Η Apple προτιμά να δανεισθεί ενώ έχει 256 δισ. δολ. εκτός ΗΠΑ

Η Apple προτιμά να δανεισθεί ενώ έχει 256 δισ. δολ. εκτός ΗΠΑ

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εταιρικά ομόλογα ύψους 7 δισ. δολαρίων εξέδωσε ο κολοσσός υψηλής τεχνολογίας της Apple, αποσκοπώντας να καταβάλει τα μερίσματα στους μετόχους της και να αποτρέψει τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων της στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις χώρες του εξωτερικού, όπου δραστηριοποιείται.

Σύμφωνα με επιστολή της προς την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο όμιλος εξέδωσε ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου αξίας 500 εκατ. δολαρίων με λήξη το 2020, ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου 750 εκατ. δολαρίων με λήξη το 2022, τίτλους με επιτόκιο 1,8% αξίας 1 δισ. δολαρίων με λήξη το 2020, ομόλογα 1 δισ. δολαρίων με 2,3% και λήξη το 2022, ομόλογα 1,75 δισ. δολαρίων με επιτόκιο 2,85% και λήξη το 2014 και τίτλους 2 δισ. δολαρίων με 3,2% και λήξη το 2027.

Στόχος

Αρκετά χρόνια ο κολοσσός υψηλής τεχνολογίας της Apple χρησιμοποιεί τον δανεισμό μέσω ομολόγων, προκειμένου να καταβάλει τις αποδόσεις στους μετόχους της.

Την ίδια στιγμή, όμως, στις θυγατρικές της στο εξωτερικό διατηρεί μετρητά άνω των 256 δισ. δολαρίων για να αποφύγει τους φόρους «επαναπατρισμού». Την προηγούμενη εβδομάδα η διοίκηση της Apple ανακοίνωσε πως θα αυξήσει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών και διανομής μερισμάτων από τα 250 δισ. δολάρια στα 300 δισ. δολάρια. Παράλληλα, είχε δημοσιοποιήσει τα τριμηνιαία αποτελέσματά της, στο πλαίσιο των οποίων κατεδείχθη μία μικρή αύξηση του χρέους της. Το πρόγραμμα καταβολής αποδόσεων στους μετόχους της Apple θα έχει διάρκειας έως την 31η Μαρτίου του 2019, ενώ ξεκίνησε το 2012. Αξίζει να σημειωθεί ότι έκτοτε, το μακροπρόθεσμο χρέος της Apple είχε αυξηθεί από μηδενικό σε σχεδόν 85 δισ. δολάρια στα τέλη του περασμένου τριμήνου Ιανουαρίου – Μαρτίου. Παράλληλα, στις αρχές της εβδομάδας, η τιμή της μετοχής της εκτινάχθηκε σε πρωτοφανή επίπεδα ρεκόρ, καθιστώντας την έτσι την πρώτη εταιρεία στις Ηνωμένες Πολιτείες με κεφαλαιοποίηση της τάξης των 800 δισ. δολαρίων.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας, η Apple δεν εκδίδει μόνον ομόλογα, επενδύει κιόλας σε ποικίλους τίτλους, ώστε να κερδίσει από τη μεγάλη της ρευστότητα. Το χαρτοφυλάκιο των εταιρικών της ομολόγων ανέρχεται σε 148 δισ. δολάρια και αυτό σημαίνει πως ξεπερνούν κατά πολύ τις αντίστοιχες τοποθετήσεις μεγάλων επενδυτικών οίκων, όπως αναφέρει το Bloomberg. Σημειωτέον πως οι τοποθετήσεις αυτές σε εταιρικά και κρατικά ομόλογα, καθώς και σε αμοιβαία διαθεσίμων, αποτελούν μέρος της τεράστιας ρευστότητας των 257 δισ. δολαρίων της Apple σε χώρες εκτός συνόρων ΗΠΑ. Εκεί διατηρεί και άνω του 90% των κερδών της.

Διατυπώνονται, σήμερα, ορισμένα σενάρια, που θέλουν την Apple και άλλους αμερικανικούς κολοσσούς να επαναπατρίζουν τα κέρδη τους στις ΗΠΑ, με αφορμή δεσμεύσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περί μείωσης φορολογικού συντελεστή των εταιρικών κερδών. Αυτή τη στιγμή ανέρχεται στο 35% και θεωρείται ως ένας από τους υψηλότερους σε παγκόσμια κλίμα. Σε ανακοίνωσή του στις αρχές Μαΐου ο κ. Τραμπ είχε κάνει λόγο για έναν εφάπαξ φόρο της τάξεως του 10% στα επαναπατρισθέντα κεφάλαια. Ανάλογο συντελεστή είχε προτείνει και ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά δεν επετεύχθη συναίνεση στο Κογκρέσο για να λάβει τη μορφή νομοθεσίας. Σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του στο CNBC ο Τιμ Κουκ, επικεφαλής της Apple, ερωτήθηκε για τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις 1 δισ. δολαρίων σε νέες εγκαταστάσεις της εταιρείας στις ΗΠΑ. Και απάντησε: «Τα κεφάλαια αυτά θα προέλθουν από δανεισμό, όχι από τα 256 δισ. δολάρια της ρευστότητάς μας. Εάν πουλάς στη διεθνή αγορά, στη διεθνή αγορά κερδίζεις. Ωστόσο, δεν μπορείς να φέρεις τα έσοδά σου στις ΗΠΑ, εκτός εάν φορολογηθείς με συντελεστή 35%. Θέλουμε να διοχετεύσουμε χρήματα στη χώρα και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, αλλά βρισκόμαστε σε μία καλή και συνάμα παράδοξη θέση. Το καλό είναι πως μπορούμε να δανειστούμε κι έτσι να επενδύσουμε εντός συνόρων. Αλλά, εάν το εξετάσουμε λογικά, είναι κι ένα αρκετά παράξενο φαινόμενο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή