Χρήσιμες Συσκευές και Εργαλεία

Χρήσιμες Συσκευές και Εργαλεία

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σύμμαχοί μας στη μαγειρική εξπρές!

Φούρνος μικροκυμάτων

Ιδανικός για απόψυξη κρεατικών σε ελάχιστα λεπτά και για μικροπαρασκευές, όπως λιώσιμο κουβερτούρας ή ζελατίνης.

Φουρνάκι τύπου «Ρομπότ»

Κυκλοφορούν πολλά μεγέθη και ποιότητες, με κοινό χαρακτηριστικό τους το γρήγορο ψήσιμο με κυκλοφορία θερμού αέρα. Ιδανικό για μεγάλα κομμάτια κρέατος ή ολόκληρου κοτόπουλου, στο μισό χρόνο.

Τοστιέρα

Δεν φτιάχνει μόνο τοστ· ψήνει στον μισό σχεδόν χρόνο από το γκριλ, αφού η θερμότητα των δύο πλακών, πάνω και κάτω, ψήνει ταυτόχρονα, χωρίς να γυρίσουμε το υλικό για να ψηθεί από την άλλη πλευρά. Επιπλέον, οι πλάκες της ανοίγουν κατά 180 μοίρες, κι έτσι ψήνουν μεγαλύτερη ποσότητα σε μεγαλύτερη επιφάνεια. Ιδανική για λουκάνικα, μπριζόλες, λεπτές φέτες κρεατικών και πουλερικών και ψάρια.

Μπλέντερ, μίξερ και μούλτι

Για σπιτικές σάλτσες και πολτούς άμεσης χρήσης ή για διατήρηση στο ψυγείο, ώστε να τα χρησιμοποιήσουμε ανά πάσα στιγμή. ΒΡΑΣΤΗΡΑΣ Απαραίτητος σε κάθε κουζίνα. Βράζει αμέσως νερό για ρύζι ή μακαρόνια, γλιτώνοντας ακόμη περισσότερο χρόνο από τη διαδικασία παρασκευής ενός φαγητού.

Καλαθάκι μαγειρέματος στον ατμό

Μεταλλικό, πτυσσόμενο καλαθάκι ατμού που προσαρμόζεται σε όλες τις κατσαρόλες ανεξαρτήτως μεγέθους. Για γρήγορο μαγείρεμα ατμού, ακόμη και των πιο χρονοβόρων λαχανικών, όπως οι πατάτες.

Στεγνωτήρας σαλατικών

Ο περιστρεφόμενος κάδος του στεγνώνει με τη φυγόκεντρο τα σαλατικά σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Γουοκ και αντικολλητικά τηγάνια

Το γουόκ τηγανίζει κρέας ή πουλερικά μαζί με τα λαχανικά τους σε ελάχιστα λεπτά και έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα από ένα απλό τηγάνι. Δύο τηγάνια ίδιου ή διαφορετικού μεγέθους, ωστόσο, χρησιμεύουν για παράλληλη ετοιμασία φαγητού και της γαρνιτούρας του ή για τηγάνισμα μεγάλης ποσότητας φαγητού στον μισό χρόνο.

Μικροεργαλεία

Τα πιο απαραίτητα είναι το «μαντολίνο», οι μύλοι μπαχαρικών, το πρες πουρέ και ο μύλος λαχανικών για αφράτο πουρέ πατάτας ή λαχανικών που δεν μας δίνει το μπλέντερ.

Η παρεξηγημένη χύτρα ταχύτητας

Βρίσκεται σε χιλιάδες νοικοκυριά και όχι άδικα. Ιδανική ακόμη και για τα πιο χρονοβόρα μαγειρέματα, όπως όσπρια, κρέας κ.λπ., σε λίγα λεπτά, χάρη στην υπερπίεση στο εσωτερικό της. Ο ατμός στο σκεύος διαπερνά το υλικό το κέντρο του, συντομεύοντας το χρόνο μαγειρέματός του. Οι πολέμιοί της υποστηρίζουν ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της (160 – 180° C στη χύτρα, 110° C στην κατσαρόλα) καταστρέφουν τα θρεπτικά συστατικά, όπως τις ευαίσθητες βιταμίνες. Ομως, οι βιταμίνες καταστρέφονται στους 75° – 90° C, άρα ούτως ή άλλως χάνονται και μέσα στην κατσαρόλα.

Επομένως, η χύτρα είναι προτιμότερη αφού «καταπονεί» τα λαχανικά για πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. Οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες δεν χάνονται, ενώ τα μεταλλικά άλατα δεν επηρεάζονται από τις υψηλές θερμοκρασίες. Οσο για το γευστικό αποτέλεσμα, δεν υπάρχει αντικειμενικό επιχείρημα τόσο από τους υπέρμαχους, όσο και από τους πολέμιους. Περί ορέξεως… Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για το σκεύος που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας του εξοπλισμού για γρήγορο μαγείρεμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή