Υποδοχή του ιερού λειψάνου της Αγίας Ελένης στην Αθήνα

Υποδοχή του ιερού λειψάνου της Αγίας Ελένης στην Αθήνα

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μεγάλη λαμπρότητα έχει προγραμματισθεί για σήμερα, εκτός απροόπτου, η υποδοχή του ιερού λειψάνου της Αγίας Ισαποστόλου Ελένης, μητέρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου, από τη Βενετία στην Αθήνα. Είναι η πρώτη φορά που το ιερό λείψανο βγαίνει εκτός Βενετίας όπου φυλάσσεται, και χιλιάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα αναμένεται να παρακολουθήσουν την υποδοχή του και τις εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν. Εντυπωσιακό είναι και το τελετουργικό παραλαβής του ιερού λειψάνου από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Επίσης, στην Ελλάδα θα μεταφερθεί τεμάχιο Τιμίου Ξύλου με τα Αχραντα Πάθη του Χριστού, που αποθησαυρίζεται στον Θησαυρό της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου.

Ειδικότερα, η ελληνική αποστολή θα μεταβεί σήμερα Κυριακή στη Βενετία και αυθημερόν θα επιστρέψει στην Ελλάδα. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο γενικός διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας, επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος, την αποστολή θα συνοδεύουν νέοι Κρήτες και Πόντιοι ντυμένοι με παραδοσιακές στολές και τον οπλισμό τους. Ο οπλισμός δεν αποκλείεται να καθυστερήσει τον έλεγχο της αποστολής στο αεροδρόμιο της Βενετίας, που δέχεται πλήθος επισκεπτών και λόγω της 57ης Biennale στην πόλη αυτή την περίοδο.

Μετά το αεροδρόμιο, η αποστολή θα επιβιβασθεί σε βαπορέτο, που θα την αποβιβάσει στην προβλήτα όπου ο Αντόνιο Βιβάλντι έπαιζε τις περίφημες «Τέσσερις Εποχές» του. Κατόπιν θα ακολουθήσει επίσκεψη και εκκλησιασμός στον ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων, ιστορικό ναό της ελληνικής κοινότητας της Βενετίας με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το λοξό καμπαναριό. Στη συνέχεια η αποστολή θα κατευθυνθεί στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, όπου θα γίνει η τελετή παραλαβής του ιερού λειψάνου από τον Πατριάρχη Βενετίας Φραγκίσκο Μοράλια. Εκεί θα παρευρίσκονται Ελληνες από την Ιταλία αλλά και από βαλκανικά κράτη, ενώ κατά την τελετή ο μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού Δανιήλ, εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα προσφέρει δώρα στον Πατριάρχη και τον δήμαρχο της πόλης. Μετά θα σκεπασθεί το ιερό λείψανο και θα σχηματισθεί πομπή. Οι συνοδικοί πατέρες θα φέρουν επ’ ώμου το ιερό λείψανο, ενώ ο επίσκοπος Φαναρίου μαζί με δύο παραστάτες θα φέρει το τεμάχιο Τιμίου Ξύλου. Της πομπής θα ηγούνται ιερείς με λαμπάδες, η βυζαντινή σημαία, το λάβαρο της Βενετίας και θα παιανίζει η μπάντα της Βενετίας, η οποία θα έλθει στην Ελλάδα, όπως και ο Μητροπολίτης Ιταλίας και Μελίτης Γεννάδιος.

Στην Αθήνα, η πρώτη υποδοχή θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 μ.μ. επί της Ιεράς Οδού, μπροστά από το δημαρχείο Αιγάλεω. Το ιερό λείψανο, αφού τοποθετηθεί σε κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου, με λιτανευτική πομπή θα μεταφερθεί στον ναό της Αγίας Βαρβάρας όπου και θα φιλοξενηθεί (το ίδιο συνέβη το 2015 με την έλευση του λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας, επίσης από τη Βενετία). Στον ναό θα πραγματοποιηθεί επίσημη υποδοχή από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, της Βουλής, των Ενόπλων Δυνάμεων και του Διπλωματικού Σώματος. Το ιερό σκήνωμα θα παραμείνει στην Αθήνα έως τις 15 Ιουνίου, και καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του θα τελούνται ακολουθίες και αγρυπνίες.

Μιλώντας την «Κ» ο επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος εστίασε στο μήνυμα που στέλνει η ανταπόκριση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο σχετικό αίτημα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οπως είπε, «καταδεικνύει την πολύ καλή σχέση των δύο Εκκλησιών, σε επίπεδο πολιτιστικής συνεργασίας, και θεωρείται σημαντική επιτυχία για τον κ. Ιερώνυμο που τονίζει ότι με τον τρόπο αυτό αναδεικνύεται η πνευματική και πολιτιστική ταυτότητα της Ευρώπης.

Ο Μέγας Κωνσταντίνος και η Αγία Ελένη σφράγισαν την ιστορία της Ευρώπης και διαμόρφωσαν την ιστορία του κόσμου γενικότερα, με αποφάσεις τους όπως το Διάταγμα των Μεδιολάνων, το 313, που κηρύσσει την ανεξιθρησκία και παύει τους διωγμούς κατά των Χριστιανών, και την απόφαση για μεταφορά της πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας από την Παλαιά στη Νέα Ρώμη, την Κωνσταντινούπολη. Τα γεγονότα αυτά προσδιόρισαν το περιεχόμενο της παγκόσμιας ιστορίας. Χωρίς αυτά ούτε η Ευρώπη θα είχε συγκεκριμένη πνευματική κληρονομιά, ούτε ο κόσμος μια τόσο ακμαία ακτινοβολία του χριστιανικού μηνύματος για τον Θεό και τον άνθρωπο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή