Συμβιβασμός στο πρόγραμμα αλλά με ανταλλάγματα, λέει το Ταμείο

Συμβιβασμός στο πρόγραμμα αλλά με ανταλλάγματα, λέει το Ταμείο

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσήλθε στις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στο Μπάρι, επιμένοντας σε μία αξιόπιστη στρατηγική που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οπως δήλωσε την Παρασκευή η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ, «δεν υπάρχει ακόμη αρκετή διαύγεια» στα μέτρα που θα το επιτύχουν, και τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους».

Κατά τις επαφές που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχους στο περιθώριο της Συνόδου του G7, η κυρία Λαγκάρντ αύξησε την πίεση για τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων που θα αναλάβουν στο τέλος του προγράμματος, καθώς παρά την αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός που θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αυτήν τη φορά ο διεθνής οργανισμός δεν φαίνεται διατεθειμένος να το κάνει χωρίς ανταλλάγματα.

Για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα πρέπει να συμφωνηθεί μία στρατηγική ελάφρυνσης του χρέους που το ΔΝΤ να θεωρεί αξιόπιστη, πράγμα που σημαίνει ότι τα όποια μέτρα ελάφρυνσής του που θα περιγραφούν θα πρέπει να βασίζονται στη δική του έκθεση βιωσιμότητας του χρέους. «Προφανώς η συζήτηση επηρεάζει και το πρωτογενές πλεόνασμα», είπε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ Μπιλ Μάρεϊ. Εταιρείες αναλύσεων που παρακολουθούν στενά την Ελλάδα, όπως η Eurasia, θεωρούν πλέον τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα το πιθανότερο σενάριο, με τη συμφωνία να σφραγίζεται εντός του Μαΐου, ή το αργότερο τον Ιούνιο.

Οι διαπραγματεύσεις για το χρέος βρίσκονταν σε εξέλιξη ήδη πριν από τη Σύνοδο του G7, και σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, όσοι Ευρωπαίοι επέμεναν σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για μία δεκαετία έχουν ήδη υποχωρήσει. Η συζήτηση πλέον εστιάζεται στο αν θα διατηρηθούν για δύο ή τέσσερα ακόμη χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος, με το ΔΝΤ να υποστηρίζει τα δύο, μέχρι το 2020, και τους Ευρωπαίους να αντιπροτείνουν τα τέσσερα, μέχρι το 2022. Αυτό πάντως αναμένεται να προσδιορισθεί από το πόσα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν οι Ευρωπαίοι, και κυρίως αν θα δεχθούν κλείδωμα των επιτοκίων σε σταθερά χαμηλά επίπεδα και για πόσο διάστημα, καθώς οι μειώσεις των υφιστάμενων κυμαινόμενων επιτοκίων και οι παρατάσεις των λήξεων δεν αρκούν για τη μείωση των πλεονασμάτων ήδη από το 2020.

Ωστόσο οι δηλώσεις Λαγκάρντ υποδεικνύουν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες. Ακόμη και αν χαθεί το ορόσημο του Eurogroup της 22ας Μαΐου, εφόσον υπάρχει η συμφωνία μέχρι το επόμενο, το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ έχει τη δυνατότητα να προωθήσει με επείγουσες διαδικασίες την έγκρισή του για ένα νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα, ώστε να καταβληθεί εγκαίρως η δόση και να μην υπάρξει πρόβλημα με τις πληρωμές του Ιουλίου. Μάλιστα, η Eurasia εκτιμά ότι το ποσό που θα καταβληθεί στην Ελλάδα θα κυμανθεί μεταξύ 7 και 10 δισ. ευρώ.

Οι Αμερικανοί

Από την πλευρά τους, οι Αμερικανοί φαίνονται διατεθειμένοι να αποδεχθούν μία συμφωνία, με την προϋπόθεση ότι θα ικανοποιεί το ΔΝΤ στο θέμα του ελληνικού χρέους. Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών εστίασε στις αρχές της εβδομάδας για πρώτη φορά επί νέας διακυβέρνησης στην ανάγκη βιωσιμότητας του χρέους, τονίζοντας σε κλειστή ενημέρωση ότι ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος στο κομμάτι των πολιτικών που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση, «χρειάζεται ακόμη δουλειά για να μπει η Ελλάδα σε βιώσιμο δρόμο». Επιφυλάχθηκε δε να τοποθετηθεί για τη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης στη συμμετοχή του ΔΝΤ αφού ολοκληρωθεί η συμφωνία, στην οποία τόνισε ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θεωρεί την Ελλάδα έναν από τους κινδύνους για την ευρωπαϊκή οικονομία μαζί με τη διαχείριση του Brexit.

Η κυρία Λαγκάρντ θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στο Πεκίνο, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Πάντως, ο εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού δεν ξεκαθάρισε αν θα χρειασθεί δέσμευση της Ν.Δ. στα μέτρα του προγράμματος, καθώς όπως είπε, «επιθυμούμε την υποστήριξη της αντιπολίτευσης αλλά αν αυτό είναι προϋπόθεση δεν μπορώ να το πω σε αυτή τη φάση». Στο παρελθόν, όμως, ο διευθυντής Επικοινωνίας Τζέρι Ράις είχε τονίσει ότι η ευθύνη για τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση ανήκει στην κυβέρνηση. «Το ΔΝΤ διαπραγματεύεται με κυβερνήσεις, όχι με κόμματα», σημείωνε πηγή στην Ουάσιγκτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή