρεστήθηκε για το γεγονός ότι μόλις 38 υποψήφιοι προέρχονταν από το δικό του κόμμα και δεν δίστασε να δηλώσει δημοσίως: «Οι λίστες αυτές δεν έχουν την έγκρισή μου. Οταν του προσέφερα υποστήριξη, είχε μόλις 18%. Εμείς τον βγάλαμε πρόεδρο».

Το 52% των υποψηφιοτήτων του LRM προέρχεται από την κοινωνία των πολιτών. Σ’ αυτούς περιλαμβάνεται και η δημοφιλής ταυρομάχος Μαρί Σαρά, η οποία θα αναμετρηθεί με πρωτοκλασάτο στέλεχος του Εθνικού Μετώπου στη νοτιοανατολική Γαλλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή