Το Brexit, η Buba και ο ουρανοξύστης στη Φρανκφούρτη

Το Brexit, η Buba και ο ουρανοξύστης στη Φρανκφούρτη

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Βuba) βάζει εμπόδια στα σχέδια των διεθνών τραπεζικών ομίλων, για τη μεταφορά των δραστηριοτήτων τους σε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα της Ευρώπης, τη Φρανκφούρτη, ενόψει της εκκίνησης των διαδικασιών εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Ο λόγος; Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα νοικιάσει έναν χώρο 7.000 τετραγωνικών μέτρων στον μεγαλύτερο ουρανοξύστη της πόλης, τον Trianon tower, ο οποίος φέρει το παρωνύμιο «Μανχάταν». Μία τέτοια εξέλιξη δυσκολεύει τις τράπεζες που έχουν μέχρι στιγμής την ευρωπαϊκή τους έδρα στη Βρετανία να εγκαταστήσουν τις υπηρεσίες τους στην Φρανκφούρτη, κυρίως λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας γραφείων. Υπολογίζεται ότι στη Φρανκφούρτη το ποσοστό των διαθέσιμων επαγγελματικών χώρων προς ενοικίαση ανέρχεται στο 9% και θεωρείται το υψηλότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες γερμανικές πόλεις. Εντούτοις, το οικονομικό κέντρο της Φρανκφούρτης δεν είναι ιδιαίτερα μοντέρνο, ούτε χαρακτηρίζεται από κάποιας υψηλής ποιότητας αισθητική.

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το γραφείο διαχείρισης ακινήτων Savills Plc με έδρα το Λονδίνο, η έλλειψη αισθητικής μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που είχαν επιλέξει τη Φρανκφούρτη ως πιθανό προορισμό μετεγκατάστασης λόγω του Brexit. Ο επικεφαλής του μεσιτικού γραφείου Savills Plc στη Φρανκφούρτη, Μπέντζαμιν Ρέμι, δήλωσε ότι «αρκετές τράπεζες διεθνούς εμβέλειας αναζητούν στην παρούσα φάση διαθέσιμα γραφεία στη Φρανκφούρτη, όχι μόνο εξαιτίας του Βrexit. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αναζητούν διαθέσιμα γραφεία τα οποία υπερβαίνουν τα 10.000 τετραγωνικά μέτρα». Ωστόσο, εάν κοιτάξουμε προσεκτικά το συγκεκριμένο θέμα, παρατηρούμε ότι δεν υπάρχουν τόσο πολλά διαθέσιμα γραφεία για ενοικίαση».

Μεταξύ των τραπεζών που έχουν εκφράσει την επιθυμία να αναζητήσουν καταφύγιο για τις δραστηριότητές τους στη Φρανκφούρτη είναι η Goldman Sachs και η Citigroup, ενώ υπολογίζεται ότι θα μεταφερθούν στη γερμανική πόλη περίπου 2.500 θέσεις εργασίας.

Στη σχετική έκθεση, η εταιρεία Savills εκτιμά ότι υπάρχουν τουλάχιστον έξι διαθέσιμα κτίρια για τη στέγαση γραφείων στο κέντρο της πόλης με διαθέσιμο χώρο έκτασης 10.000 τετραγωνικών μέτρων. Επίσης, διατίθενται τρία κτίρια για την παροχή υπηρεσιών γραφείου μεταξύ 5.000 και 10.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ τον επόμενο χρόνο θα προστεθούν σε διαφορετικά κτίρια χώροι παροχής υπηρεσιών γραφείου έκτασης 60.000 τετραγωνικών μέτρων. Ο κ. Ρέμι επισημαίνει ότι «οι επιλογές είναι αρκετά περιορισμένες δεδομένου ότι είναι απίθανο δύο μεγάλες τράπεζες να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο ίδιο κτίριο, ενώ ο χρόνος εφαρμογής των μετεγκαταστάσεων έχει τεθεί υπό συζήτηση». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Φρανκφούρτη είναι το πιο φθηνό οικονομικό κέντρο της Ε.Ε. για όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν. Το άθροισμα που προκύπτει από το ετήσιο κόστος ενοικίασης ενός διαμερίσματος στη Φρανκφούρτη, σε συνδυασμό με το σύνολο των λειτουργικών εξόδων για τη συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων ανά υπάλληλο, δεν ξεπερνά τα 30.000 ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό στο Παρίσι είναι διπλάσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή