Μέρες δικαίωσης του Μπουφόν

Μέρες δικαίωσης του Μπουφόν

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν το Χόλιγουντ είχε σκηνοθετήσει ταινία που να εξιστορεί μια αθλητική καριέρα όπως αυτή του Τζανλουίτζι Μπουφόν, μπορεί κάποιοι να χαρακτήριζαν τους σεναριογράφους του ως υπερβολικά ευφάνταστους. Μια καριέρα, που έχοντας περάσει από απογοητεύσεις και δυσκολίες, βρίσκεται πια μπροστά στο αποκορύφωμά της τις επόμενες ημέρες, με τον 39χρονο «Τζίτζι» να φέρνει τη Γιουβέντους –της οποίας την εστία υπερασπίζεται εδώ και 16 χρόνια– μπροστά σε ένα μοναδικό στην ιστορία της «τρεμπλ».

Ο Μπουφόν ήταν ήδη φτασμένος τερματοφύλακας το 2001 όταν μεταπήδησε με 52 εκατ. ευρώ από τη σπουδαία στη δεκαετία του 1990 Πάρμα στη Γιουβέντους. Είχε άλλωστε μόνιμη θέση στην εθνική Ιταλίας και συμμετείχε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 αλλά και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2000, όπου με προπονητή τον Ντίνο Τζοφ η Ιταλία έφτασε ώς τον τελικό. Ο Τζοφ έμελλε να είναι και το μέτρο σύγκρισης του Μπουφόν.

Θρύλος της «Μεγάλης Κυρίας», ο Τζοφ υπερασπίστηκε σε πάνω από 330 αγώνες την εστία της ομάδας του Τορίνου, οδηγώντας τη σε τίτλους εγχώριους και ευρωπαϊκούς, ενώ πήρε και το Παγκόσμιο Κύπελλο με τη «Σκουάντρα Ατζούρα» το 1982. Κύπελλο Πρωταθλητριών όμως δεν πήρε ποτέ.

Το 2001 που ο Μπουφόν πήγε στο «Ντέλε Αλπι» του Τορίνου έμπαινε στην πιο επιτυχημένη ομάδα της χώρας, ανοίγοντας ένα κύκλο ανόδου-καθόδου και επανόδου που τώρα τείνει να κλείσει. Με τον Μπουφόν στην ομάδα η Γιούβε επέστρεψε αμέσως στους τίτλους μετά τριετή ξηρασία, κατακτώντας το πρωτάθλημα το 2002 και το 2003.

Ο σπουδαίος τερματοφύλακας έμοιαζε το 2006 να φτάνει στον κολοφώνα της δόξας του στα 28 του, καθώς εκείνο το καλοκαίρι σήκωνε το Παγκόσμιο Κύπελλο απέναντι σε μια Γαλλία που είχε ως αρνητικό πρωταγωνιστή τον Ζινεντίν Ζιντάν (σημερινό προπονητή της αντιπάλου της Γιουβέντους στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, Ρεάλ, στις 3 Ιουνίου). Ωστόσο, εκείνο ήταν και το καλοκαίρι του «Καλτσόπολι», του σκανδάλου που αφαίρεσε από τη «Γιούβε» τους τίτλους του 2005 και του 2006 και την έστειλε στη δεύτερη κατηγορία.

Οι περισσότεροι αστέρες της ομάδας αποχώρησαν, αρνούμενοι να συνεχίσουν την καριέρα τους στη Σέριε Β, και σε μία ομάδα με το στίγμα του σκανδάλου. Οχι όμως και ο Τζίτζι Μπουφόν (όπως κι ο Πάβελ Νέντβεντ). Η παραμονή του στα… αλώνια της δεύτερης κατηγορίας κατέστησε οριστικά τον διεθνή τερματοφύλακα σημαία των «μπιανκονέρι». Στα δύσκολα άλλωστε φαίνονται οι μεγάλοι.

Η πληγωμένη Γιουβέντους ανέβηκε ξανά στη Σέριε Α και μέσω διαφόρων αναταράξεων άρχισε σιγά σιγά να ξαναφτιάχνει ανταγωνιστική ομάδα, με τον Ιταλό πορτιέρε να αποτελεί πάντα το σημείο αναφοράς, την άγκυρα του καραβιού στις ποικίλες φουρτούνες. Ηταν ο Κύριος της Κυρίας!

Τελικά, έξι δύσκολα χρόνια μετά τον υποβιβασμό, η Γιουβέντους ξαναπήρε το πρωτάθλημα Ιταλίας το 2012. Δεν ήταν όμως μια απλή επάνοδος στους τίτλους, αλλά η αρχή μιας νέας αυτοκρατορίας. Από τότε η Γιούβε, πάντα με τον Μπουφόν κάτω από τα δοκάρια της, δεν έχει αφήσει πρωτάθλημα να της ξεφύγει.

Πρόπερσι μάλιστα, στα 37 του, ο Μπουφόν έφερε τη Γιούβε και στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά δεν έμελλε να πάρει το λεγόμενο «τρόπαιο με τα μεγάλα αυτιά» όπως το αποκάλεσε ο φίλος του ο Νέντβεντ, καθώς η Μπαρτσελόνα είχε άλλη γνώμη.

Τώρα όμως η Γιουβέντους, με τον Μπουφόν βασικότατο στα 39 του πια, πάει να επιτύχει κάτι που πριν από 10 χρόνια, όταν πάλευε στα γήπεδα της Σπέτσια, της Αλμπινολέφε και της Φροζινόνε στη Σέριε Β, φάνταζε πάρα πολύ μακρινό, δηλαδή ένα «τρεμπλ» πρωταθλήματος, κυπέλλου και Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Μπουφόν έχει κρατήσει τη Γιουβέντους αήττητη στο Τσάμπιονς Λιγκ και σχεδόν 700 λεπτά απαραβίαστη την εστία της μέχρι το γκολ της… παρηγοριάς τού Κιλιάν Μ’μπαπέ για τη Μονακό την Τρίτη το βράδυ. Τον Ιούνιο ο Μπουφόν θα παίξει σε ένα ακόμη τελικό Τσάμπιονς Λιγκ και το όνειρο της κατάκτησης είναι κοντά: «Πριν από δύο χρόνια πολλοί πίστευαν ότι εκείνος θα ήταν ο τελευταίος μου τελικός. Κι εγώ το σκέφτηκα, αλλά δεν ήμουν βέβαιος. Η βραδιά αυτή είναι απόδειξη ότι πρέπει να πιστέψουμε στα όνειρά μας μέχρι την τελευταία ημέρα», είπε ο Μπουφόν το βράδυ της Τρίτης. Είναι οι μέρες της δικαίωσης!

Απόψε η Γιουβέντους μπορεί να σφραγίσει το έκτο σερί πρωτάθλημα αν δεν ηττηθεί στην έδρα της μεγάλης της αντιπάλου Ρόμα, ενώ έχει περάσει και στον τελικό του κυπέλλου, απέναντι στη Λάτσιο.

Σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, απόψε ή αύριο το βράδυ στέφεται και μαθηματικά πρωταθλητής Αγγλίας με την Τσέλσι ο ιστορικός μεσοεπιθετικός της Γιουβέντους και προπονητής που έφερε πίσω το Σκουντέτο στην ομάδα το 2012, ο Αντόνιο Κόντε.

Ο Μπουφόν, πάντως, δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση να κρεμάσει τα γάντια του ακόμη. Λέει μάλιστα ότι προσβλέπει στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας το επόμενο καλοκαίρι – και με βάση τη στατιστική είναι η σειρά της Ιταλίας να παίξει στον τελικό, όπως κάνει κάθε 12 χρόνια.

Αν στα 40 του σηκώσει και δεύτερο τρόπαιο του Μουντιάλ, θα ξεπεράσει και τον Ντίνο Τζοφ. Ισως τότε πια σταματήσει, προς ανακούφιση πάρα πολλών επιθετικών!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή