Γιατί ο Μακρόν προκαλεί μεγάλη ένταση στο Βερολίνο

Γιατί ο Μακρόν προκαλεί μεγάλη ένταση στο Βερολίνο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον νέο Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τη Δευτέρα, μία ημέρα αφότου ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά του, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ. «Η καγκελάριος χαίρεται που θα δεχθεί τη Δευτέρα αργά το απόγευμα στην καγκελαρία τον νέο Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν», δήλωσε ο Ζάιμπερτ στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, έχει ξεσπάσει ισχυρή αντιπαράθεση στο εσωτερικό της κυβέρνησης της Αγκελα Μέρκελ σχετικά με το πώς θα πρέπει να αντιμετωπισθούν οι εκκλήσεις Μακρόν για περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών κατηγόρησε τον κυβερνητικό εταίρο του και υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι αποπειράται να δυναμιτίσει τα σχέδια του Μακρόν για μεταρρυθμίσεις για πολιτικούς λόγους πριν από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στη Γερμανία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ο Γκάμπριελ στην πραγματικότητα αντιδρούσε στα σχόλια του Σόιμπλε ότι η δημιουργία υπουργού Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Ευρωζώνης είναι μη ρεαλιστική, καθώς επιβάλλει κάποιες πολύ σημαντικές αλλαγές στη συνθήκη της Ε.Ε.

Ο 39χρονος νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έχει υποσχεθεί να ενισχύσει τις γαλλογερμανικές σχέσεις και να προσπαθήσει να καταφέρει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μετά τη δεκαετία οικονομικών και πολιτικών κρίσεων αλλά και την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ε.Ε.

Τις ιδέες του φαίνεται να ενστερνίζεται το SPD αλλά οι συντηρητικοί κύκλοι γύρω από την κ. Μέρκελ, φοβούμενοι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα καταλήξει να γίνει μία «ένωση μεταβίβασης πόρων» (transfer union), όπου η Γερμανία θα κληθεί να πληρώνει ακόμα και για τα κράτη που αρνούνται να κάνουν μεταρρυθμίσεις, κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ο Γκάμπριελ, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τον Μακρόν στις ιδέες τους για τις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις όταν αμφότεροι ήταν υπουργοί Οικονομικών, κατηγόρησε τον Σόιμπλε στην εφημερίδα Tagesspiegel ότι προσπαθεί να διασπείρει φόβους για τα σχέδια του Γάλλου προέδρου προκειμένου να αποκομίσει «εκλογικά οφέλη».

Ο συνάδελφός του Μάρτιν Σουλτς έχει υποστηρίξει την ιδέα του Μακρόν για τη δημιουργία προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις.

Ο Σόιμπλε απαντώντας σε ομιλία του προς τους φοιτητές της πόλης Φρανκφούρτης-Οντερ τόνισε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο χωρίς την προηγούμενη αλλαγή στη συνθήκη της Ε.Ε., μια κοπιώδης διαδικασία που θα έχει μεγάλη χρονική διάρκεια καθώς πολλές χώρες θα χρειαζόταν να κάνουν δημοψηφίσματα. Πολλοί από την ομάδα του κ. Μακρόν, όπως εξάλλου και άλλοι αξιωματούχοι της Ε.Ε., αρνούνται ότι επιβάλλονται μεταβολές στη συνθήκη της Ε.Ε.

Ο Μακρόν, αξίζει να σημειωθεί, έχει δηλώσει ότι στις άμεσες προτεραιότητές του περιλαμβάνεται η πραγματοποίηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό της χώρας του. Το περιβάλλον Μακρόν ισχυρίζεται ότι ο νέος πρόεδρος δεν πρόκειται να αρχίσει τις συζητήσεις με τη Γερμανία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη πριν από τη διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή