Ελλειψη δημοσίων έργων έπληξε την οικοδομική δραστηριότητα το α΄ δίμηνο

Ελλειψη δημοσίων έργων έπληξε την οικοδομική δραστηριότητα το α΄ δίμηνο

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεικτή ήταν η εικόνα που εμφάνισε η οικοδομική δραστηριότητα κατά τον φετινό Φεβρουάριο, καθώς συνεχίστηκε η αρνητική επίδραση της μεγάλης καθυστέρησης σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι εκδοθείσες οικοδομικές άδειες διαμορφώθηκαν σε 911, που αντιστοιχούν σε 225 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 1.056,6 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, μεγέθη που μεταφράζονται σε μείωση κατά 4,2% με βάση τον αριθμό των αδειών, αύξηση κατά 10,8% στην επιφάνεια και μείωση κατά 3,5% στον όγκο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Θετικότερη ήταν η εικόνα που παρουσίασε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, καθώς διαμορφώθηκε σε 906 άδειες, που αντιστοιχούν σε 223,8 χιλιάδες τ.μ. και 1.051,7 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, παρουσιάζοντας μεν μείωση κατά 3,3% στον αριθμό των αδειών, αλλά αύξηση κατά 17% στην επιφάνεια, ενώ ο όγκος υποχώρησε οριακά κατά 0,1%, συγκριτικά με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η μεγαλύτερη απώλεια προκύπτει από το σκέλος των δημοσίων έργων, όπου, όπως εκτιμούν και οι μεγάλοι όμιλοι τσιμέντων, τα νέα έργα που δρομολογούνται για το τρέχον έτος δεν θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν τις απώλειες από την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων. Ετσι, εκτιμάται ότι φέτος οι πωλήσεις τσιμέντου στην εγχώρια αγορά θα καταγράψουν περαιτέρω απώλειες, έναντι του 2016, καθώς η οικοδομή αδυνατεί να προσφέρει διέξοδο, παρά τις συνεχιζόμενες επενδύσεις σε τουριστικά/ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

Σε επίπεδο διμήνου (Ιανουάριος – Φεβρουάριος), η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει αύξηση κατά 2,6% στον αριθμό των αδειών, κατά 9,3% στην επιφάνεια, ενώ ο όγκος υποχωρεί κατά 5,4% σε ετήσια βάση. Αντίστοιχα, κατά την περίοδο των τελευταίων 12 μηνών (Μάρτιος 2016 – Φεβρουάριος 2017), η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει μείωση κατά 3,1% στον αριθμό των αδειών, κατά 1,8% στην επιφάνεια και κατά 8,2% στον όγκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή