Γαλλία: Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ορίζει πρωθυπουργό

Γαλλία: Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ορίζει πρωθυπουργό

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Εμανουέλ Μακρόν ορίζει σήμερα τον πρωθυπουργό της κυβέρνησής του, με τον Εντουάρ Φιλίπ να θεωρείται φαβορί, πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο, δίνοντας προτεραιότητα στον γαλλο-γερμανικό άξονα και την Ευρώπη.

Ο 39χρονος Εμανουέλ Μακρόν που ανέλαβε χθες τα καθήκοντά του και έγινε ο νεότερος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, θα ανακοινώσει το όνομα του προσώπου που επέλεξε για να ηγηθεί της πρώτης του κυβέρνησης.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το όνομα του 46χρονου Εντουάρ Φιλίπ, βουλευτή και δημάρχου της Χάβρης που προέρχεται από το κόμμα Les Republicains και θεωρείται άνθρωπος του περιβάλλοντος του Αλέν Ζιπέ, κυκλοφόρησε το σαββατοκύριακο.

Η επιλογή του πρωθυπουργού, ο οποίος θα επιφορτισθεί με τον σχηματισμό κυβέρνησης εντός των προσεχών 48 ωρών, θα είναι κρίσιμη για τον νεαρό πρωθυπουργό, ο οποίος πρέπει να πείσει ότι έχει την ικανότητα να συνενώσει γύρω από το «ούτε δεξιό, ούτε αριστερό» πρόγραμμά του και να επιδιώξει την διαμόρφωση πλειοψηφίας πριν από τις βουλευτικές εκλογές στις 11 και 18 Ιουνίου.

Ο διορισμός πρωθυπουργού που θα προέρχεται από την γαλλική δεξιά θα μπορούσε να ωθήσει ορισμένα μέλη του κόμματος Les Republicains να θέσουν υποψηφιότητα με την προεδρική πλειοψηφία.

Το χρονικό όριο για την υποβολή υποψηφιοτήτων είναι στις 19 Μαΐου, αλλά το κίνημα La Republique en Marche! του Εμανουέλ Μακρόν θα ανακοινώσει το σύνολο των υποψηφίων του για τις βουλευτικές εκλογές μετά την ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα των πρώτων 428 ονομάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή