Κρίσιμοι σταθμοί μέσα στο καλοκαίρι

Κρίσιμοι σταθμοί μέσα στο καλοκαίρι

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας «λαβύρινθος» νομοθετικών ρυθμίσεων, χωρίς Αριάδνη και δίχως φυσικά τον πολύτιμο μίτο της, ανοίγεται ενόψει του θέρους για την εθνική αντιπροσωπεία – όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις συνεχείς, το τελευταίο διάστημα, κυβερνητικές εξαγγελίες. Η είσοδος σε αυτόν προγραμματίζεται για το πρώτο διάστημα κιόλας μετά το επικείμενο σοκ της ψήφισης των μέτρων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και αναμένεται να «διανθιστεί», εκτός των άλλων, με την ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής για την Υγεία (τέλη Ιουλίου είναι ο χρόνος που έχει προσδιοριστεί για να κατατεθεί το πόρισμά της) και της προανακριτικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά (έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιουνίου).

Είτε με «περάσματά» τους από τη Βουλή, στο πλαίσιο της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είτε με άλλες ευκαιρίες εντός και εκτός Κοινοβουλίου, σειρά υπουργών δημοσιοποίησαν τους σχεδιασμούς τους για νομοθετικές ρυθμίσεις που ετοιμάζουν με την πρόθεση «σύντομα» –σχεδόν άπαντες έχουν αναφέρει τη συγκεκριμένη λέξη, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσουν αυτό το «σύντομα» πότε τελειώνει– να τις καταθέσουν προς ψήφιση.

Αν τηρηθούν οι δεσμεύσεις τους αυτές, ουδείς θα πλήξει κατά την καλοκαιρινή περίοδο, η οποία παλαιότερα θεωρείτο «περίοδος χωρίς ειδήσεις». Ούτε η ελληνική Βουλή ούτε η κοινωνία, αφού τα προς ρύθμιση θέματα απλώνονται από τη διαστημική πολιτική και τις άδειες λιανεμπορίου των Ρομά έως τις καισαρικές, την κάνναβη και τη μονιμοποίηση συμβασιούχων του Δημοσίου.

Οι περισσότεροι, βεβαίως, έχουν κάνει λόγο για νομοσχέδια. Πλην όμως, όπως η πρακτική της σημερινής συγκυβέρνησης έχει καταδείξει, θα πρέπει να θεωρείται πιθανό πως αρκετές εξ αυτών των ρυθμίσεων θα εισαχθούν προς ψήφιση με τη μορφή τροπολογιών.

Βάσει των όσων έχουν έως τώρα λεχθεί και σύμφωνα με τον βαθμό «προτεραιότητας» που οι επισπεύδοντες υπουργοί φρόντισαν να δώσουν στις εξαγγελίες τους, ειδικότερα θα πρέπει να αναμένονται το επόμενο διάστημα τα νομοσχέδια των υπουργείων: α) Ψηφιακής Πολιτικής, για τη διαστημική πολιτική της Ελλάδας, β) Δικαιοσύνης, για την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας αναφορικά με τις έρευνες ποινικών υποθέσεων, γ) Υγείας, για αλλαγές στο ισχύον νομικό πλαίσιο σχετικά με την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, για τις καισαρικές, καθώς και για τις κεντρικές προμήθειες στον χώρο της Υγείας, δ) Παιδείας, για τη διαδικασία επιλογής διευθυντών εκπαίδευσης και τις μεταπτυχιακές σπουδές, ε) Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση και την επίλυση του ζητήματος (μονιμοποίηση) των συμβασιούχων του Δημοσίου, στ) Οικονομίας, για την αποζημίωση των θυμάτων μονοπωλιακών πρακτικών στον χώρο της μπίρας, ζ) Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για τις άδειες λιανεμπορίου των Ρομά.

Στα «κρίσιμα» επίσης, έως το τέλος Μαΐου, θεωρείται από αρκετούς και η προώθηση αλλαγών στον Κανονισμό της Βουλής, οι οποίες, όπως ανέφερε πρόσφατα ο κ. Νίκος Βούτσης, θα τεθούν προς ψήφιση, ώστε να επιλυθούν προβλήματα και να αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες του Κοινοβουλίου τόσο στο νομοθετικό όσο και στο ελεγκτικό της εκτελεστικής εξουσίας έργο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή