Σκιά στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας «επί δεκαετίες»

Σκιά στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας «επί δεκαετίες»

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξέλιξη «που θα ρίξει σκιά στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις επί δεκαετίες» χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρώην υφυπουργός Αμυνας, αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή, Αντριου Εξαμ, την απόφαση εξοπλισμού των Κούρδων της Συρίας, που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος επείγεται να παρουσιάσει στην κοινή γνώμη μια νίκη κατά των τζιχαντιστών στη Συρία, αλλά οι συστάσεις από το επιτελείο αναφέρουν ότι αυτό δεν είναι εφικτό χωρίς την παροχή καλύτερου οπλισμού στους βασικούς αντιπάλους των τζιχαντιστών, που δεν είναι άλλοι από τους Κούρδους.

Η απόφαση ανακοινώθηκε ενώ υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον Τούρκο αρχηγό του γενικού επιτελείου, τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών και τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου, είχε μεταβεί στην Ουάσιγκτον σε μια ύστατη προσπάθεια να την αποτρέψει. Ούτε τα εναλλακτικά σχέδια επί χάρτου που παρουσίασαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι ούτε οι απειλές του Τούρκου πρωθυπουργού Γιλντιρίμ («το αποτέλεσμα δεν θα επηρεάζει μόνο την Τουρκία, μία αρνητική έκβαση θα επηρεάσει και τις ΗΠΑ») δεν απέτρεψαν την ανακοίνωση.

Για την Αγκυρα, το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα όπλα αυτά καθεαυτά (όλμοι 120mm, οπλοπολυβόλα, πυρομαχικά και ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα), τα οποία φοβάται ότι μπορεί να διασχίσουν τα σύνορα και να πέσουν στα χέρια του ΡΚΚ. Το πρόβλημα είναι η στρατηγική προσέγγιση των ΗΠΑ με τους αντιπάλους της και η προοπτική να εξυπηρετηθούν όχι μόνο άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον μέσα από τη δημιουργία, υπό στενή αμερικανική κηδεμονία, κουρδικής κρατικής οντότητας στη Βόρεια Συρία.

Για την Ελλάδα και την Κύπρο, το βασικό ερώτημα είναι τι είδους ανταλλάγματα θα ζητήσει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν από τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, στη συζήτησή τους μεθαύριο στον Λευκό Οίκο. Ο Ερντογάν οδεύει στην πρώτη του συνάντηση με τον Τραμπ με αιτήματα να ανασταλεί η παροχή οπλισμού στους Κούρδους και να παραδώσουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία τον ιμάμη Γκιουλέν. Οι αμερικανικές θέσεις στα θέματα αυτά δεν φαίνεται πιθανό να αλλάξουν και μένει να διαπιστωθεί πώς αλλιώς θα χειριστούν οι ΗΠΑ τη «σκιά» στην οποία αναφέρθηκε ο αξιωματούχος Εξαμ.

Από την πλευρά της Αγκυρας, μια πιθανή αντίδραση θα ήταν να θέσει περιορισμούς στη χρήση από τις ΗΠΑ της βάσης του Ιντσιρλίκ ή να αψηφήσει τις αμερικανικές αντιρρήσεις και να προμηθευτεί τις 4 συστοιχίες ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, για τους οποίους συζητάει με τη Μόσχα. Το μόνο βέβαιο σε αυτό το σκηνικό είναι ότι η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, που ακολουθεί όσα είχε προτείνει το επιτελείο Ομπάμα, φέρνει όλο και πιο κοντά τη στρατιωτική ήττα των τζιχαντιστών του ISIS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή