ΔΝΤ: «Μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους» στην ατζέντα Λαγκάρντ – Τσίπρα

ΔΝΤ: «Μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους» στην ατζέντα Λαγκάρντ – Τσίπρα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τη σημερινή συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ο διευθυντής επικοινωνίας του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση από το Πεκίνο:

«Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σήμερα στο Πεκίνο, στο περιθώριο της διάσκεψης για την εμπορική και οικονομική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη –Ένας δρόμος». Είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν την πρόοδο που γίνεται στο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας. Αντάλλαξαν απόψεις για τα επόμενα βήματα, την σημασία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, αλλά και την υποστήριξη από τους άλλους εταίρους της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων και των απαραίτητων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΔΝΤ.

Η συνάντηση Τσίπρα – Λαγκάρντ

«Απόλυτη ταύτιση» διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο του Φόρουμ, «Belt and Road». Με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να διαμηνύει ότι αν το Βερολίνο δεν συμφωνήσει σε εφικτό δημοσιονομικό «μονοπάτι», τότε το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα. Στην περίπτωση αυτή, τα μέτρα δεν εφαρμόζονται, ανταπάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων: Αλ. Τσίπρας και Κρ. Λαγκάρντ είχαν απόλυτη ταύτιση απόψεων στην ανάγκη να υπάρξει τώρα η λύση για την ελάφρυνση χρέους, με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων άμεσα. Είναι απαραίτητη μια τέτοια εξέλιξη, υπογραμμίσθηκε στη συνάντηση, ώστε να ξεδιπλωθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, στη συζήτηση, η Κρ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι αν ο Β. Σόιμπλε επιμείνει στο ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους αφενός, στο ότι δεν μπορεί να συμφωνηθεί ένα εφικτό δημοσιονομικό «μονοπάτι» μετά το 2018 αφετέρου, τότε το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα.

Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας αντέτεινε τότε, ότι σε μια τέτοια περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τα μέτρα που θα ψηφισθούν μέσα στην εβδομάδα, δεν θα τύχουν εφαρμογής το 2019- 2020.

Tweet από τον Αλέξη Τσίπρα 

«Στο θέμα του χρέους βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα με τη διευθύντρια του ΔΝΤ» , «η ουσιαστική απομείωση χρέους είναι προϋπόθεση για οριστική έξοδο από την κρίση και την ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με τη συνάντηση που είχαν με την Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο του Φόρουμ, «Belt and Road».

Συγκεκριμένα, σε αναρτήσεις του στο Twitter, ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζει:

«Παρά τις γνωστές διαφωνίες σε μέτρα πολιτικής, στο θέμα του χρέους βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. @Lagarde»

Η ουσιαστική απομείωση χρέους είναι προϋπόθεση για οριστική έξοδο από την κρίση & την ταχεία ανάκαμψη της ελλ. οικονομίας. #BeltandRoad».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή