Η Μπριζίτ έσπασε όλα τα ταμπού της Γαλλίας

Η Μπριζίτ έσπασε όλα τα ταμπού της Γαλλίας

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν νομίζετε ότι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας έχει σπάσει κάθε ταμπού, σκεφθείτε τη μέλλουσα Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, Μπριζίτ Μακρόν. Η Μπριζίτ γνώρισε τον σύζυγό της όταν αυτός ήταν 15 ετών και εκείνη 39χρονη, παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών, καθηγήτριά του στο μάθημα των θεατρικών σπουδών. Η ίδια και οι γονείς του προσπάθησαν αρχικά να τον αποθαρρύνουν, αν και η επιμονή του Μακρόν έκαμψε τελικά τις αντιστάσεις της. Η Μπριζίτ έχει αποκαλύψει ότι δεν είχαν ερωτικές σχέσεις όσο ο Εμανουέλ ήταν ακόμη μαθητής λυκείου.

Η κυρία Μακρόν ήταν παρούσα σε κάθε στάδιο της πολιτικής του εξέλιξης, προσφέροντας συμβουλές, με τον Μακρόν να περιμένει από αυτή ειλικρινή –και ενίοτε αμείλικτη– κριτική. Το ζεύγος έχει δώσει αφορμή για ζωντανή συζήτηση γύρω από τον σεξισμό, τις διακρίσεις εις βάρος των ηλικιωμένων, τον ανδρισμό, τον σύγχρονο γάμο και τον ρόλο μιας σύγχρονης Πρώτης Κυρίας.

Ορισμένες γυναίκες θεωρούν ότι ο Μακρόν έσπασε την παράδοση, που θέλει κάποιους ισχυρούς άνδρες να επιλέγουν κατά πολύ νεότερες γυναίκες, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι η γαλλική Ιστορία προσφέρει πλείστα όσα παραδείγματα νέων ανδρών που προτιμούν μεγαλύτερες γυναίκες, όπως ο βασιλιάς Ερρίκος Β΄ και η σχέση του με τη Διάνα του Πουατιέ τον 16ο αιώνα.

Αλλοι, πάλι, διατείνονται ότι ο 39χρονος Μακρόν αποτελεί ευπρόσδεκτο αντίδοτο στους φαλλοκράτες Γάλλους πολιτικούς, προτιμώντας να περιστοιχίζεται από ισχυρές γυναίκες-συμβούλους και έχοντας υιοθετήσει αρχές ισότητας στον γάμο του. Κάποιοι, όμως, κοροϊδεύουν τον επερχόμενο πρόεδρο ως υπόδουλο μιας μητρικής φιγούρας, κατηγορώντας τον ακόμη και για κρυφές ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

Τις πρώτες ημέρες μετά τις εκλογές, η Μπριζίτ παρουσιαζόταν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως αρπακτική «κούγκαρ» (θηλυκός λύγκας, μεταφορικά οι ηλικιωμένες γυναίκες που προτιμούν νέους άνδρες) και ο Μακρόν ως «αγόρι-παιχνίδι». Οι υποστηρικτές της Μπριζίτ επισημαίνουν, όμως, ότι, αν ο Μακρόν ήταν πιο μεγάλος από την Μπριζίτ, ουδείς θα έδινε σημασία στη διαφορά ηλικίας τους.

«Εσφαλμένη εντύπωση»

Η σύμβουλος της εκστρατείας Μακρόν, Μαρλέν Σιαπά, που γνωρίζει καλά το ζευγάρι, υποστηρίζει ότι η παρουσίαση της Μπριζίτ ως «Πυγμαλίωνα» του Μακρόν είναι ολωσδιόλου εσφαλμένη. Ο Μακρόν, σύμφωνα με την κ. Σιαπά, διαμορφώνει πολιτική στρατηγική, ενώ η Μπριζίτ λειτουργεί ως ακροατήριό του, συμβάλλοντας μόνο σε ζητήματα τα οποία γνωρίζει καλά, όπως η παιδεία, ο πολιτισμός και τα δικαιώματα των γυναικών. Η Μπριζίτ είναι αυτή που πρότεινε στον Εμανουέλ να εντάξει στο προεκλογικό πρόγραμμά του δέσμευση για περιορισμό του αριθμού των μαθητών σε τάξεις δημοτικών σχολείων υποβαθμισμένων περιοχών.

Υπέρ γυναικών

Η Μπριζίτ και οι κόρες της ώθησαν τον Μακρόν να βοηθήσει στην τοποθέτηση περισσότερων γυναικών σε θέσεις πολιτικής ισχύος, με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο να σχεδιάζει να εντάξει μεγάλο αριθμό γυναικών στο υπουργικό του συμβούλιο.

Ορισμένες πρώτες κυρίες της Γαλλίας υπήρξαν ουσιαστικά «αόρατες», όπως η Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί. Κατά τη διάρκεια της θητείας του προέδρου Ολάντ, η Γαλλία στερήθηκε Πρώτης Κυρίας. Ο Ολάντ εγκατέλειψε τη σύντροφό του, Βαλερί Τριρβελέρ, για να συνάψει σχέση με την ηθοποιό Ζιλί Γκαγέ.

«Ο ρόλος της Πρώτης Κυρίας εξελίχθηκε μαζί με τη γαλλική κοινωνία. Περάσαμε από την κυρία Ντε Γκωλ, πρότυπο αστής νοικοκυράς και μητέρας, που ουδέποτε αναζήτησε δημοσιότητα, στις σύγχρονες δυναμικές γυναίκες, όπως είναι η Τριρβελέρ», λέει ο συγγραφέας Ρομπέρ Σναϊντέρ, που έχει γράψει βιβλίο για τις πρώτες κυρίες της Γαλλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή