Μεσάζων ο κηπουρός στην πώληση του ειδωλίου

Μεσάζων ο κηπουρός στην πώληση του ειδωλίου

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μπροστινό» χαρακτηρίζουν οι αστυνομικοί τον 46χρονο κηπουρό, που συνελήφθη στον Αλιμο έχοντας στην κατοχή του ένα σπάνιο κυκλαδικό ειδώλιο. Συνεχίζουν την έρευνά τους για να εντοπίσουν ίχνη του ατόμου που κατείχε το ανεκτίμητης αξίας αντικείμενο στην ιδιωτική συλλογή του, πριν αποφασίσει να το πουλήσει αντί 1 εκατ. ευρώ.

Η πληροφορία ότι αρχαιοκάπηλοι αναζητούσαν αγοραστές για ένα εξαιρετικά σπάνιο αρχαίο κυκλαδικό ειδώλιο έφτασε προ πενταμήνου στην Ασφάλεια και έκτοτε έγινε προσπάθεια μυστικοί αστυνομικοί να έρθουν –μέσω τρίτων– σε διαπραγμάτευση με τους κατόχους του κειμηλίου. Το τελευταίο διάστημα και στο πλαίσιο πάντοτε της μυστικής έρευνας, οι αξιωματικοί του τμήματος δίωξης Αρχαιοκαπηλίας πληροφορήθηκαν ότι ο κάτοχος του αντικειμένου θα είχε συνάντηση με υποψήφιο αγοραστή την 6η ή 7η Μαΐου, σε μαρίνα σκαφών της Αττικής. Οι διαθέσιμες πληροφορίες για τον κάτοχο του ειδωλίου δεν ήταν πολλές: είχε ύψος άνω του 1.85, ήταν ηλικίας μεταξύ 40 και 45 ετών και λεγόταν Σπύρος.

Κλιμάκια αστυνομικών της Ασφάλειας ακροβολίστηκαν το κρίσιμο 48ωρο σε τρεις – τέσσερις μαρίνες της Αττικής και τελικά, το μεσημέρι της 6ης Μαΐου εντόπισαν στον Αλιμο έναν ύποπτο άνδρα που κινούνταν πεζός έχοντας μαζί του ένα σακ βουαγιάζ. Τέθηκε αρχικά υπό επιτήρηση και τελικά, υπό τον φόβο να διαφύγει, αποφασίστηκε να ελεγχθεί. Στο σακίδιό του βρέθηκαν το γυναικείο ειδώλιο του 2.800 π.Χ. και μια επιγραφή σε χάλκινο έλασμα, που υπάγονται στις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων. Ο 46χρονος εργάζεται ως κηπουρός και ισχυρίστηκε ότι βρήκε το άγαλμα σε κήπο στον Μαραθώνα, αρνούμενος ωστόσο να πει περισσότερα. Στο παρελθόν εργαζόταν σε νυχτερινά κέντρα στην παραλιακή, διαθέτει ευρύ κύκλο γνωριμιών και κατά την ΕΛ.ΑΣ. είχε αναλάβει να βρει αγοραστή για το κειμήλιο ενεργώντας ως μεσάζοντας. Παραπέμφθηκε στον ανακριτή, που τον άφησε ελεύθερο με εγγύηση 10.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή